
De Jortcast
In deze podcast biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co. De gehele uitzending is hier ook terug te luisteren.
Daarnaast zijn er XL afleveringen te vinden over een speciaal onderwerp of persoon uit het nieuws. Tussendoor vind je nog de 'nazit', een debat of discussie die na het programma met een glas wijn wordt opgenomen. De opnamen zijn bij te wonen in het Allard Pierson te Amsterdam op zaterdagmiddag vanaf 12.45 uur (vol = vol).
Latest episodes

May 24, 2025 • 44min
dr Kelder en Co - 24 mei - Wiersma, Iedereen gelijk, Circulair bouwen, Aap=Mens
Deze aflevering heeft Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, en Mariska Kret, hoogleraar cognitieve psychologie, als gasten. Van Mulligen duikt in de ongelijkheden in Nederland en de urgentie van transparantie in de veehouderij. Kret bespreekt fascinerende parallellen tussen mensapen en menselijke relaties, inclusief flirten na #metoo. Ook komt circulair bouwen aan bod, een belangrijke uitdaging voor de toekomst van Nederland. Hoe kunnen we slim samenwerken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen?

May 23, 2025 • 24min
#912 - De 'joods-christelijke' traditie in de Kamer
Ernst van den Hemel, religiewetenschapper bij het Meertens Instituut, en Menno Hurenkamp, politicoloog aan de Universiteit voor Humanistiek, duiken diep in de onmiskenbare invloed van religie op de Nederlandse politiek. Ze bespreken hoe religieuze achtergronden de identiteit beïnvloeden en reflecteren op de polarisatie van de jaren '80. Daarnaast verkennen ze de uitdagingen voor progressieve partijen en de rol van evangelicals in de politiek, terwijl ze de impact van sociale media en de opkomende Gen Z op het geloof analyseren.

May 22, 2025 • 19min
#911 - Waarom god/God verschijnt op TikTok
Ernst van den Hemel, religiewetenschapper en voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Godsdienst Wetenschap, duikt in de verrassende stijging van religiositeit onder jongeren. Hij bespreekt de aantrekkingskracht van geloof op sociale media, zoals TikTok, en hoe influencers traditionele waarden herintroduceren. De rol van religie in geopolitieke contexten, zoals de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse politiek, komt ook aan bod. Daarnaast reflecteert hij op de opkomst van nieuwe gemeenschapsgroepen en hun invloed op culturele identiteit.

9 snips
May 20, 2025 • 28min
#910 - De populist en de macht
In deze aflevering praat Menno Hurenkamp, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en expert op het gebied van democratie, over de huidige staat van onze democratie. Hij duidt de impact van populisme en hoe dit onze keuzes beïnvloedt. Hurenkamp verkent de desillusie van kiezers en de effectiviteit van politieke partijen. Ook komen de gevolgen van recente verkiezingen en de rol van politieke leiders aan bod. Tot slot bespreken ze de verschuivende publieke opinie in Nederland en de groeiende migratiediscussie.

14 snips
May 17, 2025 • 46min
dr Kelder en Co - 17 mei - Studieschuld, tanende democratie, koude Noordzee & religie
Menno Hurenkamp, politicoloog en hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek, bespreekt de stabiliteit van onze democratie en de invloed van populisme. Ernst van den Hemel, religiewetenschapper, onderzoekt de toenemende religiositeit bij Generatie Z en de verbinding met conservatieve standpunten. De gevolgen van klimaatverandering op de Noordzee worden belicht, evenals de opkomst van religie als cultureel erfgoed in de moderne samenleving en de impact daarvan op jongeren en sociale media.

May 16, 2025 • 17min
#909 - Jort op de divan
Psychiater Christiaan Vinkers, hoogleraar stress en veerkracht aan het Amsterdam UMC, deelt zijn inzichten over stress en burn-out. Hij bespreekt of Jort medicatie nodig heeft en de invloed van erfelijkheid op stress. Vinkers legt uit hoe moderne prestatiedruk verschilt van de stress van vroeger en introduceert het concept 'concept creep'. Ook wordt gekeken naar perfectionisme, ouderschap en de 'good enough mother' theorie. Tot slot geeft hij praktische tips voor verbeterde slaap en stressbeheer.

May 15, 2025 • 24min
#908 - Schaf de burnout af
Wie in Nederland een burn-out krijgt, heeft een legitiem excuus om niet aan het werk te hoeven. Binnenkort is Nederland het enige land ter wereld waar dit nog kan – Zweden schaft de diagnose in 2028 af. En dat is maar goed ook, denkt psychiater prof. dr. mr. Christiaan Vinkers.

May 14, 2025 • 1h 3min
#907 - XL Milei: experimenteren met de kettingzaag
Dr. Susana Menéndez, een Argentijnse geschiedenisexpert, en macro-econoom Edin Mujagic bespreken het opmerkelijke politieke en economische landschap van Argentinië onder president Javier Milei. Menéndez schetst hoe Milei aan de macht kwam en de invloed van de Joodse gemeenschap. Mujagic onderzoekt Milei's radicale economische beleid en de locatie van Argentinië in het mondiale discours. Ze belichten de uitdagende inflatieproblemen en de noodzaak van hervormingen, terwijl ze ook het culturele erfgoed van Argentinië verkennen.

May 13, 2025 • 22min
#906 - Wie is de Europese leider?
Op vrijdag 9 mei vierden we ‘de Dag van Europa’ – maar viel er eigenlijk wel wat te vieren? Opeens wankelde de stemming voor bondskanselier Merz, de verkiezingen in Roemenië leiden niet tot het ‘gewenste’ resultaat en er schijnt in geopolitiek opzicht ook van alles gaande te zijn. Echt feestelijk kun je het allemaal niet noemen. Maar prof. dr. Theresa Kuhn ontwaart een lichtpunt: dankzij de dreiging van buitenaf is het vertrouwen in Europa lang niet zo groot geweest als nu. Niets verbroedert zo als een gemeenschappelijke vijand. Maar is het voldoende om de toekomst van Europa veilig te stellen?

13 snips
May 10, 2025 • 47min
dr Kelder en Co - 10 mei - hoge huren, Europese leiders, vrouwelijke politici, burn-out
Theresa Kuhn is directeur van het Amsterdam Center for European Studies en expert in moderne Europese geschiedenis. Christiaan Vinkers is psychiater en specialist in stress en burn-out. Ze bespreken de stijgende huurprijzen in Nederland en de rol van expats op de woningmarkt. Ook gaan ze in op de uitdagingen van vrouwelijke politici en de toenemende nationalistische tendensen in Europa. Daarnaast legt Vinkers uit waarom burn-out zo vaak voorkomt in Nederland en welke maatschappelijke gevolgen dit met zich meebrengt.