In deze aflevering praat klinisch psycholoog Eva Bloemers, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen en schematherapie, over hoe ingesleten patronen je kunnen belemmeren in het dagelijks leven. Ze legt uit hoe copingstrategieën vanuit de kindertijd invloed hebben op volwassenen en bespreekt het herkennen van persoonlijkheidsstoornissen. Eva deelt inzichten over hoe psychotherapie kan helpen om deze oude patronen te doorbreken en stelt technieken voor om met emoties om te gaan, zoals de 'veilige plek' oefening.
De ontwikkeling van persoonlijkheid wordt sterk beïnvloed door de opvoeding en de interactie tussen ouders en kinderen.
Copingmechanismen die in de kindertijd zijn gevormd, kunnen leiden tot structurele problemen in het volwassen leven en zelfs persoonlijkheidsstoornissen beïnvloeden.
Deep dives
Belang van Echte Verbinding
Een opmerkelijke kloof is ontstaan tussen digitale verbinding en echte menselijke interactie. Ondanks dat mensen constant online met elkaar in contact zijn, lijkt de diepte van persoonlijke relaties te verminderen. Het belang van authentieke connecties met jezelf, anderen en de wereld wordt benadrukt als essentieel voor welzijn. Het nieuwe boek 'Echte Connectie' biedt praktische handvatten en persoonlijke inzichten om deze connecties te versterken.
Persoonlijkheid en Ontwikkeling
Persoonlijkheid ontwikkelt zich gedurende de kindertijd en volwassenheid, beïnvloed door temperament en opvoeding. De manier waarop ouders communiceren en reageren op hun kinderen is cruciaal voor een gezonde emotionele groei. Dit belicht de noodzaak van sensitieve en 'goed genoeg' ouders in plaats van perfectie in de opvoeding. Structurele schendingen van basisbehoeften in de kindertijd kunnen leiden tot overlevingsmechanismen die invloed hebben op het volwassen leven.
Copingmechanismen en Persoonlijkheidsstoornissen
Verschillende copingmechanismen kunnen tot problemen leiden als ze structureel worden afgewezen of verstoord. Vermijden van pijnlijke gevoelens kan op korte termijn nuttig zijn, maar resulteert vaak in een emotioneel vlak leven. Deze mechanismen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline of narcisme. Het belang van het herkennen en begrijpen van deze patronen wordt benadrukt als een stap naar herstel en integratie in een gezonder patroon van gedrag.
Therapeutische Aanpakken en Schema's
Schematherapie speelt een centrale rol in het begrijpen en aanpakken van persoonlijkheidsproblematiek. Deze therapievorm helpt individuen om hun ontwikkelde schema's te identificeren, die voortkomen uit verleden ervaringen. Het proces omvat zowel cognitieve als psychodynamische technieken om diepere inzicht en herstel van emotionele behoeften te creëren. Door deze bewustwording kan men patronen doorbreken en gezondere interacties ontwikkelen in hun leven.
Geen persoonlijkheid is hetzelfde, daarom reageert iedereen anders op situaties in het dagelijks leven. Gelukkig maar, dat maakt ons als mens uniek. Maar wat als je eigen persoonlijkheid je in de weg zit? Als jouw ingesleten patronen ervoor zorgen dat je op je werk niet zo goed functioneert als je zou willen? Of problemen veroorzaken in relaties met anderen?
In deel 2 van het tweeluik over persoonlijkheid praten we met klinisch psycholoog Eva Bloemers over de manier waarop je kunt vastlopen door je eigen karakter. We bespreken hoe bepaalde overlevingsstrategieën (coping), voortkomend uit je kindertijd, je juist kunnen tegenwerken in je volwassen leven. We leggen uit wanneer er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en op welke manier psychotherapie zou kunnen helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken.
En waaraan je jóuw eigen patronen (schema’s) kunt herkennen? Je hoort het in deze aflevering over persoonlijkheid (deel 2).
Meer leren over psychologie? Word dan lid van onze club op depodcastpsycholoogclub.nl en ontvang elke maand een extra aflevering of oefening bij het thema van de aflevering.