Psycholoog Thijs Launspach over het effect van sociale media op je brein en mentale gezondheid | Het Uur
Jun 15, 2024
auto_awesome
Psycholoog Thijs Launspach praat over de impact van sociale media op je brein en mentale gezondheid. Hij onthult hoe sociale media je brein hacken en de illusie van menselijke verbindingen nabootsen. Ook bespreekt hij de druk van onze maatschappij, de strijd om je aandacht met Silicon Valley en het belang van meer vrijheid voor kinderen in de onlinewereld.
Sociale media geven illusies van verbondenheid zonder echte connectie.
Technologie kan leiden tot verslaving en veranderingen in breinfunctie.
Prestatiedruk en perfectiestreven beïnvloeden de mentale gezondheid van jongeren.
Deep dives
Kinderen onbeschermd online en overbeschermd offline
Veel kinderen zijn verslaafd aan technologie, zoals uren doorbrengen op TikTok, wat invloed heeft op hun brein. Sociale media geven illusies van verbondenheid en erkenning zonder de echte verbinding te bieden. Jongeren ervaren prestatiedruk en een neiging om altijd perfect te moeten zijn, wat invloed heeft op hun levensgeluk.
Negatieve invloed van overmatig gebruik van technologie
Het gebruik van technologie kan leiden tot verslaving en veranderingen in hoe ons brein functioneert. Platforms zoals TikTok tonen uiteenlopende content zonder remmingen, waaronder geweld en negatieve invloeden op zelfbeeld en eetstoornissen. Zonder toezicht kunnen kinderen schadelijke content te zien krijgen en dit kan leiden tot mentale problemen.
Opkomende maatschappelijke druk en generatieverschillen
Generaties ervaren toenemende maatschappelijke druk om te presteren, waarbij het individualisme en verwachtingen van perfectie een rol spelen. Het voortdurend streven naar succes en de invloed van technologie in ons dagelijks leven leiden tot stress en mentale gezondheidsproblemen. Een genuanceerdere kijk op sociale media en bewustwording van de schadelijke effecten zijn nodig voor toekomstige generaties.
Invloed van sociale media en vergelijking met perfecte levens
Sociale media oefenen een grote invloed uit op ons dagelijks leven, waarbij de constante blootstelling aan perfecte lichamen, succesverhalen en fantastische levensstandaarden een gevoel van falen kan creëren. Mensen vergelijken zich voortdurend met anderen die ogenschijnlijk alles perfect voor elkaar hebben, wat leidt tot gevoelens van tekortschieten en gejaagdheid. Deze continue vergelijking kan resulteren in een diepgeworteld gevoel van falen en ontoereikendheid.
Het belang van echte menselijke connecties en de rol van geluk
Het streven naar materiële bezittingen en het voldoen aan maatschappelijke normen wordt bekritiseerd als zijnde geen bron van geluk. In plaats daarvan ligt geluk in verbinding met anderen, het gevoel van gezien en begrepen worden, en het kunnen bijdragen aan de samenleving. Kortstondige hoogtepunten zoals professioneel succes worden vergeleken met Don Quichote's illusoire overwinningen, terwijl echte vreugde gevonden wordt in kleine, alledaagse menselijke interacties en relaties.
Hoe blijf je mentaal gezond in een gestoorde wereld? En wat is de invloed van sociale media op ons brein? Psycholoog Thijs Launspach schreef vele boeken, over psychologie, geluk, stress, burn-out, prestatiedruk en het kapen van onze aandacht door sociale media. In zijn nieuwste boek, ‘We doen allemaal maar wat’, onderzoekt hij met lessen uit de psychologie wat de mens gelukkig maakt. Met Pieter van der Wielen praat hij over de druk van onze maatschappij en de voor- en nadelen van een mentale diagnose. Over hoe sociale media – asociale media noemt hij die - je brein hacken en de illusie van menselijke verbindingen nabootsen. Over de ongelijke strijd om je aandacht met de slimste koppen in Silicon Valley die alles op alles zetten om je verslaafd te maken aan je telefoon (en hoe je je daartegen kunt verzetten). En over hoe belangrijk het is dat we onze kinderen meer vrijheid geven in het dagelijks leven en beter beschermen in de onlinewereld.
Presentatie: Pieter van der Wielen
Redactie: Mira Zeehandelaar
Productie: Vareen Rook
Mixage: Audiochef
Muziek: Rufus van Baardwijk
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.