De Universiteit van Nederland Podcast cover image

De Universiteit van Nederland Podcast

Latest episodes

undefined
May 21, 2025 • 9min

728. Hoe word jij een goede leider?

Als we denken aan leiders, komen vaak namen van grote historische figuren of invloedrijke CEO’s naar boven. Of misschien denk je wel aan je eigen baas of manager? Maar leiderschap is niet alleen weggelegd voor mensen aan de top. Sterker nog: in vrijwel iedereen schuilt een leider. Wist je dat 70% van de eigenschappen die een goede leider kenmerken, gewoon te leren zijn? Ook als je geen promotie nastreeft, kan het tonen van leiderschap een groot verschil maken – in je werk, je team en zelfs daarbuiten.Of je nu aan het begin van je carrière staat of al jarenlang meedraait; in deze aflevering deelt managementwetenschapper Lien Desmet (Open Universiteit) een stappenplan, zodat ook jij je tot een goede leider kunt ontwikkelen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
May 18, 2025 • 10min

727. Hoe jouw digitale tweeling kan voorspellen of je ziek wordt 💥 

Hoe zou het zijn als artsen precies kunnen voorspellen wat er in jouw lichaam gebeurt. Als ze behandelingen moeiteloos kunnen uitproberen zonder dat jij daar iets van merkt. En dat je altijd de juiste medicijnen krijgt, die het beste werken voor jou. Klinkt als een droom, maar in de toekomst zou dat zomaar kunnen. Biomedisch ingenieur Carlijn Buck (Technische Universiteit Eindhoven) werkt aan een digital twin - een digitale kopie van een patiënt die met je meegroeit. Zodat jij betere en persoonlijkere zorg krijgt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
May 14, 2025 • 13min

726. Plas-patat: hoe laat jouw urine aardappels groeien?

In gesprek met Kimo van Dijk, onderzoeker aan de Wageningen University & Research, ontdek je hoe urine kan worden omgezet in duurzame meststoffen. Hij legt uit dat het gebruik van onze plas voor aardappelen verrassend effectief is en zelfs beter werkt dan kunstmest. De aflevering verkent ook de milieueffecten van kunstmest en het belang van het herwinnen van voedingsstoffen om de voedselcyclus te verduurzamen. Een interessante kijk op hoe we onze natuurlijke bronnen kunnen hergebruiken voor een groenere toekomst!
undefined
May 11, 2025 • 15min

725. Hollandse maffia: wat kunnen we leren van Italië?

In deze aflevering spreekt jurist Laura Peters van de Rijksuniversiteit Groningen, die de Italiaanse aanpak van georganiseerde misdaad onderzoekt. Ze duikt in de gewelddadige onderwereld van Nederland en vergelijkt deze met de Italiaanse maffia. Laura deelt drie belangrijke lessen die Nederland van Italië kan leren, zoals de innovatieve strategieën van rechters en het strikte beleid rond kroongetuigen. Ook bespreekt ze de effectiviteit van preventieve maatregelen en het afpakken van crimineel vermogen. Een scherpe blik op criminaliteit en juridische uitdagingen!
undefined
May 7, 2025 • 14min

724. Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?

Laura Peters, jurist aan de Rijksuniversiteit Groningen en expert in maffiageweld, deelt haar expertise over de opkomst van de Italiaanse maffia en de lessen die Nederland kan trekken. Ze bespreekt het groeiende geweld in Nederland, waaronder liquidaties en bedreigingen. Peters vergelijkt de Italiaanse aanpak met de situatie in Nederland en legt uit hoe cultuur en corruptie bijdragen aan maffiapraktijken. Ze wijst ook op overeenkomsten tussen de maffia en georganiseerde criminaliteit, zoals de connectie met Outlaw Motorbendes.
undefined
6 snips
May 4, 2025 • 9min

723. Hoe bubbels straks jouw leven redden

In deze aflevering is Tim Segers, onderzoeker aan de Universiteit Twente, te gast. Hij legt uit hoe microbellen, zo klein dat er twintig naast een haren passen, cruciaal kunnen zijn in de strijd tegen ziekten zoals kanker en hersenziektes. Door medicijnen aan deze bubbels te koppelen en ze via echografie te volgen, kunnen ze gerichter worden afgegeven. De technieken voor het zichtbaar maken van bloedstromen en het oplossen van bloedproppen worden eveneens belicht. Innovatie in de geneeskunde heeft nog nooit zo’n beloftevol gezicht gehad!
undefined
Apr 30, 2025 • 16min

722. Zorgt de term 'extremist' voor meer extremisme?

Rechts-extremisme, links extremisme, anti-institutioneel extremisme… Je hoort de termen veel voorbij komen, in de media, maar ook in de politiek. Maar wanneer ben je eigenlijk een extremist? En als je dat label krijgt van de overheid, wat voor effect heeft dat dan? Die vragen onderzoekt criminoloog Fiore Geelhoed van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij ontdekte dat het anti-extremisme beleid van de overheid onbedoeld juist extremisme in de hand kan werken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Apr 28, 2025 • 43sec

Kom jij ook naar een live opname in Artis? Een exclusieve avond na sluitingstijd

Ontdek het ARTIS-Planetarium waar wetenschap tot leven komt! Tal van topwetenschappers delen fascinerende verhalen over mutaties en schimmels die mieren 'overnemen'. Bovendien wordt de orde in de chaotische natuur onderzocht aan de hand van wiskundige patronen, zoals zebra-strepen. Het publiek ervaart de kwetsbaarheid van onze planeet vanuit een astronautenperspectief. Een avond vol verbinding met de natuur en onthullingen over ons impact als mede-aardbewoners.
undefined
7 snips
Apr 27, 2025 • 10min

721. Zo kunnen we het woningtekort halveren

Piet Eichholtz, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, onderzoekt een verrassende oplossing voor het woningtekort: samenwonen! Hij legt uit dat veel mensen bereid zijn om samen te wonen, wat het tekort op korte termijn zou kunnen halveren. Daarnaast bespreekt hij de gezondheidseffecten van alleen wonen, vooral bij ouderen, en hoe dit probleem kan worden aangepakt. Ook komen de uitdagingen rond onderverhuur en innovatieve projecten voor samenwonen aan bod, wat kan bijdragen aan het verminderen van de woningcrisis.
undefined
Apr 23, 2025 • 10min

720. Waarom klinkt je stem raar als je ‘m terughoort?

Michelle Moerel, expert op het gebied van brein en gehoor van Maastricht University, onthult waarom je eigen stem zo anders klinkt bij het terugluisteren. Ze bespreekt hoe lichaamsanatomie en de manier waarop geluid zich door de lucht en door botten verspreidt invloed hebben op onze perceptie. Ook gaat ze in op laatst ontdekte inzichten over stemherkenning en hoe fysieke eigenschappen zoals lengte zelfs de indruk die je stem maakt kunnen beïnvloeden. Een verrassende en leerzame duik in de fascinatie van ons stemgeluid!

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app