Baanbrekende Businessmodellen | BNR cover image

Baanbrekende Businessmodellen | BNR

Latest episodes

undefined
Apr 14, 2025 • 36min

De 3 grootste groeiproblemen voor je bedrijf

Vrijwel alle ondernemers willen gas geven. Toch stuiten ze vaak op dezelfde problemen. In deze aflevering ontdek je welke dat zijn.Deze aflevering in het kort:☑️ Van leiderschap tot mensen, dit zijn 3 knelpunten voor bedrijfsgroei☑️ Waarom je het belang van een goeie mentor niet mag onderschatten☑️ Vibe coding: iedereen kan nu zelf een app bouwenGroeien klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk is het voor veel ondernemers vooral taai en frustrerend. Want wat als je bedrijf wél groter wordt, maar jij zelf de rem blijkt te zijn? In deze aflevering duiken John en Patrick in de grootste groeiproblemen waar ondernemers mee te maken krijgen, samen met groeiexpert Kees de Jong van nlgroeit. Kees weet als geen ander wat het betekent om door allerlei groeifases heen te breken. Hij gaf leiding aan 2000 mensen, verkocht zijn bedrijf aan een Amerikaanse speler en helpt nu andere ondernemers door ze te koppelen aan mentoren. 🎧 Quatt belooft je een fors lagere energierekeningDe groeidrempels die hij het vaakst ziet bij bedrijven? Die gaan onder meer over een gebrek aan leiderschap en medewerkers in de organisatie die niet mee kunnen schalen. Verder hoor je wat je kunt leren van mislukte groei bij bedrijven als TicketSwap en The Phone House. En hoe zorg je voor een team, cultuur én strategie die wél klaar zijn voor de volgende stap? Luister naar deze aflevering als je behoefte hebt aan herkenbare voorbeelden, directe adviezen en inzichten waarmee je als ondernemer de turbo op je groei zet. Zonder te crashen uiteraard.🎧 Deeptech uit Delft: een computer aansturen met je breinRemy Gieling neemt ons mee in de wereld van Vibe coding. Dat is een nieuwe manier van programmeren, bedacht door Andrej Karpathy. Je beschrijft in gewone taal wat je wilt maken en AI genereert de code. Zo kunnen ook niet-programmeurs apps of websites bouwen. De methode draait om intuïtie, snelheid en samenwerking met AI, zonder de technische details zelf te begrijpen. Eén van de tools waarmee je dit kunt doen is Lovable. See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Apr 7, 2025 • 30min

Quatt belooft je een fors lagere energierekening

Een warmtepomp zonder gedoe? De Nederlandse start-up Quatt belooft slimme techniek, lage kosten en een installatie die zó simpel is dat zelfs oma het snapt.Deze aflevering in het kort:☑️ Een inkijkje in de volatiele markt voor warmtepompen ☑️ Diversificatie van je productaanbod, zo pakken ze dat bij Quatt aan☑️ Adsorbi ontwikkelt nieuwe materialen voor luchtzuiveringHybride warmtepompen zijn in trek. Logisch, zo bespaar je immers veel geld op je gasrekening. Maar voor veel consumenten voelt het regelen ervan nog als een flinke uitdaging, merkten Marijn en Bas Flipsen. Modellen zijn ingewikkeld, installaties duur en het subsidiebeleid verandert voortdurend. Zij ontwikkelden daarom een eigen warmtepomp die betaalbaar is (3800 euro) en plug-and-play wordt geleverd. Maar Quatt levert niet alleen hardware, het bedrijf regelt ook de installatie én een digitaal platform die de prestatie van het apparaat optimaliseert.🎧 Waarom Blokker failliet ging en Hema springlevend is Marijn Flipse vertelt in deze aflevering hoe hij na de verkoop van zijn eerste bedrijf bewust koos voor de warmtetransitie als volgende missie. Zijn visie: technologie moet niet alleen goed zijn, maar ook toegankelijk. Het resultaat is een compacte hybride warmtepomp die met slimme software tot 80 procent op gaskosten kan besparen. Inmiddels draaien er al 15.000 exemplaren in Nederland. Maar Flipse kijkt verder: komende maand presenteert het bedrijf een serie nieuwe producten, waaronder een eigen thuisbatterij. Patrick van der Pijl wordt deze keer vervangen door Deborah Nas van de TU Delft. 🎧 Hoe verdien je geld met podcasts?Niki Seelen van Business Models Inc vertelt ons over Adsorbi, een Zweedse startup die een innovatief cellulose-gebaseerd materiaal ontwikkelt om luchtvervuiling te bestrijden. Dit duurzame materiaal, afkomstig uit Scandinavische bossen, vangt effectief schadelijke gassen zoals stikstofoxiden en aldehyden. Ze haalden recent 1 miljoen euro op voor een pilotfabriek in Göteborg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Mar 31, 2025 • 31min

