
De Jortcast
In deze podcast biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co. De gehele uitzending is hier ook terug te luisteren.
Daarnaast zijn er XL afleveringen te vinden over een speciaal onderwerp of persoon uit het nieuws. Tussendoor vind je nog de 'nazit', een debat of discussie die na het programma met een glas wijn wordt opgenomen. De opnamen zijn bij te wonen in het Allard Pierson te Amsterdam op zaterdagmiddag vanaf 12.45 uur (vol = vol).
Latest episodes

18 snips
Jul 5, 2025 • 44min
dr Kelder en Co - 5 juli - Verpleegsters, VVD/PvdA, slechte motoriek, crises oplossen
Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, deelt zijn visie op duurzame transities en introduceert de innovatieve idee van een themakabinet voor onze democratie. Politicoloog Tom van der Meer bespreekt de opkomende verkiezingen en strategische profilering van politieke partijen, terwijl de urgentie van wervingscampagnes voor zorgpersoneel wordt belicht. Daarnaast wordt het onderzoek naar de zorgwekkende motoriek van kinderen geïntroduceerd, met pleitbezorging voor meer bewegingsonderwijs en ouderbetrokkenheid.

9 snips
Jul 4, 2025 • 19min
#927 - Stemadvies: links of rechts stemmen?
In deze aflevering gaat Jort Kelder in gesprek met Hidde Boersma, een ecomodernist die groen stemt, en Dieuwertje Kuijpers, een defensie-kenner die in Portugal woont en boeken schrijft over parlementaire journalistiek. Ze bespreken de verwarring rondom stemgedrag in Nederland: moet je links stemmen voor duurzaamheid of kiezen voor rechts met oog op je portemonnee? Ook de impact van afbouw van technische expertise, de energietransitie en de ethische dilemma's binnen de landbouw en defensie komen aan bod. Vrijheid van kiezen in een complexe politieke wereld!

20 snips
Jul 3, 2025 • 22min
#926 - Groen groeien: het kan écht!
Dr. Hidde Boersma is een moleculair bioloog en wetenschapsjournalist die zich sterk maakt voor radicale veranderingen in het Nederlandse landbouwbeleid. Hij pleit voor meer technologie in de landbouw en benadrukt dat innovatie cruciaal is voor economische groei zonder de planeet te schaden. Boersma onderzoekt de controverse rond glyfosaat en roept op tot een nieuwe duurzame narratief dat wetenschap en vooruitgang omarmt. Hij denkt dat we menselijke behoeften en ecologische gezondheid kunnen balanceren door toekomstgerichte keuzes te maken.

42 snips
Jul 1, 2025 • 21min
#925 - Moeten we ons schamen voor Rutte?
Dieuwertje Kuijpers is onderzoeksjournalist bij Follow the Money en expert in defensie. Ze bespreekt de recente NAVO-top en de strategische keuzes die Nederland moet maken. Is investeren in een eigen wapenindustrie haalbaar? Ook worden de personeelstekorten binnen de krijgsmacht belicht en de uitdagingen die bureaucratisering met zich meebrengt. Kuijpers pleit voor innovatieve denkbeelden en openheid in het defensiebeleid om tegemoet te komen aan de grote veranderingen in de internationale veiligheidsomgeving.

20 snips
Jun 28, 2025 • 45min
dr Kelder en Co- 28 juni - NAVO-top, duurzaamheid en embryo’s
In deze aflevering zijn Hidde Boersma, een bodemmicrobioloog en activist die zich richt op duurzame landbouw en energie, en Dieuwertje Kuijpers, defensiespecialist en onderzoeksjournalist, te gast. Ze bespreken de impact van de recente NAVO-top en waarom Nederland zijn defensieuitgaven moet verhogen. Daarnaast pleit Boersma voor radicale veranderingen in de landbouwsector en innovatie in duurzaamheid. Kuijpers belicht de ethische vraagstukken rondom embryo-wetgeving en de rol van journalistiek in de politiek.

12 snips
Jun 27, 2025 • 24min
#924 - Op slimme wijze weerbaarheid (wapens?) kopen
In dit gesprek met Barbara Baarsma, econoom en hoogleraar toegepaste economie, verkent Jort Kelder hoe Nederland zich moet wapenen zonder bij een oorlogseconomie aan te sluiten. Ze bespreken de noodzaak voor investeringen in defensie en hoe deze kunnen bijdragen aan een sterke burgereconomie. Daarnaast komt de kritieke rol van samenwerking binnen de Europese defensie-industrie aan bod, evenals de impact van geopolitieke verschuivingen en demografische veranderingen op onze veiligheid.

23 snips
Jun 26, 2025 • 20min
#923 - Wat Jort in zijn noodpakket stopt
Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie en hoofdeconoom bij PwC, deelt waardevolle inzichten over de weerbaarheid van Nederland. Ze bespreekt de impact van klimaatverandering en hoe we ons land kunnen voorbereiden op noodsituaties. De rol van de gemeenschap en strategische reserves zijn cruciaal voor crisismanagement. Ook benadrukt ze het belang van vertrouwen binnen de samenleving en hoe de lessen uit landen als Oekraïne ons kunnen inspireren. Deze bespreking prikkelt tot nadenken over onze collectieve veerkracht.

18 snips
Jun 24, 2025 • 23min
#922 - NAVO, Iran & de Ruttiaanse 5 procent
Martijn Kitzen, hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie en expert op het gebied van internationale veiligheid, deelt zijn inzichten over de geopolitieke spanningen rond Iran en de NAVO. Hij voorspelt de gevolgen van een mogelijke regimeverandering in Iran en de morele implicaties van militaire acties. Bovendien bespreekt hij de balans tussen defensie-uitgaven en vredespreventie. De impact van nucleaire dreigingen en de complexiteit van de relatie tussen Iran en Israël komen ook aan bod. Een oogopenende discussie over de toekomst van oorlog en geopolitieke stabiliteit.

19 snips
Jun 21, 2025 • 45min
dr Kelder en Co - 21 juni - Oekraïne, oorlog, vaccineren en noodpakket
In deze aflevering zijn Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie en hoofd econoom bij PwC, en Martijn Kitzen, hoogleraar Irregular Warfare aan de Nederlandse Defensie Academie, te gast. Ze bespreken de complexe militaire situatie in Oekraïne en de invloed van de NAVO. Barbara pleit voor meer weerbaarheid in Nederland, vooral bij rampen zoals klimaatverandering, terwijl Martijn de spanningen in het Midden-Oosten analyseert, inclusief de Israël-Iran relatie. Ze verkennen ook de uitdaging van vaccinatieplicht in de huidige maatschappij.

12 snips
Jun 20, 2025 • 25min
#921 - Waarom de welvaartsstaat niet werkt
Fabian Dekker is specialist in arbeidsvraagstukken en heeft veel gepubliceerd over praktische opleiders. Brian Burgoon is hoogleraar Politieke Economie aan de UvA en expert op het gebied van neoliberalisme en democratie. Ze bespreken de spanningen binnen de welvaartsstaat, zoals de kloof tussen arm en rijk, en de impact van globalisering. Daarnaast pleiten ze voor hervormingen in het onderwijssysteem en bespreken ze de bureaucratisering van het sociale contract. Hun optimistische visie biedt een interessante blik op toekomstige veranderingen.