John Petter Fagerhaug, psykolog og foredragsholder med over 20 års erfaring, deler sin innsikt om sykefravær og samfunnets utfordringer. Han kritiserer bruken av utdaterte tankemønstre for å løse moderne problemer og påpeker behovet for nye stemmer i diskusjonen. Fagerhaug tar opp utfordringer knyttet til psykologiens motstand mot endring, den digitale belastningen og hvordan avhengighet av teknologi påvirker mental helse. Han understreker viktigheten av meningsfulle samtaler og reformer i arbeidslivet for å håndtere utbrenthet.
01:26:41
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
volunteer_activism ADVICE
Praktisk psykologi
Psykologer bør fokusere mer på praktiske løsninger for klientene sine.
Folk oppsøker psykologer fordi de trenger hjelp med å finne løsninger.
question_answer ANECDOTE
Oppvekst og motivasjon
John Petter Fagerhaug vokste opp i et miljø preget av rus, alkohol og selvmord.
Disse erfaringene vekket hans interesse for å forstå og løse problemer.
insights INSIGHT
Trening og diagnoser
Trening hjelper ikke alltid mot depresjon og utbrenthet, det kan ha negativ effekt hvis man er for sliten.
Fagerhaug stiller spørsmål ved om diagnoser alltid representerer sykdom.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
Bruker vi gamle tanker for å løse vår tids utfordringer?
I denne episoden ser vi på sykefraværet og hvordan det virker som at vi bruker gamle tanker i møte med vår tids største utfordringer. Du får møte psykolog og samfunnsengasjerte John Petter som mener at diskusjonen rundt løsningene på unge uføre og sykefraværet gjennomsyres av gamle tanker som ikke lenger matcher vår tid. Han har vært psykolog og samfunnsengasjert i en mannsalder og sier han kjenner igjen argumentene fra flere hold, mens han mener psykologene i eget yrke har vært for feige. Han deler sin analyse av totalbelastningen samfunnet vårt står i, der vi har fått en økning på to fronter, pluss en ny arena med belasting. Han deler hvorfor dette vil hjelpe oss til å løfte samtalen til å snakke om løsninger som kan snu trenden, og ikke bare ivareta interessene til mektige parter.
Sammen med Jimmy snakker de videre om hvordan nye stemmer trengs i samtalen, og hvordan rotårsaksbildet er viktig for å få alle på samme plan før man snakker om løsninger.
John Petter Fagerhaug jobber som psykolog og foredragsholder, med over 20 år med utvikling av enkeltmennesker, par og bedrifter som selvstendig næringsdrivende. Han har engasjert seg ekstra i å formidle kunnskap om psykologien, både med humor, alvor og glimt i øyet. Han har ofte utfordret tradisjonelle systemer og måter å tenke på, både fra talerstolen og i media. Etter at han fikk diagnosen Parkinson, har han økt fokuset på å leve i nuet og tatt med seg erfaringene inn i både terapien og kunnskapsformidlingen sin.
Programleder og THA-grunnlegger Jimmy Westerheim har holdt foredrag og bidratt som rådgiver for noen av landets største bedrifter på forebyggende psykisk helsearbeid på arbeidsplassen. Han havnet utenfor arbeidslivet selv etter en større skade i ryggen og er pårørende til flere som har følt på det harde møtet med et system og arbeidsplasser fylt med gamle tanker. Derfor har han vært ekstra engasjert i det han kaller den polariserte debatten de siste årene.
God lytting!
Vi trenger din hjelp for å fortsette å lage Hverdagspsyken!🙏
Du kan hjelpe ved å : Lytt, last ned, gi oss en rating eller tilbakemelding i din podkast spiller.🌟 Post om din favoritt episode i dine sosiale medier og @hverdagspsyken 👩💻
Hjelp oss å fortsette å lage nye episoder ved å donere til The Human Aspects #96243 Merk med: #hverdagspsyken 📲