Zo breekt je bedrijf door in het buitenland

Een goedlopende business in Nederland is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook in Duitsland, Engeland of Spanje voet aan de grond krijgt? Deze aflevering in het kort:☑️ Anouk Horrevorts van Boost Business geeft concrete tips voor een buitenlandstrategie☑️ Lokale aanwezigheid blijkt cruciaal voor succes over de grens☑️ Deborah Nas over het faillissement van DNA-testbedrijf 23andmeHoe breng je je businessmodel succesvol naar een andere markt? Volgens Anouk Horrevorts – voormalig topsporter en oprichter van Boost Business  – begint het met lokale aanwezigheid. “Af en toe op en neer reizen werkt niet”, vertelt ze. “Je hebt iemand nodig die de markt kent, de taal spreekt en echte relaties opbouwt.” Met Boost Business koppelt ze bedrijven daarom aan lokale professionals die aan de slag gaan met sales en marketing. Dat begint bij twaalf uur per week en kan - bij succes - worden uitgebouwd.🎧 Luister ook | Deze leasemaatschappij verdient straks geld aan het stroomnetEr zijn meerdere redenen om de grens over te gaan, vertelt Patrick. “Je hebt in je eigen land een bewezen businessmodel en stevige omzet. Bovendien is je product of dienst makkelijk aan te passen aan andere markten.” Wat ook voorkomt: je bedrijf krijgt al wat aanvragen of bestellingen uit het buitenland, zonder dat je daar actief op inzet. “Dit is wat veel gebeurt bij webshops.” Verder bespreken we waarom Duitsland zo’n lastige, maar ook buitengewoon interessante markt is, waarom freemium-modellen daar vaak mislukken en wat je kunt leren van de pogingen die Coolblue en Hema deden. Ook krijg je praktische adviezen over het aanpassen van je propositie, omgaan met regelgeving en hoe je vertrouwen wint bij klanten uit een ander land. 🎧 Luister ook | Waarom AH to go op de NS-stations zo goed scoortDeborah Nas van de TU Delft praat ons intussen bij over het faillissement van DNA-bedrijf 23andMe. Dat zorgt voor enige paniek. Miljoenen mensen gaven namelijk hun genetisch materiaal af, bedoeld voor een rapport over je afkomst én gezondheid. Nu rijst de vraag wat er met die gevoelige informatie gebeurt. Deborah legt uit waarom dit businessmodel het volgens haar niet heeft gered.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Mar 24, 2025 • 35min

