A-kursen cover image

A-kursen

Latest episodes

undefined
Apr 16, 2025 • 34min

"Klimatomställningen är en investering inte en kostnad" (Överkursen i klimatkrisen)

I måndags kom A-kursen i klimatkrisen och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Victor Galaz som är docent i statsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet. Victor berättar bland annat om hur AI både kan hjälpa och stjälpa oss i klimatkampen, vad man själv kan göra för att skapa förändring och på vilket oväntat sätt som Trumps politik kan ge positiva effekter på klimatet.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Apr 13, 2025 • 40min

84. Stekhet planet, ljummet intresse (A-kursen i klimatkrisen)

Gästen Victor Galaz, docent i statsvetenskap på Stockholm Resilience Center, diskuterar klimatkrisens dämpade uppmärksamhet trots rekordvärme. Han belyser hur andra globala kriser skymmer sikten för klimatarbetet. Samtalet berör också företagens green hushing och fenomenet att fokus på klimatfrågor förloras i dagens distraherade samhälle. Dessutom undersöks hur företag kan dra nytta av klimatomställning både ekonomiskt och strategiskt, samt de skrämmande konsekvenserna av smältande isar.
undefined
Apr 9, 2025 • 39min

"Ryssland kan utgöra ett rejält hot mot andra delar av Europa inom några år" (Överkursen i den nya världsordningen)

I måndags kom A-kursen i den nya världsordningen och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Sebastian van Baalen som är docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Sebastian berättar bland annat om vi i Sverige bör se USA som ett säkerhetshot mot oss, om det kan finnas fördelar med en ny världsordning och hur ryssarna reagerat på Trumps varmare inställning till dem.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
6 snips
Apr 6, 2025 • 42min

83. Världen gungar, håller vi balansen? (A-kursen i den nya världsordningen)

Sebastian van Baalen, docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, ger en insiktsfull analys av den föränderliga världsordningen. Han diskuterar hur maktbalansen skiftar och vår nya verklighet med hot från både Ryssland och USA. Teman som geopolitisk osäkerhet, Grönlands kamp för självständighet och NATO:s utmaningar tas upp. Dessutom reflekteras över vikten av att hantera människors misstag i en tid av osäkerhet. Avsnittet bjuder på en tankeväckande koppling mellan globala och personliga angreppssätt.
undefined
Apr 3, 2025 • 44min

REPRIS: Är tredje världskriget snart här?

I november 2023 pratades det mycket om att ett tredje världskrig kunde vara nära anstående och för att få reda mer om det bjöd vi in Sebastian van Baalen för att få A-kursen i freds- och konfliktkunskap. Då kunde Sebastian, som är forskare på Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, det största orosmolnet på horisonten. Nämligen att Donald Trump skulle bli återvald till USAs president. Nu har denna värsta farhåga besannats och vi är nyfikna på vad det kommer göra med säkerhetsläget i världen. Nästa vecka är Sebastian tillbaka för att ge oss en uppföljning med A-kursen i den nya världsordningen. För de som missat det första avsnittet med Sebastian eller som bara viill fräscha upp minnet om vad som sas då kommer det här som en repris.Klipp och musik:SVT Nöjesmaskinen - Fred på jordenAftonbladet TV - Krigsrapporten 28 april 2022P1 Ekot i OdessaBiden says world must 'strive to prevent' World War III1945 Harry Truman Announces Victory Over Germany WWIIThe Cure - World WarDr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964)Bush Declares War on TerrorDN, Trump i natt- Jag kan förhindra tredje världskrigetPlastic Ono Band - Give peace a chancemail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Apr 2, 2025 • 43min

"Svenskar är sämst i klassen på att bjuda in" (Överkursen i vänskap)

I samtalet utforskas hur svenskar ofta är försiktiga med att bjuda in andra, vilket påverkar vänskapsband. Psykologen Anna Bennich diskuterar hur vänskap påverkar vår hälsa och livskvalitet. Begreppet toxisk vänskap belyses, liksom hur sociala medier förändrar vår syn på relationer. Dessutom tas utmaningar med att skaffa nya vänner upp, särskilt efter perioder av ensamhet. Betydelsen av vänskap på arbetsplatsen och skillnader i vänskapsrelationer genom livet lyfts också fram.
undefined
Mar 30, 2025 • 48min

82. Kompisar eller konserver - vad är viktigast i kristider? (A-kursen i vänskap)

Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut, diskuterar vikten av vänskapsrelationer och hur de kan påverka vårt välmående. Hon tar upp ensamhetens påverkan på 700 000 svenskar utan nära vänner och hur sociala band kan fungera som skydd i krissituationer. Diskussionen rör också de mörka sidorna av parasociala relationer och hur intensitet kring kändisar kan leda till problematiska beteenden. Slutligen utforskas vänskapens komplexitet och vikten av att bygga relationer, särskilt i en tid där traditionella umgängesmöjligheter minskar.
undefined
Mar 27, 2025 • 43min

”Det finns alltid en del av befolkningen som är lite lockade av auktoritära ledare” (Överkursen i autokratisering)

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, analyserar hoten mot Sveriges demokrati och vägar att stärka den. Hon betonar vikten av fria medier och akademisk frihet som grundpelare för demokratin. Diskussionerna kretsar också kring hur autokratisering kan ske gradvis och hur politiska strategier skapar polarisering. Dessutom utforskas hur ekonomiska klyftor påverkar demokratiska strukturer och hur samhälleligt engagemang är avgörande för att motverka auktoritära tendenser.
undefined
6 snips
Mar 24, 2025 • 40min

81. Hur dör demokratier? (A-kursen i autokratisering)

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och expert på demokrati, dyker ner i de känsliga processerna bakom demokratins nedmontering. Hon diskuterar hur autokratier utnyttjar missuppfattningar och vikten av kritiskt tänkande för att motverka hoten mot demokratin. Åsa belyser också AI:s potential och riskerna med grupptänkande, samt hur historiska exempel kan hjälpa oss att förstå nuläget. Tillsammans med Emma och Clara utforskar de betydelsen av medborgarnas engagemang i att skydda demokratin.
undefined
Mar 20, 2025 • 55min

”Det kan börja med att man tror att jorden är platt och sluta med att man skjuter ihjäl människor” (Överkursen i konspirationsteorier)

I måndags kom A-kursen i konspirationsteorier och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Andreas Önnerfors som är docent och professor i idéhistoria samt projektledare på Medieinstitutet Fojo där han utbildar journalister i desinformation och informationspåverkan. Andreas berättar bland annat om tron på konspirationsteorier har ökat i takt med sociala mediers intåg, om religiösa personer är mindre konspiratoriskt lagda än genomsnittet och om det finns typsikt svenska konspirationsteorier.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner