#599 - Anders Haakenstad | Kolesterol-bløffen, Mettet Fett, Solkrem, Kalorier
Feb 10, 2025
auto_awesome
Anders Haakenstad, utdannet 'Exercise Physiologist' fra NTNU, deler innsiktsfulle perspektiver på kosthold og helse. Han avviser myter om kolesterol og solkrem, og diskuterer hvordan mettet fett ikke nødvendigvis er farlig. Haakenstad fremhever betydningen av vitamin D og sunnesoleksponering. Han adresserer feilaktige kostholdsråd, samt hvordan hormoner og kalorier påvirker vekten. Med en kritisk tilnærming, oppfordrer han til å revurdere etablerte helsetroer og matvaner for bedre helse.
Kostholdsendringer som å kutte ut melk, korn og sukker kan gi betydelige helseforbedringer for mange individer.
Rødlysterapi viste seg å være et effektivt alternativ for muskelrestitusjon og smertelindring, med positive erfaringer fra deltakerne.
Mangel på vitamin D er en bekymring i vintermånedene, og tilskudd kan være nødvendig for å opprettholde god helse.
Det er viktig å utfordre gamle kostholdsmleder, spesielt vedrørende mettet fett, og stole på ny forskning og egen kunnskap.
Insulinregulering og lavere insulinnivåer er avgjørende for å håndtere vekt og redusere diabetesrisiko, og hormonbalanser må vurderes.
Det finnes negative effekter av høyt fiberinntak som fordøyelsesproblemer, og alternative energikilder for tarmen bør vurderes.
Deep dives
Sponsorer og produkter
Podcasten er sponset av Comfyballs, som tilbyr komfortable boksershorts og klær ideelle for kalde vinterdager. De har også en valentineskolleksjon med undertøy til både damer og herrer. Et annet sponsorprodukt er Flexbeam, en bærbar rødlysterapienhet som kan hjelpe med smertelindring og raskere restitusjon for muskler. Renuance er et nytt kosttilskudd med over 70 naturlige ingredienser som skal gi energi og styrke immunforsvaret.
Kosthold og helse
Podcasten tar opp hvordan melk kan påvirke helsen, med det nevnte eksempelet at en deltaker opplevde forbedringer etter å ha kuttet melkeprodukter fra kostholdet. Det blir diskutert at melk ofte er en av flere matvarer folk reagerer på, sammen med korn og egg, som kan skape helseproblemer. Det underligges at endringer i kostholdet, som å eliminere melk, kan gi merkbare forbedringer for mange. Det finnes også individuelle forskjeller, så det kan være nyttig å eksperimentere med hvilke matvarer man reagerer på.
Elimineringsdietter og tid for endring
Bevisene på at det kan ta tid å merke endringer i helsen når man endrer kostholdet, diskuteres, med anbefalinger om å gi seg selv minst tre måneder. Deltakerne nevner at de som har opptatt med symptomer kan begynne å merke endringer i perioden fra tre til seks måneder, noen ganger enda lenger. Det fokuseres også på betydningen av å fjerne flere potensielle triggere samtidig for å oppnå best mulig effekter. Å gå fra en tradisjonell diett til en eliminering av flere matvarer kan være en individuell reise.
Livsstilsendringer og matvarer
Diskusjonen går videre til hva som skjer når folk kutter ut forskjellige matvarer som korn, sukker og prosesserte produkter fra kostholdet. Deltagere bemerker at eliminering av disse elementene ofte resulterer i bedre helse og mer energi. Det understrekes at mange har opplevd forbedringer etter å ha eksperimentert med kostholdet. I tillegg uttrykkes det bekymring for hva som skjer med tarmhelsen ved høy inntak av fiber.
Rødlysbehandling og helsefordeler
Bruken av rødlysterapi, spesielt med produktet Flexbeam, omtales som en måte å stimulere celler til å produsere mer energi og redusere smerte. Deltakeren eksporterer erfaringer med rødlysterapi og dets positive effekter på muskelrestitusjon. Rødlysterapi blir beskrevet som en lovende behandling for personer med treningsskader eller muskelstivhet. Det er også ulemper knyttet til konvensjonelle behandlingsmetoder, da rødlysterapi tilbyr et alternativ.
Vitamin D-mangel i vinter
Det diskuteres hvordan mangel på vitamin D kan påvirke helsen, spesielt i vintermånedene når sollyset er begrenset. Deltakeren fremhever betydningen av å supplere med vitamin D for å opprettholde god helse, særlig i Norge. Renuance kosttilskudd nevnes for å gi viktige næringsstoffer, inkludert D3 og K2. En permanent mangel på vitamin D kan føre til negative helseeffekter, så tilskudd kan være nødvendig i lange vinterperioder.
Kostholdsmyter og fremskrivning
Podcasten tar opp hvordan mange myter rundt kosthold og helse fortsatt eksisterer, spesielt i forhold til fetthistorie og kolesterol. Det fremheves at mange fortsatt tror på eldre kostholdsmyter som forbinder mettet fett med sykdommer. Deltakeren diskuterer hvordan forskningen fremdeles ikke har klart å vise en klar sammenheng mellom inntak av mettet fett og negative helseeffekter. Deltakerne oppfordrer til å stole på egen forskning og kunnskap i stedet for blindt å følge gammeltradiere anbefalinger.
Minimere risikoen for hjertesykdom
Det kommer frem at forskning viser at det ikke nødvendigvis er kolesterolet alene som forårsaker hjertesykdom, men snarere betennelse og andre risikofaktorer. Det blir poengtert at såkalt dårlig kolesterol, LDL, ofte blir feiltolket i det medisinske miljøet og samfunnet generelt. Det nevnes også at risikoen for hjertesykdom kan relatere seg til livsstil, stressnivå, og kosthold. Deltakeren fremhever at de som unmåler seg i forhold til kolesterolrunder, taushet mot andre helseparametere.
Hormoner og kostholdets innvirkning
Det diskuteres hvordan hormoner påvirker kroppen, og særlig hvordan insulinregulering er avgjørende for kroppens evne til å forbrenne fett. Deltakere snakker om viktigheten av lavere insulinnivåer for å håndtere vekten og redusere risikoen for diabetes. Temaet hormonforstyrrelser og deres sammenheng med kosthold diskuteres også, spesielt hvordan for mye sukker kan føre til insulinresistens. Det fremheves at kostholdsendringer kan være avgjørende for å få hormonene tilbake i balanse.
Effekter av høy fiberinntak
Det påpekes at mange personer opplever negative effekter av høyt fiberinntak, inkludert fordøyelsesproblemer og ubehag. Det understrekes at fiber ikke nødvendigvis er ensbetydende med sunnhet og at mange kan ha uunngåelig problemer med å fordøye fiber. Diskusjonen viser til at det finnes alternative energikilder for tarmen som ikke nødvendigvis betyr fiber. Hvis du opplever ubehag eller symptomer etter fiberrike måltider, kan det være lurt å vurdere kostholdet på nytt.
Trend innen autoimmune sykdommer
Det diskuteres en økning i autoimmune sykdommer og potensielle årsaker bak dette fenomenet. Deltakeren nevner viktigheten av å identifisere triggere, som matvarer og stress, som kan forverre autoimmune symptomer. Det pekes også på at moderne livsstil og kosthold kan ha en direkte påvirkning på utviklingen av slike sykdommer. Deltakerne oppfordrer til å være bevisste på hva man spiser og hvordan livsstilsvalg kan påvirke helsen.
Wolfgang Wee Uncut #599: Anders Haakenstad er utdannet "Exercise Physiologist" fra det medisinske fakultet på NTNU, og har spesialisert seg på hvordan kosthold og livsstil kan helbrede kroniske tilstander, autoimmune sykdommer og optimalisere helse og prestasjon.
0:00 Matallergier 5:48 Carnivore og veganisme 8:24 Effekter ved carnivore 12:50 Hårtap 25:25 Saltvannsbading 28:33 Dusj, såpe og deodorant 31:40 Sol og vitamin D 33:30 Solarium 43:20 Solkrem er bullshit 44:50 Hudkreft 48:00 Solkrem 53:28 UVA og UVB-stråling 54:30 Alternativer til solkrem 1:01:00 Animalsk kost 1:06:00 Fordøyelsessystemet 1:10:10 Ment for å spise animalsk 1:12:00 Staten og matvareindustrien 1:21:00 Hormonteorien 1:24:27 Overspising og hormoner 1:27:00 Insulin 1:32:00 Trening 1:37:00 Spiste ikke på et år 1:39:30 Kaloriteorien 1:42:30 Fedme 1:50:10 Ned i vekt 1:53:20 Motargumenter 1:57:40 Antibeitestoffer 2:02:10 Lekk tarm 2:09:00 Molekylær miming 2:18:00 Grønnsaker 2:23:00 Salt 2:30:00 Akademia 2:38:00 Kolesterol 2:53:30 Kolesterol«medisiner» 2:59:23 Statiner 3:02:08 Risikoen ved lavt kolesterol 3:04:00 Mettet fett 3:12:00 Kostrådene 3:22:23 Endre kolesterolnivåer 3:27:00 Astronomisk LDL-kolesterol 3:29:38 Statiner skaper problemer 3:30:20 3:32:00 Rødt kjøtt og kreft 3:43:00 Fiber 3:49:00 Moralpoliti 3:55:00 Covid 3:59:29 Pandemien var en farse