
Ondertussen in de kosmos
Alles wat zich afspeelt in de kosmos - en dus ook op planeet Aarde - wordt in deze wekelijkse podcast besproken door de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Tonie Mudde, zijn verslaggevers en academici bekijken de wereld met een onderzoekende bril.
Latest episodes

Jul 14, 2025 • 22min
Gif op je aardbei: hoe veilig is ons fruit?
Ronald Veldhuizen, een wetenschapsjournalist bij de Volkskrant, duikt in de verrassende wereld van pesticiden op aardbeien. Hij onthult dat deze populaire vruchten vaak meer chemicaliën bevatten dan wettelijk is toegestaan. Is het nog wel veilig om ze te eten? Ronald verkent de effecten van deze stoffen op onze gezondheid en bespreekt biologische alternatieven. Ondanks de zorgen benadrukt hij ook de vele gezondheidsvoordelen van aardbeien en de rol die schil in ons dieet speelt.

16 snips
Jul 7, 2025 • 24min
Beschermt dit vaccin tegen Alzheimer?
Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant en specialist in dementie, deelt zijn inzichten over de recente ontdekkingen in de strijd tegen Alzheimer. Er blijkt een verrassende link te zijn tussen een vaccin tegen gordelroos en een vermindering van dementiegevallen. Onderzoekers onderzoeken de rol van virussen in de ontwikkeling van Alzheimer, wat nieuwe mogelijkheden opent voor behandeling. Ook wordt de impact van levensstijl en genetische factoren op deze complexe ziekte belicht.

12 snips
Jun 30, 2025 • 42min
Liveshow: hoe word ik gelukkiger?
In deze liveshow delen Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van het jaar, en Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, hun inzichten over geluk vanuit verschillende invalshoeken. Maarten voert een boeiend eerlijkheidsexperiment uit, terwijl Ionica de rol van toeval en kansberekening in geluk verkent. Heleen van Lier geeft praktische tips voor betere relaties en constructief ruzie voeren. Samen bieden ze een verfrissende blik op wat ons gelukkig(er) kan maken.

15 snips
Jun 20, 2025 • 23min
Een atoombom maken is zo moeilijk niet meer
George van Hal, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, duikt in de complexe wereld van kernwapens en de recente spanningen tussen Israël en Iran. Hoe weet je hoe dicht landen bij een atoombom zijn? Hij legt uit hoe moeilijk of makkelijk het tegenwoordig is om een kernwapen te maken. Ook worden de destructieve effecten van moderne kernwapens op steden besproken, en de rol van internationale controle en politieke druk in de strijd tegen nucleaire proliferatie. Een fascinerende en alarmerende blik op een spectaculair onderwerp!

6 snips
Jun 16, 2025 • 31min
Dokter, hoelang heb ik nog?
In deze aflevering zijn Mirjam Oomens, een taalfilosoof die zelf met kanker te maken kreeg, en Ellen de Visser, medisch redacteur van de Volkskrant, te gast. Ze bespreken de schokkende vraag 'Hoe lang heb ik nog?' en de impact op zowel patiënten als artsen. Mirjam deelt haar persoonlijke ervaringen na haar diagnose, terwijl Ellen inzichten biedt uit gesprekken met patiënten over hun bucketlists. Ook het belang van empathische communicatie in de gezondheidszorg komt aan bod, samen met hoe betekenisvolle momenten worden gekoesterd.

Jun 9, 2025 • 21min
Van allergie tot reuma: een nieuwe oplossing voor wanneer het lichaam zichzelf aanvalt
Van reuma tot MS: zo’n één op de tien mensen heeft een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Maar voor het eerst is er hoop op iets tot dusver ongekends: genezing. De eerste Nederlander is zelfs al behandeld. Met: Maarten Keulemans. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Lotte Groenendijk Eindredactie: Corinne van Duin en Julia van AlemSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 2, 2025 • 23min
Zo eindigt het heelal
Uiteindelijk gaan we allemaal dood. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor planeten, sterren en zelfs het hele universum. Wetenschappers brengen in kaart hoe dit echte einde der tijden eruit zal zien. Onze kosmisch correspondent George van Hal presenteert de nieuwste verrassende inzichten. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Lotte Groenendijk Eindredactie: Corinne van Duin en Julia van AlemSee omnystudio.com/listener for privacy information.

May 26, 2025 • 24min
De gletsjers smelten ineens griezelig hard
De gletsjers smelten ineens griezelig hard (edited) 4:56Tonie MuddeBerggebieden in Europa maken zich op voor een zomer met extreem snel afkalvende gletsjers. Intussen organiseren activisten al uitvaarten voor de smeltende ijstongen. Wetenschappers zien een versnelling in het smelten en dat heeft grote gevolgen. Met: Maarten Keulemans. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Lotte Groenendijk Eindredactie: Julia van Alem en Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.

May 19, 2025 • 25min
Een radicaal nieuwe manier van anticonceptie
Condooms, de pil, het spiraaltje. Voor anticonceptie zijn al decennialang dezelfde middelen beschikbaar, maar die hebben elk zo hun nadelen. Zo laten steeds meer jonge vrouwen de pil links liggen, onder meer uit angst voor hormonen. Een Nederlandse wetenschapper komt nu met een radicaal nieuwe manier van anticonceptie. De Sluis, op afstand bedienbaar. Hoe die werkt? Medisch redacteur Ellen de Visser legt het uit. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Lotte Groenendijk Eindredactie: Julia van Alem en Corinne van DuinSee omnystudio.com/listener for privacy information.

May 12, 2025 • 22min
Tijdreizen, dat kan dus gewoon
Naar het verleden reizen om je jongere zelf een goed advies te geven, of naar de toekomst om te zien hoe mensen dan leven. Tijdreizen is een populair thema in verhalen en films. Wetenschappers ontdekten dat versneld naar de toekomst reizen al kan. Een reis naar het verleden is pittiger, al zijn daar ook spannende nieuwe ideeën voor. Met: George van Hal. Presentatie: Tonie Mudde Montage: Lotte Groenendijk Eindredactie: Julia van AlemSee omnystudio.com/listener for privacy information.