#102 - Anders Nordstad dekoder dagligvarebransjen. Hva bestemmer matprisene?
Jun 3, 2024
auto_awesome
Anders Nordstad, siviløkonom og tidligere generalsekretær for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, dekoder dagligvarebransjen, matprisdannelse, underbetaling av bønder, jordbruksoppgjøret, selvforsyningsgraden, konkurransen i dagligvarebransjen, proteksjonisme vs. globalisering, betalingsvilje for mat i Norge, regulering for mer konkurranse og bærekraft i matproduksjonen.
Matprisene i Norge bestemmes mer av markedets betalingsvillighet enn produksjonskostnader.
Norske bønder lider av lav lønnsomhet og behov for større andel av matprisene.
Konkurranse og kjøpekraft påvirker prisnivå og markedskrefter i matvarebransjen.
Deep dives
Dagligvarerbransjens funksjon og struktur
Dette podcast-avsnittet diskuterer hvordan dagligvarerbransjen er bygget opp, fra produsentleddet til butikkjedene. Spørsmål om matpriser, norsk bønnepris og jordbruksoppgjøret utforskes. Aktørene i bransjen, som KOH, Norgesgruppen og Rema, er sentrale i å forstå bransjens dynamikk og konkurransen blant dem.
Prissetting og konkurranse i dagligvaremarkedet
Prisen på mat i butikken bestemmes ikke primært av produksjonskostnadene, men av markedets betalingsvillighet. Diskusjoner om konkurransen mellom dagligvarekjedene, deres egenmerkevarer og prissammenligninger understreker strategier for prisstyring og markedsandeler. Prinsippet om å finne ut hva folk er villige til å betale er kjernen i handelens funksjon.
Utfordringer og idealer i matproduksjonen
Norske bønder strever med lave inntekter og manglende lønnsomhet, noe som truer matproduksjonens bærekraft. Diskusjoner om statlige subsidier, skjev fordeling i verdikjeden og behovet for større bondeandeler i matprisene viser kompleksiteten i norsk matproduksjon og behov for endringer for å sikre næringens levedyktighet.
Kjøpekraft og Konkurranse i Matvarebransje
Matvarehandelen er påvirket av kjøpekraft og konkurranse. Mens kjøpmenn i Norge og Tyskland prøver å oppnå optimale priser basert på kjøpekraften i sine land, står Polen også frem som en viktig aktør. EUs frie handel tillater sammenligning av priser mellom land. Den høyere kjøpekraften i Tyskland gjør prisnivået relativt lavere. Dette illustrerer viktigheten av konkurransen og markedskreftene i matvarebransjen.
Matvarekvalitet og Ultraprosessering
Matkvalitet og prosessering spiller en sentral rolle i norske butikker. Ultraprosesserte varer tilbys til høyere priser enn naturlige alternativer. Eksempelet med havregryn viser hvordan prosessering kan øke forbrukernes betalingsvilje. Dårlig kvalitetskontroll og fokus på fortjeneste fører til økt tilsetning av fyllstoffer og lavkvalitetsingredienser. Dette problemet sammen med monopolstrukturer i bransjen utfordrer forbrukervalgets bredde og tilgangen til kvalitetsprodukter.
Anders Nordstad er siviløkonom, og tidligere generalsekretær for Norsk Bonde- og Småbrukarlag. De siste årene er han blitt svært populær på Instagram og Facebook der han blogger om matpolitikk, matproduksjon, og dagligvarebransjen.
Vi snakker om hvordan dagligvarebransjen fungerer og er bygget opp – helt fra produsentleddet, via grossistene til butikkkjedene. Hvordan dannes matprisene? Det handler ikke først og fremst om hva det koster å produsere maten, ifølge Nordstad. Betaler vi mer for maten i Norge kontra andre land, sett i forhold til inntekt? Hvorfor er norske bønder underbetalt og hvordan fungerer jordbruksoppgjøret? Og hvorfor er det så få bønder igjen? I hvor stor grad er vi selvforsynte og bør vi øke selvforsyningsgraden? Det er noen av spørsmålene vi tar for oss i denne episoden.