De Universiteit van Nederland Podcast cover image

De Universiteit van Nederland Podcast

Latest episodes

undefined
Jul 9, 2025 • 15min

742. Waarom is 'Wet-Ass Pussy' 🎶 een feministisch statement?

Kim Dankoor is onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in hiphopfeminisme. In dit gesprek legt ze uit hoe hiphop en feminisme elkaar aanvullen. Vrouwenrechten staan onder druk, maar hiphop biedt een platform voor empowerment. Ze bespreekt de opkomst van hiphopfeminisme en hoe het nummer 'WAP' seksuele autonomie viert. Kim benadrukt de kracht van vrouwelijke stemmen binnen de hiphopcultuur en de diversiteit van geluiden die helpen om vrouwen te versterken.
undefined
13 snips
Jul 6, 2025 • 13min

741. Ben jij een control freak? Ontdek het hier

Eva de Hullu, psycholoog aan de Open Universiteit, verkent de fascinatie voor controle en de gevolgen van controleverlies. Waarom maken we lijstjes en plannen we zo veel? Ze legt uit hoe controle diep geworteld is in ons brein en ons wereldbeeld beïnvloedt. Het herkennen van spanningen bij onverwachte wendingen is cruciaal. Eva bespreekt ook de impact van controle op creativiteit en hoe het loslaten van de behoefte aan perfectie kan leiden tot meer plezier en minder stress. Een boeiende kijk op onze relatie met controle!
undefined
5 snips
Jul 2, 2025 • 9min

740. Piep in je oor? Zo kom je ervan af

Rilana Cima, psycholoog aan de Universiteit Maastricht, heeft een innovatieve behandeling ontwikkeld voor tinnitus. Ze legt uit hoe tinnitus vaak als een neurologische aandoening wordt gezien en niet alleen voortkomt uit gehoorbeschadiging. Belangrijk is het idee om niet bang te zijn voor de tinnitusgeluiden. Met haar methode ervaart 80% van de patiënten significante verbeteringen. Dit gesprek biedt inzicht in de psychologische effecten van tinnitus en hoe we onze perceptie van deze aandoening kunnen hertrainen.
undefined
5 snips
Jun 29, 2025 • 9min

739. Is dit de dodelijkste mutatie ooit?

Manon de Visser, evolutiebioloog aan de Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center, verkent de intrigerende wereld van genetische mutaties. Ze legt uit hoe zelfs grote fouten in de evolutie kunnen overleven, met een focus op de kamsalamander. De impact van mutaties op soorten en hun rol in de diversiteit komen aan bod, evenals het fascinerende voortplantingsgedrag van salamanders. De paradox van de kamsalamander en de imperfecties van evolutie vormen de kern van haar boeiende verhaal.
undefined
12 snips
Jun 25, 2025 • 12min

738. Optimisten leven langer. Maar waarom?

Nicole Geschwind is een onderzoeker aan de Universiteit Maastricht die zich richt op positieve emoties en optimisme. Ze legt uit waarom optimisme essentieel is, vooral in deze uitdagende tijden. Met interessante inzichten onthult ze hoe een positieve houding de levensduur en mentale veerkracht kan bevorderen. Ook bespreekt ze hoe optimisme het brein beïnvloedt en stoomt naar een nieuw perspectief in de psychologie. Verder verkent ze de krachtige link tussen optimisme, geluk en zelfs het manifesteren van je wensen.
undefined
Jun 22, 2025 • 12min

737. Zombies bestaan: dit doet een schimmel in het brein van een mier

In deze aflevering praat microbioloog Charissa de Bekker van de Universiteit Utrecht over de Ophiocordyceps-schimmel die het gedrag van mieren manipuleert. Ze vertelt hoe deze schimmel de mier langzaam in een zombie verandert en de dreigende vragen over de mogelijkheid van overdracht naar mensen. Charissa onthult intrigerende chemische stoffen die de schimmel in het brein van de mier verspreidt, met verrassende overeenkomsten met LSD. Verder bespreken ze de ecologische implicaties en de voordelen van schimmels voor de toekomst.
undefined
5 snips
Jun 18, 2025 • 11min

736. Waarom piekeren we juist 's nachts?

Job van den Hurk, neurowetenschapper aan Maastricht University, legt uit waarom we vaak piekeren in de nacht. Hij onthult de rol van de prefrontale kwab en amygdala en hoe deze delen van ons brein onze emoties beïnvloeden als we minder controle hebben. Nachtelijke piekermomenten zijn vaak het hevigst rond vier uur 's morgens, mede door hormonale invloeden zoals cortisol. Job biedt ook strategieën aan om deze gedachten beter te verwerken, waardoor de ochtend een frisse blik op de problemen kan brengen.
undefined
Jun 15, 2025 • 8min

735. Het heelal groeit: hoe weten we dat?

Het heelal is onvoorstelbaar groot, en wordt steeds groter. Sterker nog: het groeit zelfs steeds sneller. Maar hoe weten we dat eigenlijk? Honderd jaar geleden zette Edwin Hubble de astronomie op zijn kop. Hij ontdekte dat sterrenstelsels van ons af bewegen en dat het heelal dus aan het uitdijen is.In deze aflevering neemt natuurkundige Diederik Roest (Rijksuniversiteit Groningen) ons mee het heelal in. Hij legt hij ons uit hoe Hubble tot zijn ontdekking kwam, wat het dopplereffect ermee te maken heeft, en wat dit alles zegt over de toekomst van ons heelal. 00:00 Wat kun je meten met een radiotelescoop?00:57 Hoe weten we dat de oerknal echt heeft plaatsgevonden?02:10 Wat is het waarneembare heelal?03:00 Hoe groot is het heelal?04:26 Wat ontdekte Edwin Hubble over het heelal?04:55 Wat is het Doppler Effect?05:50 Hoe weten we dat het heelal uitdijt?06:49 Waarom dijt het heelal versneld uit?07:20 Wat gebeurt er in de toekomst met het heelal?See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
6 snips
Jun 11, 2025 • 12min

734. Jouw seksfantasie, wij weten hoe die eruit ziet

In dit gesprek duikt socioloog Lena van de Lande van de Erasmus Universiteit in de fascinerende wereld van seksfantasieën en hun culturele invloeden. Ze onthult waarom schaamte ons belemmert en hoe we onszelf kunnen bevrijden van deze gevoelens. Wist je dat onze fantasieën verrassend vaak op elkaar lijken? Lena bespreekt verschillen tussen mannen en vrouwen in fantasieën, en het belang van openheid voor een gezonder seksleven. Ze roept luisteraars zelfs op om hun eigen fantasieën te delen voor een studie!
undefined
Jun 8, 2025 • 10min

733. Waarom heeft een zebra strepen?

Jan Bouwe van den Berg, wiskundige aan de Vrije Universiteit Amsterdam, duikt in de fascinerende wereld van dierenvachten. Hij onthult hoe Alan Turing, bekend van het kraken van de Enigma, de logica achter de strepen van zebra's ontcijferde. Deze aflevering onthult hoe de wiskunde van Turing ons helpt begrijpen waarom zebra's strepen hebben en giraffen vlekken. Met een mix van DNA en algoritmes laat hij zien hoe wiskundige modellen toegepast worden om natuurlijke patronen te verklaren, wat verrassend relevant blijft in de moderne biologie.

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app