Rob Tillman en Roel Broen van APG Groeifabriek vertellen over hun unieke innovatielab op de Brightlands Campus, waar nieuwe digitale diensten voor de pensioensector worden ontwikkeld. Ze bespreken hoe ze problemen scherp krijgen, prototypes valideren, en ideeën prioriteren op basis van waarde en implementatie. Een opvallend product is TextBuddy, dat pensioenbegrippen vertaalt voor niet-Nederlands sprekenden. Samen benadrukken zij de noodzaak van co-creatie en draagvlak voor succesvolle innovatie.
Het succes van het innovatieproces bij APG hangt af van het scherp definiëren van de probleemvraag vóór technische oplossingen worden overwogen.
Bij de APG Groeifabriek worden innovatieve projecten geprioriteerd op basis van impact, efficiëntie en aansluiting bij de strategische doelen van de organisatie.
Deep dives
Het Belang van Probleemidentificatie in Innovatie
Voor een succesvol innovatieproces is het cruciaal om aan de voorkant helder te hebben welk probleem moet worden opgelost. Dit betekent dat de focus ligt op de echte behoeften en uitdagingen van pensioen deelnemers voordat er zelfs maar naar technische oplossingen wordt gekeken. Het team begint vaak met gesprekken en diepgaand onderzoek naar de praktische problemen die mensen tegenkomen, zoals het begrijpen van pensioeninformatie. Het inzicht dat de juiste probleemstelling voorrang moet hebben boven technologische innovaties vormt een belangrijke leidraad in hun strategie.
Strategische Focus en Domeinen voor Innovatie
Bij de APG Groeifabriek wordt er gewerkt met duidelijke focusdomeinen om te bepalen welke innovatieve projecten prioriteit krijgen. Dit jaar ligt de nadruk bijvoorbeeld op het verbeteren van de dienstverlening en het helpen van Nederlanders bij het maken van belangrijke financiële keuzes. Het team zorgt ervoor dat nieuwe ideeën en ontwikkelingen altijd aansluiten bij de strategische doelen van de organisatie. Door prioriteiten te stellen op basis van impact, efficiëntie en innovativiteit, kan de Groeifabriek haar middelen effectief inzetten.
Creatieve Validatieprocessen voor Innovaties
Een essentieel onderdeel van het innovatietraject is het valideren van ideeën en prototypes via een gestructureerd proces. Dit proces duurt meestal tussen de 10 en 14 weken en omvat exploratief onderzoek, ideatiesessies met medewerkers en feedback van deelnemers. Dit zorgt ervoor dat de oplossingen niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook daadwerkelijk relevant en resoneren met de doelgroep. Wanneer een idee niet voldoet aan de gestelde validatiecriteria, zoals gebruiksgemak of impact, wordt het project vaak stopgezet of in de ijskast gezet voor toekomstige evaluatie.
Technologische Innovaties en Samenwerkingen
De Groeifabriek maakt gebruik van bestaande technologieën om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, zoals de app Atesta Devita voor het verifiëren van pensioenrechten voor buitenlandse gepensioneerden. Deze oplossing maakt het mogelijk voor gebruikers om op een gemakkelijke manier hun 'bewijs van leven' digitaal aan te leveren, wat het bureaucratische proces aanzienlijk vereenvoudigt. Het team is ook bezig met het verkennen van kansen rondom AI en andere digitale tools om hun innovaties verder te verbeteren. Bovendien wordt er gekeken naar bredere toepassingen van hun oplossingen, niet alleen binnen de pensioenwereld, maar ook in andere sectoren.
Hoe ontwikkel je nieuwe producten binnen de muren van je eigen organisatie? Bij pensioenuitvoerder APG doen ze dat met een eigen innovatielab op de Brightlands Campus.
Deze aflevering in het kort: ⇨ Het innovatieproces bij APG ⇨ Prototypes en valideren ⇨ Hoe krijg je de probleemvraag scherp?
Een innovatiestrategie, een groeifabriek, co-creatie en smart services. Het zijn de hoofdingrediënten van deze aflevering van Baanbrekende Businessmodellen. Te gast zijn Rob Tillman en Roel Broen van APG Groeifabriek. Dat is een innovatielab op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, waar nieuwe digitale diensten worden ontwikkeld voor de pensioensector. Tillman en Broen leggen uit hoe ze dit proces hebben georganiseerd. Zo worden nieuwe ideeën geprioriteerd langs een model met drie assen, die iets zeggen over de potentiële waarde, implementeerbaarheid en het innovatieve karakter.
Eén van de producten uit de portefeuille van APG Groeifabriek is TextBuddy. Deze tool lost een probleem op voor deelnemers van het pensioenfonds voor schoonmakers, van wie een relatief grote groep de Nederlandse taal niet machtig is. De app vertaalt, versimpelt en geeft duiding aan pensioenbegrippen. Ook is er een voorleesfunctie. Roel Broen benadrukt de belangrijkste voorwaarde voor een geslaagd innovatieproces: het superscherp krijgen van de probleem-vraag.