Gasten zijn prof. dr. Anne Roefs, hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen aan de Universiteit Maastricht, expert in overgewicht en eetstoornissen. Ze bespreekt de nieuwe trend van afvallen met injecties zoals Ozempic en de mogelijke langetermijneffecten. Ook gaat ze in op de schadelijke impact van ultra bewerkt voedsel en de rol van de voedselindustrie. De relatie tussen medicatiegebruik en leefstijlverandering komt aan bod, evenals de uitdagingen van de obesitaspandemie en de invloed van sociale media op lichaamsbeeld.
De voedselindustrie draagt bij aan obesitas door het ontwikkelen van ultra-bewerkte producten die gezonde keuzes moeilijker maken voor consumenten.
Het medicijn Ozempic kan helpen bij gewichtsverlies, maar vergt structurele leefstijlveranderingen om terugval en hoge kosten te voorkomen.
Deep dives
De rol van de voedselindustrie
De voedselindustrie speelt een cruciale rol in de groei van obesitas door het creëren van ultra-bewerkt voedsel dat aantrekkelijker is dan zelfgemaakt eten. Deze fabrikant benut wetenschappelijke inzichten om producten te ontwikkelen die een 'blisspoint' bereiken, waardoor consumenten moeilijk kunnen stoppen met eten. Dit heeft geleid tot een omgeving waarin ongezonde keuze gemakkelijk toegankelijk is, terwijl gezonde voeding vaak minder aantrekkelijk is. Grote bedrijven zoals Unilever en Nestlé zijn betrokken bij deze praktijken, waardoor het moeilijk wordt voor consumenten om gezonde eetgewoonten aan te nemen.
Het effect van semaglutide
Semaglutide, ook wel bekend als Ozempic, is een geneesmiddel dat helpt bij gewichtsverlies door de eetlust te onderdrukken. Echter, het gebruik hiervan is niet zonder risico's, aangezien patiënten vaak terugvallen in oude eetgewoonten zodra ze stoppen met de medicatie, wat leidt tot hernieuwde gewichtstoename. Het kost bovendien veel geld, en met jaarlijkse uitgaven van ongeveer 5000 euro beperk je de toegang tot deze oplossing voor veel mensen. Dit roept vragen op over de effectiviteit van medicijnen in plaats van de noodzaak voor structurele leefstijlveranderingen.
De gevolgen voor de samenleving
Obesitas heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor de samenleving, met schattingen dat iemand met obesitas gemiddeld 11.000 euro per jaar kost aan gezondheidszorg en maatschappelijke kosten. Dit probleem zal naar verwachting verergeren, waarbij tot 64% van de Nederlandse bevolking in 2050 te zwaar kan zijn. Er is een groeiende behoefte aan beleidsmaatregelen die niet alleen gericht zijn op het bestrijden van obesitas, maar ook op het stimuleren van gezonde levensstijlkeuzes, zoals onderwijs over voeding op scholen. Het rapport wijst ook op de noodzaak voor samenwerking met beleidsmakers om effectieve strategieën te ontwikkelen tegen de voortschrijdende obesitasepidemie.
Gewicht verliezen is tegenwoordig een eitje met een prik van Ozempic, Wegovy of Mounjaro. Het kost wel een paar honderd euro per maand, maar blijf je dan uiteindelijk ook echt eeuwig slank? Te gast is prof. dr. Anne Roefs, hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag aan de Universiteit Maastricht.
Documentaire van de BBC: https://www.youtube.com/watch?v=J_03EXyhYS8
Aanmelden voor het onderzoek ‘The End of Average’ naar de obesitaspandemie en effectievere en persoonlijkere behandelingen voor overgewicht van onder andere prof. dr. Anne Roefs (Universiteit Maastricht) kan via de site: www.theendofaverage.nl
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode