Sanne Cornelissen is gedragspsycholoog en AI-expert, die zich richt op het verbeteren van werkend Nederland. Ze bespreekt waarom mensen AI vaak niet omarmen en hoe ons gedrag daarbij een obstakel is. Sanne deelt een vierstappenplan om AI in dagelijks werk te integreren en wijst op tools als ChatGPT en Fireflies die echt het verschil maken. Ze legt uit hoe AI kan bijdragen aan creativiteit en werkplezier, terwijl ze ook de uitdagingen en angst rond AI bespreekt. Een must voor wie effectiever wil werken met technologie!
De adoptie van AI-tools wordt bemoeilijkt door keuzestress en de behoefte aan minder opties om beslissingen te maken.
Effectieve integratie van AI in werkprocessen vereist gedragsverandering door het volgen van vier stappen voor positieve ervaringen.
Deep dives
Keuzestress door Overload aan AI-tools
Het fenomeen van keuzestress speelt een grote rol bij de adoptie van AI-tools. Wanneer professionals worden geconfronteerd met een overvloed aan opties, zoals lijsten van tientallen AI-tools, hebben ze vaak moeite om een keuze te maken. Dit leidt ertoe dat ze helemaal geen beslissing nemen, een situatie die vergelijkbaar is met waar mensen in verdwalen als ze tientallen soorten jam voor zich hebben. Een kleiner aantal geselecteerde tools maakt het eenvoudiger voor individuen om daadwerkelijk voor een optie te kiezen en deze in hun routine op te nemen.
De Psychologie achter AI-adoptie
De adoptie van AI-tools wordt als een psychologisch probleem gezien waarbij angst en onzekerheid een grote rol spelen. Velen weten niet hoe ze AI effectief kunnen implementeren in hun bestaande workflows, wat leidt tot een gebrek aan gebruik. Terwijl de hype rond AI afneemt, blijft het moeilijk voor professionals om bestaande routines te veranderen, omdat het gebruik van AI vraagt om gedragsverandering. De veranderingen die AI met zich meebrengt, zijn niet eenvoudig, en zonder duidelijke begeleiding of methodes blijven veel mensen bij de oude manieren van werken.
Beloftes van AI vs. Realiteit
AI-tools beloven aanzienlijke voordelen, zoals tijdsbesparing en verhoogde creativiteit, maar veel professionals benutten deze mogelijkheden nog niet volledig. Onderzoek toont aan dat dagelijks gebruik van AI leidt tot positieve werkervaringen, waarbij tot 90% van de gebruikers aangeeft creatiever en gemotiveerder te zijn. Echter, ondanks deze beloningen is de volledige adoptie van AI in organisaties nog niet gerealiseerd. Dit komt voort uit de kloof tussen de technologische mogelijkheden en de menselijke bereidheid om deze te omarmen in hun dagelijkse werkprocessen.
Stappen voor Effectieve AI-Integratie
Voor een succesvolle integratie van AI-tools in de dagelijkse routine zijn vier essentiële stappen ontwikkeld die kunnen helpen bij gedragsverandering. De eerste stap is het creëren van een kickstart om de eerste ervaringen met AI positief te maken, gevolgd door experimenteren en leren om vaardigheden op te bouwen. Vervolgens is het belangrijk om mini-routines te ontwikkelen die het gebruik van AI in de dagelijkse werkzaamheden bevorderen. De laatste stap moedigt professionals aan om AI toe te passen op taken die minder plezierig zijn, zodat ze hun tijd kunnen vrijmaken voor creatiever en strategischer werk.
AI belooft veel: meer creativiteit, minder werkdruk en tot wel 20% tijdswinst. Maar waarom gebruikt bijna niemand het écht in zijn werk? In deze aflevering van DenkTank gaan Hans Janssen en Christ Coolen in gesprek met gedragspsycholoog en AI-expert Sanne Cornelissen.
Zij laat zien dat de échte bottleneck niet de technologie is, maar jijzelf.
Of preciezer: je brein. We willen wel slimmer werken met AI, maar ons gedrag houdt ons tegen. In haar missie om werkend Nederland effectiever én gelukkiger te maken, ontwikkelde Sanne een methode om AI in je dagelijkse routine te verankeren.
Wat leer je in deze podcast?
Waarom mensen niet doen wat ze wél willen (en hoe je dat doorbreekt)
Hoe je van ‘ik zou iets met AI moeten’ naar ‘ik werk niet meer zonder’ komt
De 4 stappen om AI structureel in je werk te integreren
Welke tools wél het verschil maken - en hoe je voorkomt dat je verzuipt in de 71.000 opties
Waarom AI jouw creatieve superkracht wordt (als je het goed inzet)
Een aflevering voor iedereen die niet nóg een lijst met tools wil, maar eindelijk resultaat.