Alma Holtvedt, journalist i Aftenposten, og Mina Nærland, kulturjournalist i samme avis, diskuterer den stigende trenden med selvdisiplin blant unge menn. De utforsker hvordan sosiale medier påvirker disse idealene, og stiller spørsmål ved verdien av strenge rutiner versus velvære. Temaer som 'rawdogging' av selvhjelpstips og effekten av personlig ansvar belyses. Gjester deler sine erfaringer med moderne selvoptimaliseringsteknikker, og hvordan disse kan ha negative konsekvenser for både mental helse og livsglede.
Den moderne trenden blant unge menn favoriserer selvkontroll og disiplin, men kan medføre risiko for psykisk stress og spiseforstyrrelser.
Alternativer til streng selvoptimalisering fokuserer på indre vekst og relasjoner, som fremmer velvære gjennom samfunnsengasjement snarere enn isolert disiplin.
Deep dives
Selvkontrollens betydning i moderne kultur
En ny trend blant unge menn innebærer å fokusere på selvkontroll og disiplin for å oppnå en optimal livsstil. Dette kan inkludere strenge rutiner som tidlig oppvåkning, hyppige treningsøkter og unngåelse av distraksjoner som alkohol og sosiale sammenkomster. Influensere som Elias Omberg fremhever betydningen av selvansvar og å ta kontroll over eget liv, noe som reflekteres i hans tre leveregler: alt er ens egen feil, skaff deg et mål, og konfronter frykten din. Denne tilnærmingen kan ha røtter i tidligere selvhjelpsbevegelser, men den får nå ny giv gjennom plasseringen i sosiale medier og kulturen blant unge menn.
Raw dogging som en livsstilstrend
Fenomenet raw dogging har fått en ny betydning, der det nå refereres til en livsstil som innebærer å avstå fra distraksjoner, spesielt under flyreiser, for å oppnå mental disiplin. Deltakere går så langt som å unngå toalettbesøk og mat under reisen for å mkse oppmerksomheten. Denne trenden har også utvidet seg til ulike aspekter av livet, hvor man kan 'rådogge' aktiviteter som matlaging og personlig liv. Kritikken mot slike ekstreme former for selvkontroll påpeker imidlertid mulige negative konsekvenser, inkludert spiseforstyrrelser og psykisk stress, som kan oppstå fra et altfor strengt regime.
En annen tilnærming til selvoptimalisering
Det finnes alternativer til den strenge selvoptimaliseringen, som ikke nødvendigvis fokuserer på disiplin, men snarere på indre vekst og selvforståelse. Influencer og journalist Mina Haugen Erland utforsket 5am-klubben og forsøkte å implementere meditasjon i hverdagen, men opplevde at dette ble en belastning heller enn en hjelp. Hun oppdaget at det ikke nødvendigvis er nyttig å følge strenge rutiner, og at fokus på velvære bør komme fra en motivasjon for å være en støtte for andre. Dette perspektivet understreker at selvforbedring ikke trenger å være en isolert, egoistisk reise, men kan også handle om samfunnsengasjement og relasjoner.
Peiskos og avkobling er ut, nå er det hard disiplin og optimalisering som gjelder på sosiale medier. Men hva er viktigst av selvkontroll og selvfølelse? Og er «rawdogging» av selvhjelpstips for alle? Med Aftenposten-journalistene Alma Holtvedt og Mina Nærland. Foto: Dan P. Neegaard
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode