Ingrid Elida Karo Johansen, journalist i A-magasinet og stolt B-menneske, deler sine erfaringer med det å være B-menneske i en A-vennlig verden. Hun utforsker hvordan senere skolestart kan forbedre søvn og skoleprestasjoner for B-mennesker. Samtalen avdekker helseproblemer og kreativitet knyttet til B-mennesker, og utfordringene ungdom møter med søvn og akademiske krav. Gjennom interessante perspektiver belyses stigmaet rundt B-mennesker, og håpet om en mer inkluderende fremtid.
B-mennesker opplever høyere risiko for helseproblemer som overvekt, diabetes og depresjon grunnet sin langsommere biologiske klokke.
Det er et voksende press for å tilpasse skolesystemet og arbeidslivet til B-menneskers behov, noe som kan forbedre deres mentale helse og produktivitet.
Deep dives
Ufordelene ved å være B-menneske
Det er flere negative konsekvenser forbundet med å være B-menneske, ifølge forskning. Blant annet har studier vist at B-mennesker har en høyere risiko for overvekt, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. De opplever også høyere nivåer av depresjon og impulsivitet, samt lavere akademiske prestasjoner og arbeidsinsatser. En britisk studie fra 2018 indikerer at B-mennesker har en 10 % høyere risiko for tidlig død sammenlignet med A-mennesker.
Biologi og søvnrytmer
Det finnes en biologisk basis for de forskjellige søvnrytmene mennesker har, der gener spiller en viktig rolle. B-mennesker har en indre biologisk klokke som tikker langsommere, noe som gjør dem trøtte senere på kvelden. Forskere antyder at denne variasjonen kan være et resultat av evolusjon, der B-mennesker historisk har hatt en rolle i å holde vakt om natten for å beskytte flokken. Dette biologiske aspektet utfordrer også ideen om at det bare handler om selvdisiplin.
Bevegelser mot et B-vennlig samfunn
Det er en voksende bevegelse mot å gjøre samfunnet mer B-vennlig, spesielt med fokus på skole- og arbeidsliv. Flere ungdomsskoler vurderer å starte skoledagen senere for å imøtekomme biologiske behov hos elever. Tidligere forskning viser at en senere skolestart resulterer i bedre søvn og psykisk helse blant ungdom. Det er også håp om at endringene kan påvirke arbeidslivet, hvor fleksibilitet kan føre til økt produktivitet.
En fjerdedel av oss sovner sent og sliter med å stå opp. Hvorfor er det sånn? Journalist og B-menneske Ingrid Elida Karo Johansen og journalist Frøydis Braathen forklarer. Foto: Shutterstock
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode