Fenne Roefs, gedragspsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en expert in bewegwijzering bij Mijksenaar, deelt inzichten over hoe onze omgeving ons vaak zonder dat we het doorhebben stuurt. Ze bespreekt de invloed van pictogrammen en geluiden, zoals in treinstations, die onze navigatie vereenvoudigen. Daarnaast onthult ze hoe verwarrende huisnummering en de indeling van winkels ons leiden in onze keuzes. Haar observaties tonen aan hoe ontwerpers ons onbewust een bepaalde richting op brengen.
Herkenningspunten zoals kerktorens en geluiden worden strategisch ontworpen om onze oriëntatie in onbekende steden te vergemakkelijken.
Het ontwerp van openbare ruimtes met duidelijke bewegwijzering en auditieve signalen is cruciaal voor gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor alle gebruikers.
Deep dives
De rol van herkenningspunten
Herkenningspunten spelen een cruciale rol in onze oriëntatie binnen een omgeving. Elementen zoals kerktorens en grachten fungeren als gidsen, waardoor mensen zich gemakkelijker kunnen orienteren in een stad. Zelfs geluiden, zoals kerklokken, kunnen als oriëntatiepunten dienen, vooral wanneer visuele aanwijzingen ontbreken. Dit toont aan hoe onbewuste signalen, die door architecten zijn ontworpen, bijdragen aan onze navigatie in de ruimtelijke context.
Ontwerp van openbare ruimtes
Het ontwerp van openbare ruimtes, zoals stations, is van groot belang voor de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Utrecht Centraal wordt exemplaar van een goed doordachte indeling, met duidelijke bewegwijzering en een logische looprichting. Verschillende geluidssignalen helpen vooral blinde reizigers bij het navigeren door deze ruimte. Dit benadrukt hoe strategische ontwerpen niet alleen visuele maar ook auditieve elementen incorporeren om de navigatie te verbeteren.
Effecten van informatie-overload
Te veel informatie kan leiden tot verwarring en frustratie bij gebruikers, zowel in de openbare ruimte als in commerciële settings. Voorbeelden hiervan zijn borden bij wegversperringen die zo talrijk zijn dat ze moeilijk te verwerken zijn. Supermarkten en winkels gebruiken dit strategisch door indelingen zo te maken dat klanten misschien meer rondkijken dan gepland. Dit laat zien hoe de omgeving ons gedrag kan beïnvloeden en hoe goed ontworpen ruimtes de navigatie kunnen vergemakkelijken.
Als je in een vreemde stad komt, word je, zonder dat je het door hebt toch automatisch de goede richting opgestuurd. Dat komt omdat over al die bordjes, geluiden en gebouwen in de stad van tevoren door ontwerpers is nagedacht (als het goed is).
In deze aflevering gaan we, samen met gedragspsycholoog Fenne Roefs van de Vrije Universiteit Amsterdam de straat op. Naast dat ze wetenschapper is, werkt ze ook bij het ontwerpbureau Mijksenaar, dat bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de wereldberoemde bewegwijzering op Schiphol. Zij laat ons zien hoe ontwerpers je bewust of onbewust altijd een kant op sturen.