72. Hur mycket är det rimligt att oroa sig? (A-kursen i oro)
Jan 20, 2025
auto_awesome
Erik Andersson och Tove Wahlund är psykologer och forskare vid Karolinska Institutet, samt medförfattare till Orosboken. I samtalet belyser de skillnaden mellan hjälpsam och ohjälpsam oro och erbjuder strategier för att hantera dessa känslor. De diskuterar hur oro kan påverka föräldraskap och vikten av att agera i kriser istället för att fastna i negativa tankar. Dessutom betonas vikten av att träna sin hjärna genom medvetenhet och meditation för att skapa inre lugn och bättre hantera orostankar.
Oro kan vara både hjälpsam och ohjälpsam, där hjälpsam oro fungerar som en varningssignal för att motivera förändring.
Överdriven oro kan leda till handlingsförlamning och påverka vår förmåga att lösa problem och hantera vardagliga utmaningar.
Deep dives
Oro och dess orsaker
Oro definieras som negativa tankar kring framtida händelser som väcker ångest. Många människor oroar sig för olika saker, inklusive ekonomiska problem, krig och klimatförändringar. Specifika exempel på oro inkluderar rädsla för att drabbas av sjukdomar eller att barn inte ska klara sig bra i livet. Det är viktigt att förstå att oro kan vara både en naturlig och viktig känsla, men att den ibland kan spåra ur och påverka vårt välbefinnande negativt.
Hjälpsam versus ohjälpsam oro
Det urskiljs två typer av oro: hjälpsam och ohjälpsam. Hjälpsam oro fungerar som en varningssignal som kan motivera oss att agera och lösa problem, medan ohjälpsam oro ofta leder till handlingsförlamning och ökar ångest. Det är avgörande att kunna skilja mellan dessa två och att reflektera över huruvida oron leder till konstruktiva eller destruktiva känslor. Att föra en dagbok med orostankar och besvara om de är hjälpsamma eller inte kan vara en nyttig övning för att hantera oron.
Effekterna av överdriven oro
Överdriven oro kan leda till sämre problemlösningsförmåga och koncentration, vilket kan påverka både arbetsliv och relationer. Forskning visar att ju mer man oroar sig, desto svårare blir det att hantera vardagliga utmaningar. Den negativa spiralen av oro kan leda till ytterligare känslor av ångest och depression, vilket i sin tur kan göra det ännu svårare att fokusera på det som är viktigt. Det är viktigt att känna igen tecken på att oron tagit överhanden för att kunna motverka dess påverkan.
Strategier för att hantera oro
För att hantera oro är det viktigt att identifiera vad som kan påverkas och vad som ligger utanför vår kontroll. Att släppa fokuset på olösbara problem och istället rikta uppmärksamheten mot konkreta åtgärder är en central strategi. Träning i medveten närvaro och emotionell reglering kan också hjälpa; det handlar om att styra tankarna och inte låta dem dominera. En vanlig teknik är att låta tankarna passera utan att ge dem för mycket uppmärksamhet, vilket kan lätta på trycket av oro.
Att fastna i oro och ältande är trist och energikrävande. Samtidigt kan oro fungera som en varningsklocka i livet och hjälpa en att identifiera saker som skulle kunna gå fel. Men hur kan man veta om oron hjälper eller stjälper en och hur kan man stävja sin oro när den går överstyr? Det svarar Erik Andersson och Tove Wahlund på som båda är psykologer och forskar på Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet och de har tillsammans skrivit Orosboken. Dessutom pratar Emma och Clara om Freuds take på tvångstankar, om nyhetsknarkande verkligen är lämpligt vid oroliga tider och hur viktig dialekten är när man ska hitta sin hjärn-PT.
Klipp och musik:
Bobby McFerrin - Don't Worry Be Happy
TV4 Play, Kristersson-jag förstår att många är oroliga just nu
TV4 Nyhetsmorgon, Oro och kriser i världen – så påverkas ekonomin
TV4 Nyheter, Magdalena Andersson, klart många känner en oro
Camilla Puskaric Schön - Kroppsscanning
Vår tenta i oro hittar du på instagram, @akursen_podd