De Universiteit van Nederland Podcast cover image

De Universiteit van Nederland Podcast

Latest episodes

undefined
Feb 23, 2025 • 13min

703. Zo gaat de kunstbaarmoeder baby's redden

Myrthe van der Ven, technisch geneeskundige aan de TU Eindhoven, werkt aan baanbrekende kunstbaremoederprojecten voor extreem vroeggeboren baby's. Ze bespreekt de technologie achter kunstmatige baarmoeders, waaronder kunstvruchtwater en placenta. Myrthe legt uit hoe deze innovaties de overlevingskansen van baby's helpen en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarnaast introduceert ze een robotbaby voor medische training, die ook de emotionele hechting tussen ouders en kind bevordert en ethische dilemma's rondom deze technologieën aanstipt.
undefined
Feb 19, 2025 • 9min

702. Gaat je speeksel lijken op dat van je partner als je vaak tongzoent?

Welke wetenschap zit er achter een goede tongzoen? Behoorlijk wat, zo horen we van microbioloog Remco Kort van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ga er maar even goed voor zitten als hij in deze aflevering de vraag beantwoordt: Gaat je speeksel eigenlijk lijken op dat van je partner als jullie vaak tongzoenen?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Feb 16, 2025 • 11min

701. Hoe je onderweg onbewust gestuurd wordt.

Fenne Roefs, gedragspsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en expert in bewegwijzering bij Mijksenaar, deelt inzichten over hoe onze omgeving ons vaak zonder dat we het doorhebben stuurt. Ze bespreekt de invloed van pictogrammen en geluiden, zoals in treinstations, die onze navigatie vereenvoudigen. Daarnaast onthult ze hoe verwarrende huisnummering en de indeling van winkels ons leiden in onze keuzes. Haar observaties tonen aan hoe ontwerpers ons onbewust een bepaalde richting op brengen.
undefined
Feb 12, 2025 • 10min

700. Hoe weet je of je klaar bent voor kinderen?

Als steeds meer vrienden en vriendinnen om je heen een gezinnetje gaan stichten voel je de druk toenemen: wanneer begin jíj nou eens aan kinderen? Typisch zo’n vraag waar je ‘s nachts wakker van kunt liggen. Levenslooppsycholoog Simone Verhagen (Open Universiteit) helpt je in deze podcast door dat gepieker heen: nee, kinderen krijgen móet niet, maar het mág wel. En je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je het niet kunt.Wil je meer weten over het onderzoek van Simone, klik dan hier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Feb 9, 2025 • 12min

699. Hoe kan een darm-machine depressies verminderen?

De mysteries uit je darmen probeert Jurriaan Mes (Wageningen Universiteit) te ontrafelen door een nagebouwde darm; een orgaan van 7 meter lang. Zijn maag-darmsysteem kan mogelijk antwoord geven op vragen waar we nu mee zitten als; hebben probiotica-drankjes zin? Wat moet je eten voor een gezonde darmflora? En hoe kunnen onze darmen depressies veroorzaken?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Feb 5, 2025 • 11min

698. Snapte de middeleeuwer consent beter dan wij?

Cécile de Morrée is literatuurhistoricus aan de Radboud Universiteit en expert in middeleeuwse literatuur. Ze verkent hoe middeleeuwers het concept van toestemming begrepen en toepasten. Ondanks het idee dat we verder zijn, laat ze zien dat communicatie en gelijkwaardigheid in die tijd misschien vooruitstrevend waren. De rol van muziek in de sociale interactie van jongeren wordt belicht, evenals de interessante overeenkomsten en verschillen in de opvattingen over liefde en toestemming tussen nu en de middeleeuwen.
undefined
Feb 2, 2025 • 12min

697. Wat zit er verstopt in een zwart gat?

Gideon Koekoek is natuurkundige aan de Universiteit Maastricht en werkt aan de grootste telescoop ter wereld voor onderzoek naar zwarte gaten. In dit gesprek ontrafelt hij het mysterie van wat zich binnen een zwart gat bevindt, van theorieën over wormholes tot de spaghettificatie van materie. Hij bespreekt ook de innovatieve toepassing van zwaartekrachtgolven om deze ongrijpbare objecten te observeren. En wat als de nieuwe telescoop in Nederland komt? Ontdek de spannende mogelijkheden en technologische vooruitgangen in de zoektocht naar onbekende fenomenen!
undefined
Jan 29, 2025 • 9min

696. Is noise-cancelling slecht voor je?

Silvin Willemsen is geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven en expert in noise-cancelling technologie. Hij legt de werking van noise-cancelling uit en waarom mensen steeds meer behoefte hebben aan stilte. Wil je weten hoe geluid en trillingen eigenlijk functioneren? Ook bespreekt hij de effecten van langdurig gebruik op het brein en de geluidservaring. Langdurig afsluiten van omgevingsgeluiden kan voordelen bieden, maar Willemsen waarschuwt voor mogelijke bijwerkingen. Ontdek of het gebruik van deze technologie wel zo gezond is!
undefined
14 snips
Jan 26, 2025 • 12min

695. Slapend jong blijven: winterslaap voor mensen komt eraan

Roelof Hut is bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in winterslaap bij dieren. Hij onthult hoe eikelmuizen hun lichaamstemperatuur en metabolisme drastisch verlagen tijdens de winterslaap. De fascinerende geheimen van deze dieren kunnen leiden tot innovaties voor orgaantransplantaties en herstel bij mensen. Hut bespreekt ook de mogelijke toepassing van winterslaap voor de mens, met voordelen zoals spierbehoud en bescherming tegen ziekten. Dit concept heeft potentieel voor zowel ruimteverkenning als levensreddende medische toepassingen.
undefined
Jan 22, 2025 • 9min

694. Waarom krijg je buikpijn van stress?

Zlatan Mujagic, een maag-lever-darmarts aan de Maastricht University, onthult de verrassende verbinding tussen stress en buikpijn. Hij legt uit hoe onze hersenen lichamelijke reacties op stress beïnvloeden en waarom we vaak krampen ervaren tijdens stressvolle momenten. De impact van emoties op ons maag-darmkanaal wordt besproken, evenals de rol van het afweersysteem. Tot slot biedt hij inzicht in stressmanagement en het verbeteren van onze darmgezondheid. Een boeiende kijk op de complexe relatie tussen geest en lichaam!

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode