undefined

Beatrice de Graaf

Historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Expert op het gebied van extreemrechts en terrorisme.

Top 10 podcasts with Beatrice de Graaf

Ranked by the Snipd community
undefined
47 snips
Jan 11, 2025 • 1h 19min

#228 - Het wereldbeeld van Elon Musk en andere superrijke techgiganten (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is een vooraanstaand historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, die samen met Stefan Paas, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, de invloed van techgiganten zoals Elon Musk en Mark Zuckerberg bespreekt. Ze analyseren hoe deze miljardairs de vrijheid van meningsuiting claimen, maar daarbij ook politieke structuren en culturele verschuivingen beïnvloeden. De gasten verkennen de transformatie van burgers naar commodities in het digitale tijdperk en pleiten voor een kritische herwaardering van macht, ethiek en de publieke ruimte.
undefined
19 snips
Aug 31, 2024 • 1h 6min

#209 - Wat is het grote verhaal voor onze tijd? (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is historicus en legt zich toe op de grote vragen van onze tijd, terwijl Stefan Paas theoloog is en de relatie tussen geloof en samenleving verkent. Ze bespreken de afwezigheid van verbindende verhalen in een steeds individualistischer en geseculariseerde samenleving. Hoe kunnen we een gemeenschappelijk narratief vinden dat ons bindt? Ze onderzoeken de rol van grote verhalen in cultuur, de impact van individualisering en hoe deze verhalen zowel cohesie als polarisatie kunnen creëren in onze maatschappij.
undefined
15 snips
Feb 8, 2025 • 1h 14min

#232 - De democratie in een existentiële crisis? Extreemrechts rukt op in Duitsland (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in extreemrechts en terrorisme. Samen met Stefan Paas, theoloog en hoogleraar aan de VU, bespreken ze de existentiële crisis van de democratie in Duitsland. Ze analyseren de groei van de extreemrechtse AfD-partij en het belang van religie in deze context. Bovendien reflecteren ze op de parallellen met Nederland en de toenemende steun voor autocratische leiders. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van onze samenlevingen?
undefined
Dec 22, 2024 • 54min

Beatrice de Graaf, Jeroen Saris, Marieke van der Winden, Ahmet Polat, Philip Huff

Historica Beatrice de Graaf bespreekt de morele vragen rond het toegankelijk maken van oorlogsarchieven. Jeroen Saris reflecteert op zijn NSB-familieverleden en de emotionele impact daarvan. Philip Huff deelt de kracht van poëzie als medicijn voor emotionele pijn via zijn 'Gedichtenapotheek'. De gasten verkennen thema's als spijt, vergeving en de invloed van familiegeschiedenis op identiteit. Er wordt gediscussieerd over deugden in politiek en de lessen van het verleden, met een blik op hedendaagse kwesties als extremisme en sociale polarisatie.
undefined
Jun 29, 2024 • 1h 46min

#200 - De grote Augustinus-show! (met Paul van Geest, Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Een speciale aflevering over Augustinus met Paul van Geest, Beatrice de Graaf en Stefan Paas. Bespreken zijn impact op theologie, filosofie, en politiek. Van rebelse periode tot bekering en invloed op de christelijke wereld. Een boeiende kijk op het leven en denken van een van de grootste denkers ooit.
undefined
May 6, 2023 • 58min

#139 - De kroning (of vernedering?) van Charles III (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is historicus gespecialiseerd in terrorisme aan de Universiteit Utrecht, terwijl Stefan Paas theoloog is aan de Vrije Universiteit. Samen verkennen ze de kroning van Charles III als een mix van symboliek en religie. Was het een magische sprookje of een vernedering? Ze duiken in de betekenis van de zalving en de rol van koningen door de tijd heen. De discussie over de ethische verantwoordelijkheden van monarchie en zijn verbinding met de koloniale geschiedenis is bijzonder prikkelend. Cultuur, inclusiviteit en de schoonheid van rituelen komen ook aan bod.
undefined
Jul 20, 2024 • 58min

#203 - 'Verlosser' Trump als symbool van een veranderd, minder religieus Amerika (met James Kennedy en Beatrice de Graaf)

Historici James Kennedy en Beatrice de Graaf bespreken de verering van Trump als een bijna messiaanse figuur en de impact van Trumpisme in een steeds minder religieus Amerika. Ze behandelen ook de mogelijke terugtreding van Biden, de rol van religie in de Amerikaanse politiek en de invloed van Trump als symbool van verandering in de VS. Het gesprek belicht ook de evolutie van politieke moordaanslagen en de complexe relatie tussen politiek en religie in Amerika.
undefined
Jul 11, 2024 • 40min

Zo maak je de perfecte boekenstapel voor de zomer - met Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf en Reiny de Fijter delen hun strategieën voor zomerse boekenlijsten, met nadruk op het belang van diversiteit en de juiste mix van boeken. Ze bespreken ook het plezier van het samenstellen van een stapeltje boeken voor de vakantie en delen hun persoonlijke selecties, variërend van historische en biografische werken tot Engelse detectives en opvoedkundige boeken.
undefined
Apr 6, 2024 • 1h 59min

#188 - (speciale jubileumuitzending) De belangrijkste lessen van vijf jaar Ongelooflijke met Beatrice de Graaf & Stefan Paas, muziek o.l.v. Hanna Rijken en cabaret van Diederik Smit

Beatrice de Graaf is historicus met een passie voor secularisatie en geloof, terwijl Stefan Paas, theoloog, nadenkt over zingevingscrises. In deze jubileumuitzending reflecteren ze op vijf jaar gesprekken en de impact van crises op religie en politiek. Ze bespreken de afname van religie in Nederland en de rol van technologie in de levens van jongeren. Daarnaast zorgt cabaretier Diederik Smit voor humor, terwijl Hanna Rijken en muzikanten de sfeer muzikaal omlijsten. Een inspirerende avond vol reflectie en perspectief!
undefined
Mar 9, 2024 • 1h 17min

#184 - Wat is de waarde van de mens? Over Poetin, de Bijbel, Romeinen en olifanten (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is een expert op het gebied van humanitaire kwesties, terwijl Stefan Paas zich richt op de relatie tussen religie en sociale vraagstukken. Ze discussiëren over de waarde van de mens in het licht van actuele thema's zoals Poetin, racisme en euthanasie. Ook komt de invloed van historische denkers op mensenrechten aan bod. De spannende vraag hoe we de gelijkheid van mensen kunnen funderen, of dat nu op religie of wetenschap is, wordt kritisch onderzocht. Een boeiende conversatie over de praktische implicaties van mensenrechten!