
Het Uur
Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?https://www.nrc.nl/hetuur/
Latest episodes

Jul 4, 2025 • 55min
Profvoetballer Tessel Middag: ‘We moeten die mannenwereld niet achterna’ | Het Uur
In deze aflevering is Tessel Middag te gast, een professionele voetballer en activist die in Nieuw-Zeeland speelt en analist is bij het EK Vrouwenvoetbal. Ze bespreekt het belang van maatschappelijk engagement in de sport, nadrukkelijk pleitend voor een fossielvrije toekomst voor het voetbal. Middag belicht de historische ongelijkheden in het vrouwenvoetbal en de uitdagingen waarmee vrouwelijke spelers worden geconfronteerd. Ook reflecteert ze op de impact van de klimaatcrisis op de sport en de economische druk die vrouwelijke atleten ervaren.

13 snips
Jun 27, 2025 • 59min
Schrijver Safae el Khannoussi: 'De Arabier wordt gereduceerd tot een karikatuur van zichzelf' | Het Uur
Safae el Khannoussi, een prijswinnende schrijver en onderzoeker, onderzoekt de vaak vergeten verhalen van mensen aan de rand van de samenleving. Ze bespreekt de impact van het systeem op identiteit en wat het betekent om in de marge te leven. El Khannoussi belicht morele grijsgebieden tussen slachtoffer en dader en de rol van empathie in het begrijpen van onderdrukking. Ook reflecteert ze op haar jeugd in Tangier en de invloed van Latijns-Amerikaanse schrijvers op haar werk, met een scherpe kritiek op de reductie van migranten tot karikaturen.

20 snips
Jun 20, 2025 • 57min
Iraniër en analist Damon Golriz: 'Ik ben tot op het bot tegen dit regime, maar wat komt ervoor in de plaats?' | Het Uur
Damon Golriz, een Iraniër en geopolitiek analist die in 1995 uit Iran vluchtte, deelt zijn diepgaande inzichten over de huidige situatie in zijn geboorteland. Hij spreekt over de wanhoop en hoop van de Iraniërs op een nieuw regime zonder ayatollahs. Golriz waarschuwt voor de gevaren van anarchie zonder een duidelijk alternatief. Bovendien reflecteert hij op de geopolitieke spelletjes tussen landen zoals Rusland en China en de impact daarvan op de toekomst van Iran, inclusief de ervaringen van Iraniërs met culturele integratie in Nederland.

15 snips
Jun 13, 2025 • 58min
Psychiater Jim van Os: 'Waanzin zit in ons allemaal' | Het Uur
Psychiater Jim van Os, hoogleraar aan het UMC Utrecht, pleit voor een radicale verandering in de geestelijke gezondheidszorg. Hij stelt dat menselijk contact essentiëler is dan diagnoses en medicatie. Van Os deelt zijn persoonlijke ervaringen met psychose en benadrukt dat 'waanzin' ons allemaal raakt. Hij bespreekt de destructieve rol van wantrouwen in relaties en pleit voor sociale verbinding als therapie. Ook de impact van alcoholgebruik op mentale gezondheid komt aan bod, samen met de noodzaak van veerkracht en verbinding.

11 snips
Jun 6, 2025 • 1h 1min
Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld over het belang van internationaal recht | Het Uur
Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, bekend om haar strijd voor internationaal recht, deelt haar inzichten over grote rechtszaken zoals de treinkaping bij De Punt en de genocide in Srebrenica. Ze benadrukt het belang van het beschermen van internationaal recht en de complexiteit van macht en recht. Zegveld onderzoekt ook de tekortkomingen van het internationaal recht in hedendaagse conflicten zoals Gaza en Oekraïne. Haar verhalen illustreren de persoonlijke en collectieve verantwoordelijkheden in de zoektocht naar rechtvaardigheid.

11 snips
May 30, 2025 • 55min
Neuropsycholoog Eveline Crone over het puberbrein | Het Uur
Eveline Crone is een neuropsycholoog met meer dan twintig jaar ervaring in het onderzoeken van het puberbrein. Ze bespreekt hoe pubers vaak gekke keuzes maken omdat hun brein nog in ontwikkeling is. Sociale media en prestatiedruk hebben een grote impact op jongere generaties. Crone benadrukt het belang van fouten maken en de rol van volwassenen in het ondersteunen van jongeren. Ook wordt de langdurige impact van pesten belicht, evenals de druk die jongeren ervaren door hedendaagse crises zoals klimaatverandering.

May 23, 2025 • 59min
Oud-diplomaat Berber van der Woude over de invloed van Israël op het Nederlandse buitenlandbeleid | Het Uur
Berber van der Woude, voormalig diplomaat en nu fulltime activist, deelt haar ervaringen met het Nederlandse buitenlands beleid ten aanzien van Israël. Ze bespreekt de daaropvolgende maatschappelijke betrokkenheid, vooral na recente demonstraties. Berber wijst op de invloed van Israël op Nederland en de morele dilemma's waarmee diplomaten worden geconfronteerd. Ook gaat ze in op de ethiek van wapenverkoop en roept zij op tot een hernieuwde focus op basisprincipes in de politiek, temidden van frustraties over huidige debatten.

May 16, 2025 • 58min
Schrijver Anna Enquist over ouder worden | Het Uur
Anna Enquist, schrijver, dichter en psychoanalyticus, reflecteert op het ouder worden en het zoeken naar geluk. Ze deelt haar overtuiging dat ouderdom niet alleen wijsheid maar ook woede kan brengen. Muziek speelt een cruciale rol in haar leven, vooral bij het verwerken van verdriet. Het gesprek verkent de verbinding tussen poëzie en muziek en hoe begrip angst kan verminderen. Enquist bespreekt ook de impact van verlies op relaties en het belang van sociale verbindingen voor creativiteit.

May 9, 2025 • 56min
Schrijver Sinan Çankaya over de Nederlandse schuld in Gaza | Het Uur
Sinan Çankaya, schrijver en antropoloog, bekend van 'Mijn ontelbare identiteiten', bespreekt zijn nieuwe boek over racisme en de oorlog in Gaza. Hij benadrukt de selectieve herinneringscultuur in het Westen en vraagt wie als waardevol wordt beschouwd in conflicten. Çankaya verbindt de geschiedenis van de Holocaust met de huidige identiteitsstrijd van Palestijnen. Ook reflecteert hij op de rol van intellectuelen en de noodzaak om onzichtbare stemmen te laten horen in de literatuur en maatschappij.

May 2, 2025 • 57min
Oud-ambassadeur Robert Serry over de oplossingen voor Oekraïne | Het Uur
Robert Serry, oud-diplomaat en de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, deelt zijn inzichten over de complexe situatie in het land. Hij bespreekt de persoonlijke impact van de oorlog en zijn rol in de wederopbouw. Interessant is de focus op de geopolitieke uitdagingen, de relatie van Oekraïne met de NAVO en Rusland, en de teleurstellingen in de wereldorde. Daarnaast behandelt hij innovatieve initiatieven voor de wederopbouw, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals moeders van soldaten.