
Het Uur
Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?https://www.nrc.nl/hetuur/
Latest episodes

May 23, 2025 • 59min
Oud-diplomaat Berber van der Woude over de invloed van Israël op het Nederlandse buitenlandbeleid | Het Uur
Berber van der Woude, voormalig diplomaat en nu fulltime activist, deelt haar ervaringen met het Nederlandse buitenlands beleid ten aanzien van Israël. Ze bespreekt de daaropvolgende maatschappelijke betrokkenheid, vooral na recente demonstraties. Berber wijst op de invloed van Israël op Nederland en de morele dilemma's waarmee diplomaten worden geconfronteerd. Ook gaat ze in op de ethiek van wapenverkoop en roept zij op tot een hernieuwde focus op basisprincipes in de politiek, temidden van frustraties over huidige debatten.

May 16, 2025 • 58min
Schrijver Anna Enquist over ouder worden | Het Uur
Anna Enquist, schrijver, dichter en psychoanalyticus, reflecteert op het ouder worden en het zoeken naar geluk. Ze deelt haar overtuiging dat ouderdom niet alleen wijsheid maar ook woede kan brengen. Muziek speelt een cruciale rol in haar leven, vooral bij het verwerken van verdriet. Het gesprek verkent de verbinding tussen poëzie en muziek en hoe begrip angst kan verminderen. Enquist bespreekt ook de impact van verlies op relaties en het belang van sociale verbindingen voor creativiteit.

May 9, 2025 • 56min
Schrijver Sinan Çankaya over de Nederlandse schuld in Gaza | Het Uur
Sinan Çankaya, schrijver en antropoloog, bekend van 'Mijn ontelbare identiteiten', bespreekt zijn nieuwe boek over racisme en de oorlog in Gaza. Hij benadrukt de selectieve herinneringscultuur in het Westen en vraagt wie als waardevol wordt beschouwd in conflicten. Çankaya verbindt de geschiedenis van de Holocaust met de huidige identiteitsstrijd van Palestijnen. Ook reflecteert hij op de rol van intellectuelen en de noodzaak om onzichtbare stemmen te laten horen in de literatuur en maatschappij.

May 2, 2025 • 57min
Oud-ambassadeur Robert Serry over de oplossingen voor Oekraïne | Het Uur
Robert Serry, oud-diplomaat en de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, deelt zijn inzichten over de complexe situatie in het land. Hij bespreekt de persoonlijke impact van de oorlog en zijn rol in de wederopbouw. Interessant is de focus op de geopolitieke uitdagingen, de relatie van Oekraïne met de NAVO en Rusland, en de teleurstellingen in de wereldorde. Daarnaast behandelt hij innovatieve initiatieven voor de wederopbouw, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals moeders van soldaten.

Apr 25, 2025 • 59min
Theatermaker Adelheid Roosen over verbinding maken door kunst | Het Uur
Theatermaker en schrijver Adelheid Roosen wil graag verbinden. Zo maakt ze theater met buurtbewoners en werkt ze samen met de politie van Amsterdam om het gesprek over discriminatie te openen. Kunst is daar een goed middel voor. "De complexiteit van verschillende werkelijkheden die samen komen, dat vind ik schitterend."Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar podcast@nrc.nl.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefProductie: Andrea HuntjensMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 18, 2025 • 57min
Schrijver Annet Schaap over laat durven pieken | Het Uur
Annet Schaap, de auteur van de veelgeprezen kinderboeken 'Lampje' en 'Krekel', bespreekt haar late debuut en de druk om perfectie. Ze reflecteert op het belang van creativiteit en de emotionele impact van afwijzing, en hoe volwassenen vaak egocentrisch zijn. Annet deelt haar persoonlijke reis naar emotionele vrijheid, de zorgzaamheid in de relatie tussen Krekel en zijn zusje Elisa, en de invloed van religie op haar schrijverschap. Haar ervaringen benadrukken de kracht van literatuur en de verbinding met jonge lezers.

Apr 11, 2025 • 1h 1min
Denker der Nederlanden David Van Reybrouck over verder denken dan de waan van de dag | Het Uur
David Van Reybrouck, historici en Denker der Nederlanden, pleit voor verder denken dan de waan van de dag. Hij benadrukt dat gewone mensen meer invloed moeten hebben in de democratie en wijst op de noodzaak van lange termijn denken, vooral rond milieuproblemen. Verder bespreekt hij de invloed van kijkcijfers op politiek en de opkomst van autoritarisme. Van Reybrouck verkent ook de waarde van koloniale geschiedenissen en de rol van frisse perspectieven in de moderne wereld, waarbij hij innovatieve democratische vormen voorstelt.

17 snips
Apr 4, 2025 • 58min
Schrijver Tommy Wieringa over optimistisch blijven in de hopeloze klimaatcrisis | Het Uur
Tommy Wieringa, een auteur bekend van zijn essay 'Optimisme zonder hoop', bespreekt zijn unieke benadering van de klimaatcrisis. Ondanks het gebrek aan hoop op snelle oplossingen, pleit hij voor actie, zoals het planten van bomen, en weerlegt hij het idee dat het te laat is om te veranderen. Wieringa onderzoekt de kracht van optimisme en moed, de invloed van literatuur, en het belang van zintuiglijke ervaringen in het creatief proces. Zijn boodschap is helder: zelfs kleine acties kunnen een groot verschil maken.

Mar 28, 2025 • 59min
Relatietherapeut Anne de Jong over vreemdgaan en ander ‘gedoe’ | Het Uur
Relatietherapeut Anne de Jong deelt haar inzichten vanuit meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van stellen. Ze bespreekt de complexiteit van relaties en de noodzaak van open communicatie, vooral bij thema's zoals overspel en vergeving. Anne benadrukt de rol van empathie en hoe dit vaak verloren gaat in de relatie. Ook gaat ze dieper in op frustraties en verborgen verwachtingen die tot emotionele breuken leiden. Tot slot verkent ze de waarde van liefde en het omarmen van uitdagingen om relaties te versterken.

6 snips
Mar 21, 2025 • 59min
Onderzoeker Shivant Jhagroe over de schaduwkanten van duurzaam leven | Het Uur
Shivant Jhagroe is een sociaal wetenschapper en auteur van het boek 'Voorbij Duurzaamheid'. In deze conversatie onthult hij de schaduwzijde van duurzaam leven, zoals de systeemfouten en sociale ongelijkheid die ermee gepaard gaan. Jhagroe bekritiseert het economisch groeimodel en legt verbanden tussen kolonialisme en milieuproblemen. Verder bespreekt hij de impact van microplastics en hoe niet iedereen gelijk bijdraagt aan duurzame oplossingen. Een pleidooi voor een herziening van ons begrip van economische waarde en duurzame ontwikkeling wordt benadrukt.