
De Technoloog | BNR
Mark Beekhuis en Ben van der Burg gaan wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Technologie is overal. In onze broekzak, om ons heen en soms zelfs op ons hoofd. De Technoloog duikt iedere week in een nieuw aspect van deze eeuwig fascinerende wereld. De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Hoe veranderen nieuwe regels de technologische wereld om ons heen? En zijn die regels wel effectief? Technologie is niet neutraal. Een groot deel van de gadgets, software en andere toepassingen die we in Europa gebruiken komt ofwel uit de Verenigde Staten ofwel uit China. En dat is een probleem, weet ook de Europese Unie. Lukt het ons continent om een voet tussen de deur te krijgen en bijvoorbeeld te werken aan eigen oplossingen voor de cloud, chips of andere technologie?
En wat gaat technologie doen met onze manier van werken? Bijvoorbeeld door digitale transformatie, waarbij we op veel meer professionele manieren gebruik kunnen maken van technologie. Of verplaatsen we ons steeds meer naar spatial computing, waar bedrijven als Apple (met de Vision Pro) en Meta (met hun Quest-lijn) van dromen?
De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een nieuwsgierig gesprek van een uur krijgt de luisteraar wekelijks een mini-college over het desbetreffende onderwerp. De presentatoren proberen, samen met de luisteraar, iedere week nieuwe dingen te leren over technologie en innovatie.
Over de podcast
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg bedachten De Technoloog na een uitzending van een ander programma: BNR Digitaal. Herbert wilde, samen met Ben, langer en uitgebreider doorpraten over technologie, zonder de restricties van een radioformat. De Technoloog werd geboren.
Aan het eind van ieder jaar interviewen Herbert en Ben traditiegetrouw elkaar. Over hun eerste techverhalen, hun belangrijkste momenten van het jaar of over de toekomst. In de zomer van 2023 vierde De Technoloog zijn 350ste aflevering.
Na een jarenlange samenwerking besloot Herbert het presentatiestokje door te geven aan Mark Beekhuis. Mark is per 1 september 2024 de nieuwe presentator.
Het team
Mark Beekhuis was de vervangend presentator voor De Technoloog. Hij presenteert ook regelmatig andere programma's voor BNR Nieuwsradio en is tevens redacteur en podcastmaker voor die zender.
Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Technoloog is hij wekelijks te horen als co-host in BNR Digitaal. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.
Daniël Mol is redacteur van De Technoloog. Hij voegde zich in 2021 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en BNR Digitaal.
Latest episodes

Jul 10, 2025 • 1h 5min
De toekomst van Europese robots en drones ligt in Eindhoven
Avular wil in 2030 één miljoen robots hebben rondrijden en mikt op een plek in de wereldwijde top tien van robotica-bedrijven. Het Eindhovense bedrijf, gevestigd in het hart van de Brainport-regio, ontwikkelt robots, drones en autopilots. Die driedeling lijkt ambitieus, maar volgens Yuri Steinbuch, Chief Business Officer van Avular, is het juist nodig om de markt goed te bedienen. Avular wil bijdragen aan de opkomst van robotica op meerdere vlakken. Denk aan robots voor agrarisch gebruik, inspectiedrones of slimme transportsystemen. De toepassingen zijn divers, maar één gemeenschappelijk element is er wel: slimme besturing. Daarom ontwikkelt het bedrijf een eigen autopilot. Die maakt het mogelijk om ‘domme’ voertuigen – van wagentjes tot drones – zelfstandig te laten navigeren. De technologie is modulair opgebouwd en werkt deels op eigen software. Avular richt zich daarbij niet op de productie van eigen chips, maar benut wel de flexibiliteit om het systeem breed inzetbaar te maken. De echte uitdaging zit volgens Avular op meerdere fronten tegelijk. Hardware en software moeten naadloos samenwerken, terwijl tegelijkertijd nog niet alle technologie beschikbaar is om complexe taken volledig autonoom te laten uitvoeren. Vooral de betrouwbaarheid van zulke systemen vormt een barrière. Daarbij komt dat robotica steeds vaker in extreme situaties wordt ingezet, zoals in de landbouw, op zee of in industriële omgevingen. Dat vraagt om robuuste ontwerpen én slimmere software. Op de markt zijn er meerdere grote spelers, waaronder het Chinese DJI. Ook de pogingen van Elon Musk met de Tesla Optimus worden nauwlettend gevolgd, al is het nog maar de vraag of zijn robot ooit op grote schaal wordt ingezet. De belangrijkste markt op dit moment is die van defensie. In Oekraïne gaat de drone-ontwikkeling razendsnel, en veel bedrijven zien daar, niet geheel onterecht, groeikansen, zo ook Avular. Gast Yuri Steinbuch Video Youtube Links Hosts Ben van der Burg & Daniël Mol Redactie Daniël MolSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Jul 3, 2025 • 1h
Zijn online advertenties óók slachtoffer van de DSA?
Gast Pieter Wolters, hoogleraar Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit, onderzoekt de impact van de Digital Services Act (DSA) op online advertenties. Hij bespreekt hoe strenge regels transparantie van advertenties vereisen, en hoe grote platforms verantwoordelijk zijn voor inhoudsmoderatie. Wolters wijst op de uitdagingen van desinformatie en de gevolgen voor kleinere advertentienetwerken die mogelijk niet aan de wet kunnen voldoen. De rol van kunstmatige intelligentie en influencer-marketing krijgen ook aandacht, wat de complexe dynamiek van het digitale ecosysteem benadrukt.

Jun 26, 2025 • 1h
De weg naar betere social media
Esther Hammelburg, hoofddocent aan de HvA en directeur van het Society 5.0 festival, praat over de toekomst van sociale media vanuit een maatschappelijk perspectief. Wat als platforms niet commercieel gedreven zijn? Ze bespreekt het belang van Civic Social Media en de ontwikkeling van eerlijke alternatieven voor bestaande netwerken. Esther gaat in op de impact van Europese wetgeving en algoritmes op gebruikerservaring. Ook spreekt ze over de uitdagingen van decentralisatie en de noodzaak voor bewustwording van de invloed van technologie op democratische waarden.

12 snips
Jun 19, 2025 • 1h 2min
Digitale geletterdheid even belangrijk als taal of rekenen
Ilse Godtschalk, directeur van Mediawegwijs, zet zich in voor digitale geletterdheid in het onderwijs. Ze bespreekt de noodzaak van interactieve lessen, zoals games tegen nepnieuws, om kinderen weerbaar te maken in de digitale wereld. Het onderwijs is echter nog niet volledig voorbereid op deze verandering. Godtschalk benadrukt de rol van goed geschoolde leerkrachten en de uitdagingen die gemeenten ondervinden bij de implementatie. Ook de invloed van technologie op de toekomst van leerlingen wordt kritisch bekeken.

Jun 12, 2025 • 1h 1min
AI-drones zijn nu al sneller dan de mens
Een AI-gestuurde drone die menselijke kampioenen verslaat: dat is precies wat er gebeurde tijdens de A2RLxDCL Drone Championship Grand Challenge, het officieuze wereldkampioenschap autonome droneraces. Dat viel zelfs Elon Musk op. En onze gast, Christophe de Wagter, onderzoeker aan de TU Delft, was aanvoerder van dat team. Het winnende team uit Delft zette een deep neural network in dat de motoren van de drone rechtstreeks aanstuurt. Daarmee wist de drone haar menselijke tegenstanders voor te blijven in een parcours waar snelheid, precisie en reactievermogen cruciaal zijn. Opmerkelijk is dat dit de eerste keer is dat een AI-systeem sneller vloog dan menselijke piloten in een officiële wedstrijd.Teams van over de hele wereld deden mee aan het toernooi. De drone zelf ‘ziet’ via een camera en interpreteert beelden met behulp van onboard compute. Training gebeurt voornamelijk in virtuele omgevingen, waar duizenden vlieguren in dagen kunnen worden gesimuleerd. Daarna wordt het model gevalideerd in de echte wereld, waarbij er tijdens de wedstrijd nog kleine aanpassingen kunnen worden gedaan. De doorslaggevende factor in deze technologie ligt steeds vaker aan de digitale kant: de kwaliteit van de algoritmes, niet per se de rotors of accu. Toch is er veel ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in efficiënt energiegebruik of compactere rekenkracht. Toepassingen in de echte wereld liggen voor de hand: bij hulpverlening, inspecties of in de logistiek. Op het slagveld is de technologie al bijna realiteit: in Oekraïne worden AI-drones ingezet bij operaties waarbij ze deels autonoom doelen aanvallen. Door jamming en latency zijn verbindingen met de cloud onmogelijk, dus moet de AI lokaal draaien. Lokale verwerking is niet alleen efficiënter, maar ook veiliger in een oorlogssituatie. Gast Christophe de Wagter Video YouTube Hosts Ben van der Burg & Daniël Mol Redactie Daniël MolSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 5, 2025 • 1h 4min
Brengt 'speelgoedmaker' Nintendo met de Switch 2 zijn volgende succesnummer uit?
Joost van Dreunen, een gerenommeerde videogamemarktanalist en frequent gast bij Bloomberg, duikt in de spannende wereld van Nintendo's Switch 2. Hij bespreekt het indrukwekkende succes van de originele Switch en de uitdagingen die de nieuwe console met zich meebrengt, zoals logistieke problemen en een hoge prijsstelling. De nadruk ligt op Nintendo's unieke strategie, waarbij speelse innovatie voorop staat, in tegenstelling tot de focus op grafische kracht bij concurrenten. Van Dreunen werpt ook een blik op de evolutie van game-ontwikkeling en de impact daarvan op de industria.

30 snips
May 29, 2025 • 1h 3min
Is democratie nog wel haalbaar in een gedigitaliseerde samenleving?
Kees Verhoeven, oud-kamerlid en techdenker, en Geert Jan Koning, onafhankelijk jurist, duiken in de steeds belangrijkere wisselwerking tussen democratie en technologie. Ze bespreken hoe sociale media de perceptie van de overheid beïnvloeden en de druk op democratische waarden vergroten. Het duo verkent de gevolgen van grote techbedrijven op de media en pleit voor technologische onafhankelijkheid in Europa. En hoe staan we tegenover digitale regelgeving? Een scherpzinnige blik op onze digitale toekomst!

9 snips
May 22, 2025 • 1h 3min
Weaviate uit Nederland gaat strijd aan met big tech en wint (voorlopig)
In deze aflevering is Bob van Luijt, CEO van Weaviate, te gast. Weaviate ontwikkelt innovatieve vector databases voor AI-toepassingen en strijdt tegen grote techbedrijven. Bob bespreekt de uitdagingen in het concurrentielandschap en hoe zijn bedrijf zich onderscheidt. Felienne Hermans, hoogleraar computer science education, voegt waardevolle inzichten toe over programmeeronderwijs en de impact van nieuwe technologieën. Samen verkend het duo de toekomst van databasediensten en de rol van open source in de technologie.

May 15, 2025 • 1h 2min
TikTok is geen bedreiging maar een kans als we het compleet anders aanpakken
Joey Scheufler, oprichter van de Preppers Media Group en TikTok-expert, onthult de geheimen achter het succes van TikTok. Hij bespreekt hoe het algoritme gebruikers boeit door hun kijkgedrag te analyseren. Samen met Boris Veldhuijzen van Zanten, ondernemer en social media specialist, onderzoeken ze de invloed van TikTok op jongeren en welke kansen het biedt voor bedrijven en contentmakers. Ze pleiten voor een kritische blik op de negatieve effecten, maar benadrukken ook de krachtige mogelijkheden voor virale contentcreatie.

13 snips
May 8, 2025 • 58min
Hoe AI-agents de wereld veroveren en nu al het verschil maken
Jelle Prins, AI-ondernemer en mede-oprichter van Cradle Bio, duikt in de wereld van AI-agents die het werk van bedrijven transformeren. Hij legt uit hoe deze slimme systemen zelfstandig taken kunnen uitvoeren en interactie hebben met software. Van het automatisch genereren van boodschappenlijstjes tot het optimaliseren van workflows, de mogelijkheden zijn verbluffend. Toch zijn er uitdagingen, zoals de tijd en precisie die nodig zijn om volledig functionerende agents te ontwikkelen. De toekomst van AI-assistenten belooft veel, maar er zijn twijfels over de noodzaak van een AI-gigafabriek in Nederland.