Waarom Blokker failliet ging en Hema springlevend is

Ketens hebben het zwaar, webshops schieten uit de grond en social commerce wordt steeds groter. Hoe blijf je als retailer overeind in deze achtbaan van ontwikkelingen? Dat vragen we aan ING-retailspecialist Dirk Mulder Deze aflevering in het kort:☑️ De succesfactoren van retailmerken als Hema, Wibra, Scapino, Action en Rituals☑️ Wat er mis ging bij Blokker☑️ Remy Gieling: hoe Flow je toetsenbord weg-automatiseertDe winkelstraat verandert razendsnel. Waar Blokker vorig jaar nog failliet ging, openen ketens als Action, Wibra en My Jewellery juist steeds meer vestigingen. Retail is een slagveld waarin alleen de slimste ondernemers overleven. Hoe kun je klanten vasthouden? Welke formules floreren en wat is de rol die AI en social commerce in het winkellandschap van de toekomst gaan spelen? Dat zoeken we uit in deze aflevering van Baanbrekende Businessmodellen.🎧 Luister ook | ShareCouncil maakt van elke medewerker een aandeelhouderDirk Mulder vertelt over de succesverhalen én blunders in retail. Van Hema tot Rituals, de Wibra en - natuurlijk - Blokker. Discountformules als Action timmeren flink aan de weg, net als merken die inzetten op experience stores en pop-up concepten. Mulder deelt zijn inzichten over de grootste retailtrends en legt uit hoe technologie fysieke winkels juist kan versterken. Ook samenwerken met Marktplaats en Bol.com komt in deze aflevering uitgebreid aan bod.🎧 Luister ook | De 4 pijlers van Blue Ocean StrategyRemy Gieling vertelt over Flow, een slimme productiviteitstool waarmee je eenvoudig e-mails en andere teksten opstelt met je stem. Dankzij spraakherkenning en AI zet Flow gesproken woorden direct om in heldere, foutloze teksten. Dit bespaart tijd en maakt multitasken eenvoudiger, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of autorijden. Ideaal dus voor drukbezette professionals die snel willen reageren zonder te typen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Mar 17, 2025 • 38min

Elysian Aircraft bouwt een revolutionair batterijvliegtuig

De Delfse startup Elysian Aircraft ontwikkelt ’s werelds eerste batterij-elektrische passagiersvliegtuig voor 90 reizigers. In 2033 moet het toestel de lucht in. Wij zoeken uit hoe haalbaar dat is.Deze aflevering in het kort: ☑️ Het businessmodel van Elysian Aircraft uitgelegd☑️ Hoe je een nieuwe infrastructuur bouwt voor elektrisch vliegen☑️ Meituan, de grootste maaltijdenbezorg-app van ChinaDe luchtvaart staat voor een enorme uitdaging: in 2050 moet vliegen volledig emissievrij zijn. Maar hoe precies? Die code heeft nog niemand kunnen kraken. Terwijl sommige bedrijven inzetten op waterstof en duurzame brandstoffen, kiest Elysian Aircraft voor een radicaal andere route: volledig elektrisch vliegen. Hun toestel, dat 800 tot 1000 kilometer kan afleggen, moet binnen 15 jaar de helft van alle korteafstandsvluchten vervangen. Bijzonder aspect aan dit ontwerp zijn de brede vleugels met geïntegreerde batterijpakketten en acht propellers voor maximale efficiëntie.Luister ook | Zo bouwde Rodin Machining een gedigitaliseerde fabriekEconomisch gezien heeft Elysian een troef in handen. Elektrisch vliegen is zes keer energie-efficiënter dan duurzame kerosine en vier keer efficiënter dan waterstof. Daarnaast worden batterijen en groene stroom steeds goedkoper, terwijl de kosten van traditionele brandstoffen hoog blijven. Maar er zijn ook uitdagingen: hoe schaal je de productie op en wat is ervoor nodig om een compleet nieuw vliegtuigontwerp te financieren? En - zeker niet te onderschatten - is de infrastructuur wel op tijd klaar?Luister ook | Zo krijg je de deelscooter wél rendabelJohn Lin vertelt deze keer over Meituan, de grootste maaltijdbezorg-app in China. Het bedrijf doet inmiddels veel meer dan alleen voedsel. 'Het heeft zich ontwikkeld tot een everything-services-app. Zoek je een treinkaartje? Meituan. Wil je naar de bioscoop? Meituan. Bij iemand bloemen laten bezorgen? Meituan dus.'See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Mar 10, 2025 • 36min

Hoe verdien je geld met podcasts?

Podimo heeft wereldwijd de grens van 1 miljoen betalende abonnees doorbroken. Hoe kreeg het podcastplatform dat voor elkaar. We vragen het aan Tim de Gier, Head of Content bij Podimo Nederland.Deze aflevering in het kort:-Het businessmodel van Podimo-Hoe maak je van een onbetaalde luisteraars een abonnee?-Pi-pop, de eerste elektrische fiets zonder accuPodcasts zijn allang geen nichemarkt meer. Waar luisteraars jarenlang gratis toegang hadden tot eindeloos veel audio, winnen betaalde modellen nu terrein. Podimo, opgericht in 2019 in Denemarken, heeft zich razendsnel ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de wereld van premium podcasts en audioboeken. Met exclusieve content, strategische overnames en een doordacht abonnementsmodel heeft het bedrijf een loyale gebruikersbasis opgebouwd. 'Onze abonnees blijven hangen dankzij kwalitatieve content en slimme personalisatie,” zegt Tim de Gier. 'We analyseren luistergedrag en testen continu nieuwe formats.'Luister ook | Delftse bedrijf kan de nieuwe ASML wordenIn Nederland nam het audioplatform eerder Dag en Nacht Media en Tonny Media over, waardoor het aanbod in één klap werd vergroot. Maar ook buiten Nederland smeedt Podimo strategische allianties. Zo werkt het in Spanje samen met El País. Toch is het succes van betaalde podcasts niet vanzelfsprekend. Consumenten zijn gewend aan gratis content en moeten overtuigd worden om te betalen én hun abonnement aan te houden.Luister ook | Hoe goede leiders innovatie aanjagenNiki Seelen vertelt over het businessmodel van Pi-Pop, een Frans bedrijf dat elektrische fietsen ontwikkelt zonder traditionele lithium-ionaccu. In plaats daarvan gebruik men een innovatief supercondensatorsysteem, waardoor de fiets lichter is, sneller oplaadt en duurzamer is dan conventionele e-bikes. See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Mar 3, 2025 • 37min

Growth hacking: slimmer, sneller en goedkoper groeien

Snel en schaalbaar groeien, zonder bakken met geld uit te geven. Dat is growth hacking. Airbnb, PayPal en Dropbox zijn er groot mee geworden. Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe pas jij in je bedrijf growth hacking toe?⇨ Het businessmodel van Sprints & Sneakers uitgelegd⇨ John Lin over het businessmodel van JingdongBij growth hacking draait alles om testen, meten en optimaliseren. Bedrijven analyseren hun klantreis, voeren kleine experimenten uit en kijken welke strategie het beste werkt. Denk aan virale campagnes, slimme referral-programma’s of het benutten van AI voor personalisatie. Een bekend voorbeeld is Dropbox, dat explosief groeide door gebruikers extra opslagruimte te geven wanneer ze vrienden uitnodigden om de tool ook eens te proberen. Geen dure advertenties, maar klanten werven door een slim mechanisme dat zichzelf bleef versterken.Dit Delftse bedrijf kan de nieuwe ASML wordenBart Snijders is van Sprints & Sneakers, zij helpen bedrijven met het aanzetten van die turbo. Growth hacking is volgens hem geen magische truc, maar een mindset. Een manier om slimmer te groeien, zonder traditioneel marketingbudget. Hij past daarvoor vaak het AARRR-framework toe, wat staat voor Acquisition, Activation, Retention, Revenue en Referral. Acquisition trekt bezoekers aan, Activation zorgt dat ze de dienst gebruiken, Retention houdt ze betrokken, Revenue genereert inkomsten en Referral stimuleert doorverwijzingen. Snijders heeft tot slot ook nog tips om onze eigen podcast te laten groeien.Luister ook | De verschillende verdienmodellen van TreatwellJohn Lin vertelt ons over het businessmodel van Jingdong, één van China's grootste e-commercebedrijven met een B2C-model dat focust op snelle levering. Het bedrijf beheert een eigen logistiek netwerk met magazijnen en drones voor snelle bezorging. Daarnaast verdient JD aan marktplaatsverkopen, fintech-diensten en cloud-oplossingen, waardoor het een breed inkomstenmodel heeft naast directe productverkoop.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Feb 24, 2025 • 32min

Het disruptieve businessmodel van Zytec

Energieverspilling in de industrie is aan de orde van de dag. Zytec tackelt dat probleem door een nieuw mechanisch systeem voor pompen, gebaseerd op magneet-koppeling. Toch blijkt het een flinke kluif om potentiële klanten mee te krijgen.Deze aflevering in het kort:⇨ De aspecten van een disruptief businessmodel⇨ Hoe krijg je klanten voor een oplossing die bijna niemand kent?⇨ Viome levert thuistesten voor je darmhuishoudingEnergieverspilling is een groot probleem in de industrie, vooral bij pompsystemen die continu draaien. Het Nederlandse bedrijf Zytec heeft hiervoor een innovatieve oplossing ontwikkeld: een contactloos mechanisch systeem op basis van magneettechnologie. Zytec belooft een revolutie in roterende apparatuur. Maar hoe krijg je een conservatieve markt mee in zo’n vernieuwing? Want hoewel de technologie zich bewezen heeft, stappen industriële partijen nog niet massaal over.Luister ook | De telefoon die je nooit meer hoeft te vervangenIn deze aflevering van Baanbrekende Businessmodellen legt co-founder Frank Boekholtz uit hoe dat komt. Hij vertelt uit hoe zijn technologie energieverbruik drastisch kan verminderen, onderhoudskosten verlaagt én zelfs bijdraagt aan het oplossen van netcongestie. Van de chemische industrie tot waterzuiveringsinstallaties en de maritieme sector. 'De systemen die deze partijen gebruiken lijden vaak aan overcapaciteit en dat zorgt voor aanzienlijke elektriciteitsverspilling. Slechts 10 procent van de zwaardere industrie gebruikt efficiënte elektronische oplossingen. De rest vertrouwt op inefficiënte methoden zoals afsluiters of gewoonweg rondpompen. Wij kunnen dat probleem oplossen en de kosten voor deze bedrijven drastisch terugbrengen.'Luister ook | Hoe breng je een nieuw apparaat naar de markt?Deborah Nas van de TU Delft bespreekt het businessmodel van Viome. Dit Amerikaanse bedrijf biedt thuistesten aan waarmee consumenten inzicht krijgen in hun darmgezondheid. Viome analyseert microbiomen en geeft voedingsadviezen op basis van de resultaten. Door een kleine hoeveelheid ontlasting op te sturen, kunnen gebruikers een gedetailleerd rapport ontvangen over hun darmflora en mogelijke aanpassingen in hun dieet of levensstijl.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Feb 17, 2025 • 35min

