De Universiteit van Nederland Podcast cover image

De Universiteit van Nederland Podcast

Latest episodes

undefined
Apr 6, 2025 • 10min

715. Wereldhandel platgelegd: wat zijn de nieuwe kansen

Sandra Phlippen, econoom aan de Rijksuniversiteit Groningen, duikt diep in de wereld van importtarieven en hun invloed op de internationale handel. Ze legt uit hoe deze tarieven de prijzen voor consumenten verhogen en de complexe dynamiek tussen landen verstoren. Werkgelegenheid en de rol van Nederland in de wereldhandel komen aan bod, evenals de uitdagende kansen die zich aan de horizon aftekenen. Wat moet Europa doen om hierop in te spelen? Een verhelderende discussie over de toekomst van de handel!
undefined
8 snips
Apr 2, 2025 • 13min

714. Een computer op je hersenen geïnspireerd. Is dat de toekomst?

Wilfred van der Wiel is hoogleraar nano-elektronica aan de Universiteit Twente en leidt onderzoek naar energie-efficiënte neuromorfische computers. In dit gesprek verkent hij hoe deze 'hersenachtige' computers niet alleen sneller kunnen rekenen, maar ook energiezuiniger kunnen zijn. Er wordt gesproken over de tekortkomingen van traditionele computers en het potentieel voor spraakherkenning en analoge signalen. Ook worden de ethische implicaties van adaptieve technologieën en hun impact op de toekomst van kunstmatige intelligentie belicht.
undefined
Mar 30, 2025 • 10min

713. Het paleo-dieet: wat aten oermensen echt?

Gerrit Dusseldorp, archeoloog aan de Universiteit Leiden, duikt in de eetgewoonten van oermensen. Hij zet vraagtekens bij het paleo-dieet en bespreekt wat mensen in de steentijd echt aten, waaronder vetrijke dieren en voedzame planten. Met voorbeelden zoals een brownie van avocado en chocola, laat hij zien hoe moderne interpretaties soms afwijken van historische feiten. Verder onderzoekt hij de verhouding tussen dierlijk en plantaardig voedsel aan de hand van archeologische vondsten.
undefined
5 snips
Mar 26, 2025 • 10min

712. Hoe kunnen special forces altijd overal zijn?

De discussie draait om de noodzaak van snelle politieactie bij aanvallen. Wiskundige modellen spelen een cruciale rol in het optimaliseren van de inzet van interventieteams. Er wordt gekeken naar hoe aanrijdtijden verbeterd kunnen worden om effectief te reageren. Het gebruik van data-analyse helpt bij de dynamische positionering van rapid response teams. Historische en actuele informatie, samen met ervaring, zijn essentieel voor snelle en effectieve besluitvorming in noodsituaties.
undefined
15 snips
Mar 23, 2025 • 13min

711. Is huidverzorging slecht voor je huid?

Petra Dikrama, dermatoloog aan het Erasmus MC en expert in huidverzorging, onthult fascinerende inzichten over de impact van huidverzorgingsproducten. Ze legt uit waarom minder vaak beter is en welke crèmes eerder schade kunnen aanrichten. Denk je dat jouw verzorgingsroutine je huid helpt? Misschien niet! Ook bespreekt ze de risico's van allergieën en het belang van patch-tests. Ontdek welke producten werkelijk nuttig zijn en krijg praktische tips voor een gezonde, stralende huid.
undefined
Mar 19, 2025 • 9min

710. Hoe een chip kan meten of je vruchtbaar bent

Loes Segerink, professor aan de Universiteit Twente, ontwikkelt digitale chips die medische tests revolutioneren. Ze legt uit hoe mannen binnenkort hun vruchtbaarheid thuis kunnen testen en hoe haar chips ook baarmoederhalskanker kunnen opsporen via urine. Dit maakt medische zorg toegankelijker en vriendelijker dan bestaande methoden. De innovatieve lab-op-een-chip technologie leidt tot eenvoudiger detecties en stimuleert deelname aan screeningprogramma's, wat cruciaal is voor vroegtijdige diagnose.
undefined
Mar 15, 2025 • 8min

709. Kunnen bomen echt met elkaar praten?

Er is veel discussie in de wetenschap over de vraag: Kunnen bomen met elkaar praten? De vraag klinkt in eerste instantie misschien wat gek, maar net zoals wij mensen via het internet verbonden zijn, zijn ook bomen in een netwerk verbonden met elkaar.Hun wortels raken elkaar ondergronds en een mycorrhiza-schimmel zorgt voor het laatste stukje van de verbinding. Via dat ondergrondse ‘Wood Wide Web’ wisselen bomen, planten en schimmels voedingsstoffen uit - en kunnen ze dus misschien zelfs communiceren. Bioloog Vincent Merckx (Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden) neemt je mee de bodem in en laat zien hoe hij met schimmels ondergrondse netwerken in kaart brengt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 12, 2025 • 14min

708. Redt of vernietigt Trump de democratie in Amerika?

Ico Maly, cultuurwetenschapper aan de Tilburg University en expert op het gebied van Amerikaanse politiek, duikt in de controverses rondom Donald Tru mp en de democratie. Hij bespreekt hoe Trump's acties als ondemocratisch worden gezien en zijn claim dat hij de ware democratie terugbrengt. Maly legt de invloed van Trumps autoritaire visie op democratische processen bloot en verkent de ideologische connecties met fascisme. Ook wordt de concentratie van macht in tijden van crisis besproken, met een kritische blik op de gevolgen voor de democratie in de VS.
undefined
Mar 9, 2025 • 12min

707. Hoe wordt cocaïne Nederland binnen gesmokkeld?

De Rotterdamse haven is een waar smokkelparadijs als het gaat om cocaïne. Door de jaren heen is de beveiliging stricter geworden en dat heeft gevolgen voor smokkelaars én havenmedewerkers. Criminoloog Robby Roks (Erasmus Universiteit Rotterdam) vertelt waarom hulp van binnenuit steeds belangrijker is en hoe 'gewone' mensen betrokken raken bij de smokkel.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 5, 2025 • 9min

706. Bestaan bijna doodervaringen?

Herman de Regt, wetenschapsfilosoof aan de Tilburg University, duikt diep in de wereld van bijna-doodervaringen. Hij verkent fascinerende verhalen van mensen die een hartstilstand hebben overleefd en roept kritische vragen op over de relatie tussen bewustzijn en het lichaam. De Regt bespreekt neurologische inzichten en de complexe factoren die deze ervaringen beïnvloeden. Met spannende voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek biedt hij een kritische blik op wat er zich afspeelt aan de grens tussen leven en dood.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode