A-kursen cover image

A-kursen

Latest episodes

undefined
Feb 13, 2025 • 51min

"För kvinnor är en partners doft viktigare än utseendet" (Överkursen i luktsinnet)

I måndags kom A-kursen i luktsinnet och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jonas Olofsson som är professor i psykologi vid Stockholms universitet samt författare till boken ”Det underskattade sinnet”. Jonas berättar bland annat om doften är viktig när man väljer en partner, varför lättäcklade också är mer kritiska till invandring och hur det kommer sig att läkare inte längre luktar på sina patienter för att upptäcka sjukdom.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Feb 10, 2025 • 43min

75. Blommor och bajs – vad gör dofter med oss egentligen? (A-kursen i luktsinnet)

Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet och författare till "Det underskattade sinnet", dyker ner i den ofta förbisedda världen av dofter. Han diskuterar hur luktsinnet påverkar vår hälsa och välmående, särskilt efter covid-19. Missade dofter kan leda till depression och ångest. Olofsson betonar vikten av luktträning för att återfå doftförmågan. Dessutom tas den känslomässiga kopplingen mellan lukt och minnen upp, och hur dofter kan forma självkänslan och våra sociala relationer.
undefined
Feb 6, 2025 • 37min

”Alla kan drabbas oavsett ålder, kön, etnicitet eller ekonomisk bakgrund” (Överkursen i ätstörningar)

I måndags kom A-kursen i ätstörningar och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Lisa Dinkler som är biträdande lektor vid Karolinska Institutet och jobbar vid Center for Eating Disorders Innovation. Lisa berättar bland annat om hur förekomsten av ätstörningar har förändrats över tid, vilka andra diagnoser som ökar risken för ätstörningar och om nya läkemedel som Ozempic kan vara hjälpsamma för att behandla exempelvis hetsätning.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
11 snips
Feb 3, 2025 • 37min

74. Hetsätning, självsvält och arfid – varför drabbas så många av ätstörningar? (A-kursen i ätstörningar)

Lisa Dinkler, biträdande lektor vid Karolinska Institutet och expert på ätstörningar, diskuterar den alarmerande ökningen av ätstörningar i samhället. Hon belyser de psykologiska och fysiska effekterna av svält och hur samhällsnormer kring mat och kroppsideal påverkar individer. Dinkler förklarar vikten av tidig intervention och familjens stöd, medan hon också avlivar myter om dessa sjukdomar. Dessutom berörs moderna fenomen som proana på sociala medier och vikthanteringstrender.
undefined
Jan 30, 2025 • 1h 4min

"När du kört fast är det inte dumt att sova på saken" (Överkursen i sömn)

I måndags kom A-kursen i sömn och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Christian Benedict som är lektor i farmakologi vid Uppsala universitet där han forskar om sömn. Christian berättar bland annat om vilka som är de vanligaste myterna när det kommer till sömn, hur man kan veta om man sover tillräckligt mycket och ger det absolut bästa tipset på vad man kan göra för att förbättra sin sömn.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
15 snips
Jan 27, 2025 • 45min

73. Är skönhetssömnen bara en myt? (A-kursen i sömn)

I det här samtalet med Christian Benedict, lektor i farmakologi och specialist på sömnforskning, diskuteras vad som verkligen händer när vi sover. Är skönhetssömnen bara en myt? Vi får insikter om hur sömn påverkar vår hälsa och produktivitet. Christian belyser hur snarkningar och sömnbrist kan påverka relationer. Dessutom pratar panelen om tonåringars sömnvanor och behovet av att anpassa skolstartstider för deras välbefinnande. Med humor och djup utforskas hur vår uppfattning om sömn har förändrats över tid.
undefined
Jan 23, 2025 • 44min

”Att inte gå in i debatt med orostankarna är överlag väldigt bra” (Överkursen i oro)

I måndags kom A-kursen i oro och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Erik Andersson och Tove Wahlund som båda är psykologer och forskar på Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet och som tillsammans skrivit Orosboken. Erik och Tove berättar bland annat om vi oroar oss mer nuförtiden än förr, hur oron skiljer sig åt kulturellt och hur man kan komma ur onda orosspiraler.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
19 snips
Jan 20, 2025 • 39min

72. Hur mycket är det rimligt att oroa sig? (A-kursen i oro)

Erik Andersson och Tove Wahlund är psykologer och forskare vid Karolinska Institutet, samt medförfattare till Orosboken. I samtalet belyser de skillnaden mellan hjälpsam och ohjälpsam oro och erbjuder strategier för att hantera dessa känslor. De diskuterar hur oro kan påverka föräldraskap och vikten av att agera i kriser istället för att fastna i negativa tankar. Dessutom betonas vikten av att träna sin hjärna genom medvetenhet och meditation för att skapa inre lugn och bättre hantera orostankar.
undefined
Jan 16, 2025 • 1h 8min

"Är det verkligen smartast att vara rikast på kyrkogården?" (Överkursen i privatekonomii)

I måndags kom A-kursen i privatekonomi och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jan Bolmeson, civilingenjören som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi i bland annat i sin egen podd Rika Tillsammans. Jan berättar bland annat om vilka risker det finns med att spara för mycket, hur man bör spendera sina pengar för att maximera sin lycka och varför ränta på ränta-effektten är snudd på magisk. Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Jan 13, 2025 • 55min

71. Kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? (A-kursen i privatekonomi)

Jan Bolmeson, civilingenjör och expert på privatekonomi, diskuterar hur vem som helst kan bli ekonomiskt oberoende. Han ger insikter om sparande kontra slöseri och betonar betydelsen av att betala sig själv först. Samtal kring FIRE-rörelsen bjuder på olika strategier för ekonomisk frihet, medan ekonomisk ångest och hur lån kan användas strategiskt tas upp. Dessutom reflekteras det över moderna konsumtionsvanor och historisk utveckling av ekonomiskt tänkande.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode