Podcast Filosofie cover image

Podcast Filosofie

Latest episodes

undefined
Feb 13, 2025 • 1h 6min

Walter Benjamin

Thijs Lijster, universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, duikt diep in de ideeën van Walter Benjamin. Hij bespreekt hoe Benjamin de illusie van vooruitgang ter discussie stelt en de esthetisering van politiek onderzoekt. Lijster onthult de impact van technische reproductie op kunst en de emancipatoire kracht van massasculptuur. De rol van dromen in de hedendaagse samenleving en de betekenis van consumptie worden ook belicht, waarbij hij benadrukt dat we wakker moeten worden uit de 'droomslaap' van het kapitalisme.
undefined
Jan 30, 2025 • 1h 5min

Jean-François Lyotard

Frans van Peperstraten, filosoof met een achtergrond in sociale en politieke filosofie, duikt in het gedachtegoed van Jean-François Lyotard. Hij ontrafelt de essentie van postmodernisme en de afwijzing van grote verhalen. Van Peperstraten bespreekt hoe kind-zijn onder Lyotards ideeën een centrale rol speelt en gaat dieper in op het sublieme in avant-gardistische kunst. Ook de spanning tussen affectiviteit en onmenselijkheid komt aan bod, wat nieuwe inzichten biedt over de menselijke ervaring in een pluralistische samenleving.
undefined
Jan 16, 2025 • 1h 15min

Thomas Hobbes

“In [de natuurtoestand] is er geen plaats voor doelgerichte arbeid, want het is niet zeker dat deze resultaat zal hebben; er is dan ook geen landbouw; geen scheepvaart, en geen gebruik van goederen die over zee kunnen worden aangevoerd; geen architectuur; geen werktuigbouw, om dingen te verplaatsen en verwijderen die veel kracht vergen; geen kennis van het aardoppervlak; geen tijdrekening; geen beeldende kunst; geen letterkunde; geen maatschappelijk leven; en, wat het ergste is, een voortdurende angst voor, en dreiging van een gewelddadige dood; het menselijk bestaan is er eenzaam, armoedige, afstotelijk, beestachtig en kort.”  Op deze manier benadrukte de politiek filosoof Thomas Hobbes het belang van een sociaal contract en een soeverein.  Waarom is het volgens Hobbes noodzakelijk om aan zelfbinding te doen en ons “recht op alles” op te geven? Waarom mogen contractanten niets van de soeverein eisen en hem niet bevragen? En hoe is Hobbes zowel in het licht van de internationale als nationale politiek nu buitengewoon relevant?  Te gast is Bert van den Brink De denker die centraal staat is Hobbes 
undefined
4 snips
Dec 12, 2024 • 52min

Marcus Aurelius

Dennis de Gruyter, filosoof en eigenaar van de Stoïcijnse school in Zutphen, duikt samen met de geest van Marcus Aurelius in de wereld van de stoïcijnse filosofie. Ze onderzoeken hoe Aurelius, als filosoof-koning, zijn persoonlijke strijd en wijsheid in zijn 'Meditaties' verwerkte. De impact van immoreel gedrag op de kosmos komt aan bod, net als de sociale verantwoordelijkheid van filosofie. Verder wordt er stilgestaan bij de relevatie van stoïcijnse principes voor hedendaags leiderschap en zelfreflectie.
undefined
Nov 28, 2024 • 52min

Maria Zambrano

"De hele persoon wordt niet gevonden binnen de filosofie; de totaliteit van de mens wordt niet gevonden met poëzie. In poëzie komen we de concrete, individuele mens rechtstreeks tegen. In filosofie de mens in zijn universele geschiedenis, in zijn wens om te zijn. Poëzie is ontmoeting, meesterschap, ontdekking door genade. Filosofie zoekt, onderzoekt, geleid door een methode."  Op deze manier benadrukte de Spaanse filosoof en schrijver Maria Zambrano het belang van de dialoog tussen filosofie en poëzie.  Hoe moet volgens Zambrano deze verhouding eruit zien? Wat heeft de figuur van Antigone ons vertellen over het onschuldige slachtoffer? En waarom moet de persoonlijke biografie van een filosofie juist doorklinken in zijn of haar denken?  Te gast is Thomas Crombez De denker die centraal staat: Zambrano 
undefined
Nov 14, 2024 • 1h 17min

Hartmut Rosa

Hartmut Rosa is een Duitse filosoof en socioloog, beroemd om zijn inzichten over versnelling en resonantie. Samen met Peter Sas, filosoof en schrijver, duiken ze in de effecten van moderne versnelling op vervreemding. Rosa legt uit dat resonantie de sleutel kan zijn voor onthaasting en betekenisvolle connecties. Ze onderzoeken hoe horizontale, verticale en diagonale resonantie bijdragen aan ons welzijn. De impact van kapitalisme en de dringende behoefte aan authentieke ervaringen in een gesimuleerde wereld komen ook aan bod.
undefined
Oct 31, 2024 • 58min

Zhao Tingyang

“Politiek heeft ten minste twee uitgangspunten van beslissende betekenis: het van de Griekse polis uitgaande concept van de staatspolitiek; en het Chinese tianxia-concept van een wereldpolitiek” Op deze manier drukt de hedendaagse Chinese politiek-filosoof Zhao Tingyang uit dat in het Chinese denken boven de orde van staten nog een andere orde bestaat. Hoe is “alles onder de hemel” volgens Zhao Tingyang een alternatief voor het westerse denken van binnen vs. buiten?Waarom is het belangrijk om de aarde als subject zien?En hoe is tianxia het antwoord op de uitdagingen waar we nu als mensheid voor staan? Te gast is Haroon SheikhDe denker die centraal staat: Zhao Tingyang
undefined
Oct 17, 2024 • 1h 9min

Susanne Langer

De unieke rol van muziek in het uitdrukken van menselijke gevoelens wordt besproken. Het verschil tussen 'feeling' en 'gevoel' komt aan bod, evenals de uitdagingen die vrouwelijke filosofen als Susanne Langer tegenkwamen. De connectie tussen kunst, symboliek en onze ervaringen wordt verkend, met aandacht voor de rol van muziek in deze dynamiek. Ook de betekenis van muziek tijdens Sinterklaas en de impact van virtuele werelden in kunst en architectuur worden belicht. Een fascinerende kijk op hoe kunst onze werkelijkheid beïnvloedt.
undefined
Oct 3, 2024 • 1h 13min

Een hogere liefde - Brieven aan een Duitse vriend (met Bas Heijne)

“Veel betekent het te vechten terwijl men de oorlog verafschuwt, de nederlaag te accepteren terwijl men het verlangen naar het geluk bewaart, tegenover de vernietiging te staan terwijl men het idee van een hogere beschaving koestert. Daarin volbrengen wij meer dan jullie omdat wij onszelf moeten overwinnen. (…) Wij hadden veel te bedwingen, en misschien in de eerste plaats de eeuwige verleiding om op jullie te lijken.” Met deze woorden drukte Albert Camus in Brieven aan een Duitse vriend uit dat het kwaad allereerst in onszelf bevochten moet worden, maar dat er ook een noodzaak tot verzet tegen geweld en ontmenselijking bestaat.  Wat is de hogere liefde waar Camus van spreekt? Op welke manier reageert hij anders dan zijn “Duitse vriend” op de absurditeit van het bestaan? En waarom zijn deze brieven een sleutelwerk in het oeuvre van Camus?  Te gast is Bas Heijne Het werk dat centraal staat: Brieven aan een Duitse vriend
undefined
May 30, 2024 • 54min

Byung-Chul Han

De discussie onderzoekt de overgang naar een zelfregulerende samenleving, waarbij controle intern is opgenomen. Byung-Chul Han bespreekt de 'vermoeide samenleving' en de druk om constant te presteren. Sociale media en technologie hebben onze identiteiten en relaties veranderd, met vaak schadelijke gevolgen. Er wordt gekeken naar de oppervlakkigheid van moderne verhalen en de zoektocht naar betekenis in ons leven. De filosofie van vrijheid wordt belicht, evenals de psychologische druk die leidt tot burn-out en depressie, vooral onder jongeren.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode