
Gabriël van den Brink
Professor en schrijver van het boek 'De actualiteit van het archaïsche'.
Top 10 podcasts with Gabriël van den Brink
Ranked by the Snipd community

22 snips
Feb 7, 2025 • 31min
#867 - Is er wel een Europese beschaving?
Gabriël van den Brink is professor en auteur van 'De actualiteit van het archaïsche', terwijl Rogier Creemers moderne Chinese studies doceert aan de Universiteit Leiden. Ze bespreken de impact van technologie op menselijkheid en de uitdagingen binnen de moderne democratieën. Daarnaast wordt de kloof tussen de morele waarden van de middenklasse en de elite verkend. Ook de verantwoordelijkheden die individuen hebben in ons huidige tijdperk komen aan bod, evenals de morele dilemma's in het openbaar bestuur door hedendaagse managementstijlen.

5 snips
Feb 6, 2025 • 24min
#866 - De nieuwe elite, ben jij dat?
Prof. Gabriël van den Brink, een invloedrijke denker en auteur, gaat in gesprek over de opkomst van nieuwe leiders in een tijd van onzekerheid. Hij analyseert de aantrekkingskracht van autocratische leiders en de fundamentele principes van leiderschap. Er wordt verdiept in de impact van digitalisering op menselijke connecties en de zoektocht naar zingeving in ons leven. Daarnaast bespreekt hij de invloed van neoliberalisme op sociale interacties en reflecteert op de uitdagingen binnen de gezondheidszorg en het onderwijs.

Feb 1, 2025 • 46min
dr Kelder en Co - 1 februari- spookkamerleden, Deepseek, Excuses & De nieuwe elite
Rogier Creemers is docent moderne Chinese studies en expert op het gebied van technologie en AI, terwijl Gabriël van den Brink hoogleraar wijsbegeerte is en auteur van 'De Actualiteit van het Archaïsche'. Ze bespreken het baanbrekende Chinese Deepseek en de gevolgen voor politieke besluitvorming. Daarnaast onderzoeken ze de trend van publieke excuses door regeringen en de rol van leiderschap in sociale rechtvaardigheid. Tot slot reflecteren ze op de uitdagingen van moderniteit en de impact van digitalisering op menselijke verbindingen.

Jul 8, 2025 • 1h 22min
Een omweg over het verre verleden | #1997 Gabriël van den Brink
Gabriël van den Brink, voormalig hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde en auteur van 'De actualiteit van het archaïsche', deelt zijn inzichten over de terugkeer van archaïsche elementen in ons moderne leven. Hij bespreekt de kloof tussen elite en gewone burgers en pleit voor het behoud van oude waarden in een tijd van snelle veranderingen. Het belang van cultuur en verbeelding in de menselijke ervaring komt aan bod, evenals de impact van consumptie op kunst en de rol van traditionele praktijken in gemeenschapsvorming.

Jun 21, 2025 • 1h 13min
Ritueel en moderniteit: is er een terugweg? | #1980 André v/d Braak Gabriël v/d Brink Mark Wildschut
Gabriël van den Brink, filosoof en auteur van 'De actualiteit van het Archaïsche', bespreekt de diepere betekenis van rituelen en hun impact op de moderne samenleving. Mark Wildschut, gestalttherapeut en vertaler van Byung-Chul Han, reflecteert op het verdwijnen van rituele praktijken. André van der Braak, zenleraar, verkent de waarde van stilte en contemplatie. Samen onderzoeken ze de spanning tussen neoliberale waarden en sociale verbinding, evenals de noodzaak om rituelen te herwaarderen in een wereld vol informatie en efficiëntie.

May 10, 2025 • 1h 25min
Een monnik over de moderniteit | #1937 Kees Buitendijk, Thomas Quartier & Gabriël v/d Brink
Thomas Quartier is hoogleraar rituele studies en monnik te Leuven, terwijl Gabriël van den Brink een gerenommeerde filosoof en emeritus hoogleraar is. Samen verkennen ze de betekenis van rituelen in onze moderne samenleving. Ze bespreken hoe rituelen structuur en houvast bieden in een gefragmenteerde wereld en benadrukken hun paradoxale waarde. Daarnaast reflecteren ze op de impact van moderne trends op traditionele identiteiten en de noodzaak om rituele ruimtes te behouden voor zingeving en troost.

May 5, 2025 • 1h 3min
Wat komt er na de neoliberale revolutie? | #1933 Kees Cools en Gabriël van den Brink
Kees Cools is bestuursadviseur en voormalig hoogleraar Economie, terwijl Gabriël van den Brink filosoof en emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde is. Ze bespreken de teloorgang van het Rijnlandse model en de impact van de neoliberale revolutie. De transformatie van de Rabobank van coöperatieve waarden naar winstmaximalisatie komt aan bod, evenals de strijd tussen grootkapitaal en coöperatieve bewegingen. Daarnaast onderzoeken ze de electorale opstand tegen liberalisme en schetsen ze de toekomst van innovatieve bankmodellen.

Apr 26, 2025 • 1h 31min
De moedeloosheid van de moderne tijd | #1925 Gabriël van den Brink & Cees Zweistra
In gesprek met filosofen Gabriël van den Brink, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit en auteur van 'De actualiteit van het archaïsche', en Cees Zweistra, filosoof aan de Erasmus Universiteit en schrijver van 'Woke theater'. Ze verkennen de relevantie van oude inzichten in moderne uitdagingen. Discussies over de kracht van rituelen in ons leven en de spanning tussen gender en technologie komen aan bod. Ook wordt de zoektocht naar zingeving in onze geseculariseerde samenleving besproken, met reflecties op identiteit en culturele verschuivingen.

Apr 5, 2025 • 1h 39min
Geweld en agressie: is Nederland te soft? | #1904 Gabriël van den Brink en Otto Adang
In deze aflevering zijn Gabriël van den Brink, emeritus hoogleraar filosofie en auteur, en Otto Adang, gedragswetenschapper en expert in veiligheid, te gast. Ze bespreken de impact van groepsidentiteit op geweld en de evolutionaire wortels van agressie. Verder verkennen ze de dynamiek van coronademonstraties en vergelijken de aanpak van politie in Nederland en Frankrijk. De rol van huidskleur en institutioneel racisme in politiepraktijken komt ook aan bod, evenals de invloed van sociale media op groepsgedrag en agressie.

Jan 31, 2025 • 40min
Op bezoek bij Gabriël van den Brink en de "unboxing" van De Actualiteit van het archaïsche | #1841
Gabriël van den Brink, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en Tilburg University, onthult in dit gesprek zijn nieuwste boek 'De Actualiteit van het Archaïsche'. Hij verkent de evolutie van de mens en de impact daarvan op hedendaagse levenswijzen. De rol van cultuur en hiërarchie wordt kritisch onder de loep genomen, evenals de schadelijke gevolgen van moderne opvoeding op klassieke praktijken. Van den Brink pleit voor een integratie van filosofie in sociale interacties, om zo ruimte te maken voor diversiteit en kritische reflectie in onze denkpatronen.