In deze aflevering staan de inzichten van Piketty en Sandel centraal rond het thema gelijkheid. Er wordt gediscussieerd over de invloed van kapitalisme op sociale ongelijkheid en de rol van publieke goederen. De link tussen globalisering en populisme komt aan bod, evenals de strijd tussen meritocratie en sociale rechtvaardigheid. De sprekers pleiten voor meer solidariteit en een betere erkenning van Europese modellen. Ze verkennen hoe belasting en burgersamenwerking de toekomst van onze samenleving kunnen vormgeven.
51:31
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Drie Aspecten van Gelijkheid
Gelijkheid omvat basisvoorzieningen, politieke gelijkheid en waardigheid.
De Franse Revolutie's 'fraternité' (broederschap) benadrukt deze waardigheid.
volunteer_activism ADVICE
Ongelijkheid Tegengaan
Bestrijd ongelijkheid met progressieve belastingen, welvaartsstaat en erfbelasting.
Bundel burgerkracht om dit te bereiken, behandel mensen waardig.
insights INSIGHT
Decommodificatie en Middenklasse
Decommodificatie, oftewel nationalisering/collectivisering, vermindert de rol van geld.
Openbare voorzieningen zoals onderwijs en zorg komen iedereen ten goede, vooral de middenklasse.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
In 'De tirannie van verdienste' onderzoekt Michael J. Sandel de veranderingen in de betekenis van succes en verdienste in de afgelopen decennia. Hij stelt dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont, terwijl anderen terzijde worden geschoven, wat leidt tot een gevoel van vernedering en boosheid onder veel mensen. Sandel argumenteert dat meritocratie een arrogante elite creëert en dat succes niet altijd een kwestie van verdienste is. Het boek is een kritische blik op de huidige democratie en de noodzaak voor de elite om hun superioriteitsgevoel te laten varen.
Armoede uitgelegd aan mensen met geld
Tim Sjongers
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerlo
Burgerberaad
Burgerberaad
David van Rijbroek
Gelijkheid
Gelijkheid
Wat het is en waarom het ertoe doet
Michael Sandel
Thomas Piketty
Gelijkheid, geschreven door Thomas Piketty en Michael Sandel, is een boek dat de complexe kwestie van gelijkheid in de maatschappij onderzoekt. Het boek is gebaseerd op een gesprek tussen de twee auteurs en biedt verschillende perspectieven op het onderwerp, één vanuit een Europese en de ander vanuit een Amerikaanse context. De auteurs bespreken verschillende aspecten van gelijkheid, waaronder economische ongelijkheid, politieke gelijkheid en waardigheid. Het boek biedt inzichten in de oorzaken van ongelijkheid en mogelijke oplossingen, zoals progressieve belastingheffing en een sterkere welvaartsstaat. Het boek is relatief kort en toegankelijk, waardoor het een breed publiek kan bereiken.
Vandaag bespreken we het boek Gelijkheid van Thomas Piketty en Michael Sandel.
Ondertitel: Wat het is en waarom het er toe doet
Klein boek - 150 pagina’s - twee experts op het gebied van gelijkheid in de maatschappij, een met Europese visie ander met Amerikaanse visie.
Eerder bespraken we De tirannie van verdienste van Sandel. https://decideforimpact.com/tirannie-van-verdienste-boekencast-afl-77/
Voorwoord Tom ‘S Jongers - Armoede uitgelegd aan mensen met geld https://decideforimpact.com/armoede-uitgelegd-aan-mensen-met-geld-boekencast-afl-105/
Het is een fijn boek, de transcriptie van een gesprek tussen Piketty en Sandel op 20 mei 2024 aan de Paris School of Economics - waar Piketty professor is. Het leest fijn en gaf mij veel inzichten in korte tijd. Ik ben een groot fan van dit boek omdat het gelijkheid aan veel meer mensen kan uitleggen in begrijpelijke taal, al is er nog ruimte voor verbetering. Zoals ik zelf voor sociale én ecologische gelijkheid ga. Het gesprek lijkt zich te concentreren op gelijkheid in de Westerse omgeving, waarbij de kapitalistische economie een belangrijke rol blijft spelen.
Het boek heeft negen hoofdstukken
Voorwoord Tim ‘s Jongers
1 Waarom moeten we ons zorgen maken over gelijkheid?
2 Zou geld minder belangrijk moeten zijn?
3 De morele grenzen van markten
4 Globalisering en populisme
5 Meritocratie
6 Lotingen: zouden ze een rol moeten spelen bij de toelating tot universiteiten en de selectie van parlementaire vertegenwoordigers?
7 Belastingheffing, solidariteit en gemeenschap
8 Grenzen, migratie en klimaatverandering
9 De toekomst van links: identiteit en economie
Nawoord
Voorwoord Tim ‘s Jongers
Tim onderschrijft uiteraard de visie van Sandel en Piketty, sterker nog hij ziet ze als gidsen op het pad van de radicale wending. OF het wachten op de hooivorken.
Tim noemt alvast twee ideeën voor deze radicale wending, limitarisme (boek van Robeyns) en belastingen op erfenissen.
1 Waarom moeten we ons zorgen maken over gelijkheid?
In Europa rijkste 10 procent bezit meer dan 50% van totale vermogen. Al is de lange langetermijntrend richting meer gelijkheid. Drie redenen waarom ongelijkheid een probleem is: universele toegang tot basisvoorzieningen, politieke gelijkheid (inspraak, invloed, macht en participatie) en waardigheid.
Liberté, égalité et fraternité ofwel Vrijheid, gelijkheid en broederschap.
Als je als rijkere tijd van anderen kunt kopen, dan schept dat sociale afstand.
Piketty benoemt de Noord-Zuid-dimensie - de welvaart in het Noorden heeft kunnen groeien door de exploitatie van natuurlijk en menselijke hulpbronnen uit het Zuiden.
2 Zou geld minder belangrijk moeten zijn?
Sandel drie aspecten om ongelijkheid tegen te gaan: progressievere belastingheffing, een uitbreiding van de welvaartsstaat en successiebelasting (erfenis voor iedereen).
Als burgers hun krachten bundelen kunnen ze voor verandering zorgen.
Participatief en democratisch socialisme.
Decommodificatie om inkomens en vermogensongelijkheid irrelevant te maken (99 procent). Het monetaire component van het inkomen is 1 procent van het nationaal inkomen.
Een sociale staat (ipv welvaartsstaat) mogelijk gemaakt door opkomst van vakbonden, socialezekerheidsfondsen, en sociale bijdragen.
De salaris en inkomenskloof drastisch verminderen.
3 De morele grenzen van markten
4 Globalisering en populisme
5 Meritocratie
Het is niet ‘jouw’ geld.
6 Lotingen: zouden ze een rol moeten spelen bij de toelating tot universiteiten en de selectie van parlementaire vertegenwoordigers?
7 Belastingheffing, solidariteit en gemeenschap
publieke dienstverlening met publieke middelen verbeteren
8 Grenzen, migratie en klimaatverandering
9 De toekomst van links: identiteit en economie
Immigratie een kwestie die ons dwingt om te kijken naar het morele belang van nationale grenzen, en het morele belang van landen.