Matthijs Welle, medeoprichter van Mews en voormalig hotelmanager in Praag, legt uit hoe hun hotelsoftware de gastervaring revolutioneert. Hij deelt de overwinningen en obstakels van de internationale uitrol van hun innovatieve concept. Mews focust op gastprofielen in plaats van enkel kamers, wat hen helpt om zich te onderscheiden. Welle benadrukt ook de groeikansen en uitdagingen in de hotelbranche, van lange doorlooptijden tot het belang van klantdata voor een betere gastbeleving.
Mews transformeert de hotelervaring door zich te richten op de algehele gastervaring in plaats van alleen op boekingen.
Mews heeft aanzienlijke groei gerealiseerd door investeringen te verkrijgen, waardoor ze hun marktaandeel en productaanbod konden uitbreiden.
Deep dives
De Oorsprong van Muse
De oprichter Matthijs Wellen beschrijft zijn overgang van Hilton naar het oprichten van Muse, een cloudsoftwarebedrijf voor de hotelindustrie. Frustratie over verouderde IT-systemen bij Hilton leidde tot de ontdekking van een gat in de markt voor moderne, klantgerichte oplossingen. Samen met zijn compagnon Richard Valter bevorderde hij het idee om een hotel zonder receptiebalie te creëren, met een systeem dat de gastbeleving verbeterde. Dit leidde tot de ontwikkeling van Muse, een innovatief platform dat de hotelervaring transformeert door het gebruik van open API's.
Verandering van Focus naar Gastbeleving
Muse heeft de traditionele benadering van hotels omgekeerd door de focus te verschuiven van alleen kamers naar de algehele gastervaring. Dit betekent dat hotelsoftware de voorkeur geeft aan het creëren van profielen voor gasten met specifieke voorkeuren in plaats van zich alleen te richten op boekingen. Door gegevens van eerdere bezoeken te integreren, kunnen hotels nu betere service bieden, zoals het anticiperen op dieetwensen. Dit klantgericht model heeft Muse geholpen om een significante positie in de competitieve markt te verwerven.
De Uitdagingen van Groeien en Investeren
Wellen deelt de uitdagingen die gepaard gaan met het verkrijgen van financiering en het opschalen van het bedrijf. In de eerste drie jaar was het bedrijf afhankelijk van geld van vrienden en familie, wat leidde tot veel stress en onzekerheid. Uiteindelijk kreeg Muse groeikapitaal van investeerders, wat hen in staat stelde om hun productaanbod te verbeteren en uit te breiden naar meer markten. Dit kapitaal stelde hen ook in staat om overnames te doen om hun technologie verder te ontwikkelen.
Toekomstvisie en Marktuitbreiding
Wellen beschrijft de toekomst van Muse in een steeds meer geglobaliseerde hotelmarkt, waarbij ze willen uitbreiden naar landen met groot groeipotentieel. Het bedrijf heeft al voet aan de grond gekregen in 85 landen, maar ziet nog voldoende ruimte voor groei, vooral in markten zoals Duitsland en de VS. De uitdaging blijft om de verouderde systemen van concurrenten in te halen door overnames en innovaties. Muse streeft ernaar om de voorkeurspartner te worden voor hotels door constant de gastervaring te verbeteren en technologische voorsprong te behouden.
Mews tankte dit jaar al ruim 200 miljoen dollar vers groeigeld en bereikte daarmee de unicorn-status. De hotelsoftware die het bedrijf heeft ontwikkeld, kent een fundamenteel ander basisprincipe dan de competitie.
Deze aflevering in het kort: ⇨ Het businessmodel van Mews ⇨ Hoe je een concept internationaal uitrolt ⇨ Glass Half Full recyclet gebruikte flessen
Mews is zo’n bedrijf waarvan je het bestaan waarschijnlijk niet kende. In het hotelwezen maakt de onderneming van Matthijs Welle echter snel naam. Welle werkte jarenlang voor een hotel in Praag. De gedateerde IT-systemen die daar gebruikt werden, bleken de aanzet van een nieuwe oplossing. Patrick duidt het verschil met andere spelers in deze markt. ‘De hele industrie is altijd gefocust geweest op kamers, zo werd de hele business aangestuurd. Mews zit veel meer op het gastprofiel en dat zorgt voor een betere gastbeleving.’
Wereldwijd bedient Mews nu ruim 5.000 hotels in zo’n 40 landen. In Nederland gebruikt een derde van de hotels inmiddels het systeem, in Duitsland is dat één op tien. ‘We zien met name over de grens nog heel veel doorgroei-mogelijkheden’, aldus Welle. ‘Mews is het op vier na grootste merk in deze markt. Maar er zijn heel veel spelers en wereldwijd hebben wij nog maar anderhalf procent marktaandeel. Er is dus nog heel veel groeipotentie.’ Wat voor Mews wel een uitdaging blijft? De lange doorlooptijden.
Nikki Seelen bespreekt het businessmodel van Glass Half Full. Deze Amerikaanse startup spring in het gat van glasrecycling. In tegenstelling tot Nederland staan er in grote delen van de Verenigde Staten geen glasbakken. Glass Half Full haalt gebruikte flessen op en maakt er zand van, dat in hun thuisstaat Louisina wordt gebruikt voor kustbescherming.