Miljoenen Nederlanders halen er wel eens een broodje, kop koffie of drinkyoghurt. Bij de AH to go op de NS-stations draait alles om snelheid en gemak.
Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van AH to go
⇨ Hoe je van convenience een succes maakt
⇨ Mimicrete, zelfherstellend beton uit Engeland
Het blijkt een businessmodel waar veel meer vernuft achter schuilt dan je wellicht zou denken. De NS is franchisenemer van de To go-formule van Albert Heijn op de stations. Zo’n 25 jaar geleden werd de eerste winkel geopend, inmiddels zijn het er 46. Het personeel - zo’n 1500 in totaal - staat op de payroll van de Nederlandse Spoorwegen. ‘Albert Heijn regelt de commercie en heeft ook de contracten met de leveranciers. Zodra de producten bij het station komen, zijn ze onze verantwoordelijkheid’, aldus Maarten van Ammers. Hij is het die deze formule namens de NS bestiert.
Luister ook | De 4 pijlers van Blue Ocean Strategy
AH to go is een convenience-concept, bedoeld voor eten en drinken onderweg. De winkels zijn een stuk kleiner dan de reguliere Albert Heijn-vestigingen. Hier draait het vooral om omloopsnelheid. Even snel een broodje scoren voor in de trein of een kop koffie terwijl iemand wacht op zijn aansluiting. Er is plek voor niet meer dan 3.000 producten. Van Ammers vertelt hoe zijn team op zoek is geweest naar het ideale assortiment, waarom de winkels zo ruim zijn opgezet en wat de hardlopers zijn.
Luister ook | ShareCouncil maakt van elke medewerker een aandeelhouder
In de bijdrage van Niki Seelen van Business Models Inc gaat het over Mimicrete. Deze Britse startup werkt aan zelfherstellend beton, op basis van een technologie die is ontwikkeld aan de University of Cambridge. ‘Beton is één van de meest gebruikte materialen ter wereld en verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot’, aldus Seelen. ‘Als je op deze manier renovaties en vervanging kunt uitstellen of zelfs helemaal kunt voorkomen, dan helpen we op die manier het klimaat.’
See omnystudio.com/listener for privacy information.