I denne samtalen deles viktige tips om hvordan man kan tilpasse treningsøktene for å forebygge sykdommer, spesielt for travle mennesker med arvelig risiko. Det diskuteres hvordan høyintensitetstrening kan påvirke hjernecellene positivt. Variasjon i både trening og kosthold får også fokus, med nyttige råd om familieinvolvering og matkasser. Til slutt fremheves treningens betydning for hjernens helse, samt hvordan fysisk aktivitet kan forbedre mental velvære, selv med en hektisk hverdag.
Trening med høy intensitet er avgjørende for å forebygge hjerte- og karsykdommer samt Alzheimer hos risikopasienter.
En variert treningsrutine som kombinerer utholdenhet og styrketrening er viktig for å opprettholde helsen og funksjonaliteten, spesielt for eldre.
Deep dives
Arvlighet og treningens betydning
Arvlighet for hjerte- og karsykdom samt Alzheimer påvirker helse, og det er essensielt å forstå dens innvirkning. Dersom man har familiære tilfeller av disse sykdommene, er det svært viktig å ta proactive grep, hvor fysisk aktivitet spiller en hovedrolle. Trening med høy intensitet gir bedre effekt på helsen sammenlignet med mildere aktiviteter, og kan potentiere forebygging av sykdommene. Å inkludere intervalltrening et par ganger i uken kan være gunstig for å holde kroppen frisk og sterk mot arvelige risikofaktorer.
Variasjon i trening og intensitetssoner
Trening bør inkludere variasjon i intensitetssoner for å oppnå best mulig helsegevinster og prestasjon. Det anbefales å inkludere både høy intensitet og rolige økter, slik at man kan restituere og bygge en solid treningsgrunnmur. Høy intensitet kan være effektiv for å styrke hjertet og forebygge sykdommer, samtidig som rolige økter opprettholder teknikk og muskelstyrke. En balansert tilnærming sikrer at man ikke overbelaster kroppen, noe som er spesielt viktig for dem med krevende jobber og uregelmessige arbeidstider.
Styrketrening som en viktig komponent
Styrketrening er en kritisk komponent i et helseprogram, spesielt for eldre som ønsker å opprettholde funksjonalitet i hverdagen. Det bidrar til å motvirke muskelbortfall og gir en bedre hverdag gjennom styrking av muskler som er nødvendige for dagliglivets aktiviteter, som å gå i trapper eller reise seg fra et fall. Å kombinere utholdenhetstrening med styrketrening kan gi en allsidig tilnærming, hvor man dels jobber med kraft og utholdenhet. Treningen gir ikke bare fysiske fordeler, men bidrar også til mental velvære og forebygging av alvorlige sykdommer.
Podkasten Hjernesterk har fått et lytterspørsmål fra en dame som jobber nattevakt, har familiemedlemmer med hjerte- og karsykdom og samt Alzheimer. Lytteren er i relativt god fysisk form, men ønsker å vite mer hva hun bør prioritere av treningsøkter for å få best effekt med tanke på å forebygge eventuell fremtidig sykdom. Ole Petter og Mads drøfter spørsmålet og bidrar med sine innspill til hva de mener hun bør prioritere og hvordan et tenkt ukeprogram kan se ut i en eller hektisk hverdag. I tillegg snakker Ole Petter om effekten fysisk trening med høy intensitet har på hjernen og utviklingen av hjerneceller.