Marco Derksen, digitale strateeg, ondernemer en docent, duikt diep in de wereld van digitale transformatie. Hij maakt het onderwerp concreet door de verschillen tussen digitalisering en transformatie te verklaren. Het organiseren van zorg rondom de patiënt en de uitdagingen binnen organisaties worden uitvoerig besproken. Derksen benadrukt ook de noodzaak van samenwerking in het publieke domein en pleit voor een nieuwe mindset in bedrijven. Bovendien belicht hij hoe natuur en mentale ruimte essentieel zijn voor medewerkers in deze digitale tijden.
Digitale transformatie vraagt om fundamentele veranderingen in organisatievormen en businessmodellen, afgestemd op specifieke sectorbehoeften.
De huidige digitale transformatie wordt gekenmerkt door technologische samenvoegingen die organisaties dwingen zich aan te passen aan nieuwe realiteiten.
Leiderschap moet ruimte bieden voor experimentatie en innovatie, waarbij medewerkers worden betrokken bij de transformatiestrategieën.
Deep dives
Definitie van digitale transformatie
Digitale transformatie wordt onderscheiden van digitalisering. Digitalisering verwijst naar het optimaliseren van bestaande processen, terwijl digitale transformatie inhoudt dat organisaties fundamenteel anders gaan werken. De spreker beklemtoont dat digitale transformatie de noodzaak met zich meebrengt om af te stappen van traditionele werkwijzen en om nieuwe businessmodellen en organisatievormen te omarmen. Dit houdt in dat, afhankelijk van de sector, de aard van de transformatie kan verschillen, waarbij elk bedrijf een unieke aanpak moet volgen.
De vierde industriële revolutie
De huidige fase van digitale transformatie wordt vaak gezien als de vierde industriële revolutie, gekenmerkt door een samensmelting van verschillende technologische ontwikkelingen die de manier van leven en werken ingrijpend veranderen. Dit verandert de eisen aan organisaties, die zich moeten aanpassen aan deze snelle veranderingen. De spreker verwijst naar mondiale trends, zoals Society 5.0 in Japan en Industrie 4.0 in Duitsland, als context voor de huidige transformatie. Organisaties moeten erkennen dat ze niet kunnen blijven functioneren op de oude manier zonder daaruiteindelijk negative gevolgen te ondervinden.
Voorbeeld van businesstransformatie
Het gesprek werpt een blik op het voorbeeld van Philips, dat zijn focus heeft verlegd van consumentenelektronica naar zorgtechnologie en -diensten. Deze transformatie heeft een aanzienlijk tijdsbestek van 10-15 jaar in beslag genomen, wat erop wijst dat digitale transformatie niet snel af is of binnen een korte tijdspanne kan worden gerealiseerd. Het wordt benadrukt dat succesvolle transformatie een proces is waarin organisaties zich als netwerkorganisaties moeten opstellen, gericht op samenwerking en innovatie. Dit onderstreept de noodzaak van een lange termijn visie en de bereidheid om te evolueren.
De rol van organisaties in digitale netwerken
Digitale transformatie vereist dat organisaties beter gaan samenwerken met externe partijen, zoals klanten, partners en de gemeenschap. Een voorbeeld uit de politie laat zien dat samenwerking met burgers essentieel is om effectief te reageren op nieuwe uitdagingen, zoals digitale criminaliteit. Dit legt de nadruk op het belang van informatie-uitwisseling en een nieuw type van netwerkorganisatie dat niet uitsluitend hiërarchisch is. Het idee dat de maatschappij fundamenteel verandert door digitale technologie vraagt om een actieve betrokkenheid van zowel medewerkers als burgers in de ontwikkelingsprocessen.
Veranderend leiderschap en organisatiestructuren
Leiderschap in het digitale tijdperk moet zich aanpassen aan de vereisten van een netwerksamenleving. De spreker benadrukt dat het management ruimte moet geven aan medewerkers om te experimenteren en innoveren, in plaats van rigiditeit in processen te handhaven. Het belang van een flexibele organisatie die snel kan reageren op externe veranderingen wordt herhaald, evenals het belang van een duidelijke visie van de leiding. Uiteindelijk moet het sturen van de transformatie minder vanuit top-down beslissingen plaatsvinden en meer vanuit de inzichten en ideeën van medewerkers die aan de basis van de organisatie staan.
Digitale transformatie is - we moeten het toegeven - een echt buzzword. Werknemers moeten bovendien agile, resilient en flexible zijn. Klinkt leuk allemaal, maar dat brengt ons niet veel verder. Voor deze aflevering gaat De Technoloog in gesprek met Marco Derksen, digitaal strateeg, ondernemer en docent. Hij weet alles van digitale transformatie en slaagt er ook nog eens in om het concreet te maken.