Maarten van Ammers, business manager van AH to go en verantwoordelijk voor de franchiseformule op NS-stations, vertelt over de strategie achter dit populaire concept. Hij legt uit hoe snelheid en gemak centraal staan in hun aanbod, gericht op reizigers die snel een broodje of koffie willen. Er komt ook innovatieve technologie zoals zelfscan en AI aan bod, evenals de logistieke uitdagingen van versbevoorrading. Daarnaast wordt het evenwicht tussen gezonde en ongezonde producten in de schappen besproken en de rol van duurzaamheid.
Albert Heijn To Go richt zich op snelheid en gemak voor reizigers door een efficiënt aanbod van 2000 tot 3000 producten aan te bieden.
De combinatie van zelfscannen en gebruik van AI voor voorraadbeheer is essentieel om lege schappen te minimaliseren en omzet te maximaliseren.
Deep dives
De Innovatie van Albert Heijn To Go
Albert Heijn To Go is een franchiseformule die zich richt op gemak en snelheid voor reizigers op treinstations. De winkels bieden een beperkt assortiment van zo'n 2.000 tot 3.000 producten, waarbij de focus ligt op producten die gemakkelijk onderweg gegeten kunnen worden, zoals snacks en drankjes. In tegenstelling tot traditionele supermarkten, die duizenden producten in voorraad hebben, zijn de AH To Go-winkels ontworpen om de klant controle en snelheid te bieden, zodat ze hun trein niet missen. Deze aanpak is ontstaan vanuit het inzicht dat reizigers gemiddeld slechts zeven minuten op het station zijn, wat vraagt om een efficiënte winkelervaring.
Rol van Technologie en Voorraadbeheer
Zelfscans spelen een cruciale rol in het succes van de Albert Heijn To Go-formule, waardoor klanten snel en zonder wachten kunnen afrekenen. Door de implementatie van AI en machine learning kan het voorraadbeheer nu nauwkeuriger worden voorspeld, wat cruciaal is voor het minimaliseren van lege schappen en het maximaliseren van omzet. Bovendien worden aanpassingen in het productaanbod doorgevoerd op basis van klantbehoeften, zoals de introductie van gezondere opties en varianten op populaire producten zoals frikandelbroodjes. Dit innovatieve voorraadbeheer is essentieel in de hoogfrequente retailomgeving van treinstations.
Duurzaamheid en Gezondheidsopties
Duurzaamheid vormt een groeiende uitdaging voor Albert Heijn To Go, vooral omdat veel van de aangeboden convenience-producten verpakkingen bevatten, die vaak plastic zijn. De organisatie streeft ernaar om tegen 2040 een afvalvrij station te realiseren, en maakt nu al stappen zoals het ophouden van de verspreiding van plastic deksels en het stimuleren van 'bring your own'-initiatieven. Daarnaast is de formule beschikbaar voor gezondere keuzeopties om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar gezonde producten, zoals fruit en salades, die strategisch in de winkel worden geplaatst. Deze beslissingen zijn gericht op het verhogen van het bewustzijn bij klanten en verbeteren van de algehele winkelervaring.
Het Spel van Klantgedrag en Productaanbod
Klantgedrag is kritisch in de retailomgeving van treinstations, waar snelheid en gemak essentiële factoren zijn voor de winkelervaring. De Albert Heijn To Go-winkels proberen het aanvullende productaanbod te verhogen, zoals het aanbieden van lunchdeals via digitale schermen om klanten te stimuleren meer producten aan te schaffen. De uitdaging ligt in het balanceren van wens en behoefte; klanten kunnen een voorkeur hebben voor ongezonde snacks zoals Red Bull, terwijl er ook een groeiende vraag is naar gezondere opties. Dit heeft geresulteerd in een strategie waarin traditionele populaire items hand in hand gaan met het opvoeren van gezondere keuzes, om zo aan diverse klantbehoeften te voldoen.
Miljoenen Nederlanders halen er wel eens een broodje, kop koffie of drinkyoghurt. Bij de AH to go op de NS-stations draait alles om snelheid en gemak.
Deze aflevering in het kort: ⇨ Het businessmodel van AH to go ⇨ Hoe je van convenience een succes maakt ⇨ Mimicrete, zelfherstellend beton uit Engeland
Het blijkt een businessmodel waar veel meer vernuft achter schuilt dan je wellicht zou denken. De NS is franchisenemer van de To go-formule van Albert Heijn op de stations. Zo’n 25 jaar geleden werd de eerste winkel geopend, inmiddels zijn het er 46. Het personeel - zo’n 1500 in totaal - staat op de payroll van de Nederlandse Spoorwegen. ‘Albert Heijn regelt de commercie en heeft ook de contracten met de leveranciers. Zodra de producten bij het station komen, zijn ze onze verantwoordelijkheid’, aldus Maarten van Ammers. Hij is het die deze formule namens de NS bestiert.
AH to go is een convenience-concept, bedoeld voor eten en drinken onderweg. De winkels zijn een stuk kleiner dan de reguliere Albert Heijn-vestigingen. Hier draait het vooral om omloopsnelheid. Even snel een broodje scoren voor in de trein of een kop koffie terwijl iemand wacht op zijn aansluiting. Er is plek voor niet meer dan 3.000 producten. Van Ammers vertelt hoe zijn team op zoek is geweest naar het ideale assortiment, waarom de winkels zo ruim zijn opgezet en wat de hardlopers zijn.
In de bijdrage van Niki Seelen van Business Models Inc gaat het over Mimicrete. Deze Britse startup werkt aan zelfherstellend beton, op basis van een technologie die is ontwikkeld aan de University of Cambridge. ‘Beton is één van de meest gebruikte materialen ter wereld en verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot’, aldus Seelen. ‘Als je op deze manier renovaties en vervanging kunt uitstellen of zelfs helemaal kunt voorkomen, dan helpen we op die manier het klimaat.’