Dit agrarische bedrijf heeft ruim 1500(!) lopende patenten

Lely geldt als één van de belangrijkste innovators voor de agrarische sector. Wij onderzoeken in deze aflevering hoe dit Nederlandse bedrijf hun innovatieproces heeft georganiseerd.Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe ideeën bij Lely worden uitgewerkt tot concrete producten⇨ De Lely Sphere, een mogelijke uitweg voor de stikstofcrisis⇨ Deborah Nas vertelt over Hippocratic AI, een model voor de gezondheidszorgHet familiebedrijf uit Maassluis werd opgericht in 1948 en heeft de melkveehouderij ingrijpend veranderd met baanbrekende technologieën. Denk aan de melkrobot en voerrobot. Hoe zorgt het bedrijf ervoor dat deze innovatiemotor niet stilvalt? Dat zoeken we uit met commercieel directeur Gijs Scholman. Hij vertelt onder meer dat innovatie diep verankerd zit in de bedrijfsstructuur van Lely. Zo’n 8 procent van de omzet wordt hieraan gespendeerd. Luister ook | Deeptech uit Delft: een computer aansturen met je breinOp de afdeling die nadenkt over de toekomst werken ongeveer 50 mensen. Die krijgen volop ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te experimenteren. Dit gebeurt niet alleen binnen de muren van het hoofdkantoor, maar ook in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van agile ontwikkelmethodieken en multidisciplinaire teams, waarin experts uit verschillende vakgebieden samenwerken aan prototypes. Dankzij deze aanpak kon Lely in 1992 als eerste een volledig geautomatiseerde melkrobot op de markt brengen. Met de nieuwe Lely Sphere zegt het bedrijf een deel van de problemen met stikstof te kunnen aanpakken.Luister ook | Dit bedrijf kan de nieuwe ASML wordenDeborah Nas bespreekt het businessmodel van Hippocratic AI. Dit taalmodel is speciaal ontworpen voor de gezondheidszorg en richt zich op patiëntgerichte zorg. Het bedrijf biedt AI-agenten die via de telefoon met patiënten kunnen praten en andere patiëntgerichte taken kunnen uitvoeren. Het wegnemen van deze taken zorgt voor minder werkdruk bij artsen en ander medisch personeel.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Feb 10, 2025 • 32min

Een ander bedrijf kopen, zo werkt dat

Omzet kopen door een ander bedrijf in te lijven. Wij onderzoeken wat er allemaal bij zo'n buy-and-build strategie komt kijken en hoe je van een overname een succes maakt. Deze aflevering in het kort:⇨ De ins en outs van buy-and-build⇨ Hoe zorgt je voor maximale synergievoordelen na een overname?⇨ Clean, een AI-tool die alle interne informatie voor je verzameltIn een wereld waar schaalgrootte en synergie cruciaal zijn, wint de buy-and-build-strategie steeds meer terrein. Ga maar na: organische groei kost veel tijd en vergt aanzienlijke investeringen in marketing, sales en productontwikkeling. Buy-and-build kan daarentegen snel toegang bieden tot nieuwe markten, klanten, technologieën en talent. Door strategisch bedrijven over te nemen en te integreren, creëren ondernemers dus snellere groei en operationele efficiëntie. Luister ook | Luister ook | De immense impact van AI Agents op businessmodellenDat is althans het streven, want er blijken heel wat valkuilen en mispercepties te bestaan als het om buy-and-build gaat. De integratie van systemen, het overbruggen van cultuurverschillen en het rondbreien van de financiering blijken vaak best ingewikkeld. Hoe zorg je ervoor dat een overname daadwerkelijk bijdraagt aan groei in plaats van interne chaos te veroorzaken?In deze aflevering praten we hier uitgebreid over met David Sluis, de founder van Go FastForward Fusies & Overnames. Hij is als adviseur regelmatig bij dit soort trajecten betrokken en vertelt wat er allemaal bij zo'n traject komt kijken.Luister ook | Luister ook | Zo schaalt Sense Company het eigen verkoopproces Remy Gieling bespreekt het businessmodel van Glean, een enterprise knowledge management platform. Dit AI-systeem koppelt met al je interne tools en verzamelt de informatie die je nodig hebt. 'Wat is er bijvoorbeeld vorig jaar bedacht aan marketingcampagnes? Clean vindt die data voor je. Dat is heel nuttig, want nu is het vaak nog zoeken in allerlei verschillende softwarepakketten die je bedrijf gebruikt.'See omnystudio.com/listener for privacy information.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner