De Jortcast cover image

De Jortcast

Latest episodes

undefined
Jan 14, 2025 • 36min

#858 - XL: WEF in Davos met Schwab, wat gebeurt daar?

Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en innovatie aan de Amsterdam Business School, deelt zijn inzichten over het World Economic Forum in Davos. Hij bespreekt de kosten en impact van dit elitecongres en de verschuiving naar inclusieve thema's zoals klimaat en gendergelijkheid. Volberda ontrafelt ook complottheorieën rondom het WEF, waaronder de mythe van de deeleconomie. Daarnaast wordt de rol van kunstmatige intelligentie en de toekomst van werk belicht, met uitdagingen én kansen voor de arbeidsmarkt.
undefined
4 snips
Jan 10, 2025 • 29min

#857 - Beleggen en Big Tech - hoe we allemaal welvarend worden

De impact van Big Tech op de democratie wordt onder de loep genomen, met kritische vragen over wie de controle heeft in een gedigitaliseerde wereld. Er wordt gediscussieerd over de verdeling van rijkdom en de rol van beleggen als middel voor financiële onafhankelijkheid. De uitdagingen en kansen van digitalisering voor de overheid, evenals de strijd om sociale media platforms zoals Blue Sky en X, komen aan bod. Ook wordt ingegaan op het belang van vroeg beleggen en de noodzakelijke veranderingen in het onderwijs.
undefined
14 snips
Jan 9, 2025 • 21min

#856 - De stille staatsgreep van Big Tech

Reijer Passchier, hoogleraar Digitalisering en Democratische Rechtsstaat en auteur van 'De Vloek van Big Tech', bespreekt de invloed van grote techbedrijven op de democratie. Hij waarschuwt voor de afname van controle door algoritmes en de opkomst van een datacratie, wat leidt tot machtsongelijkheid. Passchier legt een link tussen de hedendaagse techreuzen en historische zorgen over banken. Hij biedt ook oplossingen voor de uitdagingen die startups in Nederland tegenkomen door de dominantie van Big Tech.
undefined
Jan 7, 2025 • 29min

#855 - Waarom dit kabinet ook in 2025 blijft

Chris Aalberts, onderzoeker en journalist gespecialiseerd in politieke communicatie, duikt in de dynamiek van de huidige regering en de rol van parlementaire journalistiek. Hij bespreekt de vraag of het kabinet tot 2025 standhoudt of binnenkort valt. De tekortkomingen van de journalistiek en de oppervlakkige berichtgeving komen aan bod, evenals de sterke polarizatie in de Nederlandse politiek. Ook het effect van goede voornemens op sociale en economische onderwerpen wordt kritisch geanalyseerd.
undefined
15 snips
Jan 4, 2025 • 45min

dr Kelder en Co - 4 januari - Heilsoldaten, haalbaarheid kabinet & Big Tech

In deze aflevering zijn dr. Chris Aalberts, onderzoeker politieke communicatie, en prof. mr. dr. Reijer Passchier, hoogleraar digitalisering, te gast. Aalberts analyseert de politieke situatie en de nieuwjaarswensen van partijen, met een focus op de groeiende polarisatie en de rol van media. Passchier bespreekt zijn boek 'De vloek van Big Tech' en waarschuwt voor de gevaren van de macht van grote technologiebedrijven voor de democratie. Ook komt de crisis van dakloosheid en de noodzaak voor actie in Nederland aan bod.
undefined
Jan 3, 2025 • 24min

#854 - Hoe politieke correctheid de academische wereld sloopt

Marleen de Vries is literatuurhistoricus en expert op de 18e eeuw, bekend van haar boek over deze periode. In het gesprek wordt de invloed van politieke correctheid op universiteiten belicht, met een focus op de druk die machtsinstellingen uitoefenen. De gasten pleiten voor het verkennen van diverse perspectieven in het onderwijs en bespreken de impact van diversiteitsquota op academisch onderzoek. Ze analyseren ook de polariserende tendensen in de politiek en de noodzaak om vrijdenken te waarborgen.
undefined
Jan 2, 2025 • 20min

#853 - Migratiewetenschap: een cocon van gelijkgestemden

Dr. Steije Hofhuis, cultuurhistoricus en postdoctoraal onderzoeker gespecialiseerd in migratie, duikt in de complexiteit van migratiedebatten. Zijn inzichten over of we een migratiecrisis of een opvangcrisis hebben, zetten aan tot nadenken. Hij onderzoekt de rol van migratie-optimisten en betwijfelt de inhoud van gevoerde discussies. Daarnaast verkent hij de balans tussen immigrantengroepen en gevestigde identiteiten, en roept hij op tot een kritische reflectie over de invloed van onze geschiedenis op het huidige migratiebeleid.
undefined
Dec 31, 2024 • 41min

#852 - Jortcast Jaaroverzicht

Dr Kelder & de redactie (bij monde van Milou Brand) spoelen het jaar terug en bespreken de mooiste momenten in de breedste zin des woords. Van competitie met prof. dr. Andreaas Kinneging tot hormonale gesprekken met prof. dr. Iris Sommer – en alles daar tussenin.
undefined
Dec 28, 2024 • 48min

dr Kelder en Co - 28 december - gepolariseerde migratiewetenschap, de vergeten achttiende eeuw & conservatisme

Dit is de gehele uitzending van dr Kelder en Co, waar Jort Kelder met drie gasten in gesprek gaat over valse nostalgie. Waar zijn wij onterecht nostalgisch over? Aan tafel zit historicus dr. Steije Hofhuis met wie Jort praat over de staat van onze migratiewetenschap. Met dr. Marleen de Vries hebben we het over de vergeten achttiende eeuw. Ook te gast is dr. Matthijs Lok, die gespecialiseerd is in het conservatieve gedachtegoed
undefined
Dec 27, 2024 • 28min

#851 - Met Gen-Z naar het front?

Enige tijd nadat deze Jortcast online ging, ontstond er discussie over een zin van Milou Brand, uitgesproken rond tijdcode 10:00. Avrotros, Milou Brand en de redactie van de Jortcast vinden het vervelend dat er mensen hierdoor zijn gekwetst. Juffrouw Brand heeft zich ongelukkig uitgedrukt en niet willen generaliseren. Ze sluit graag af, zoals altijd in de Jortcast, met een verzoenend gedicht. Bij deze, het einde van een gedicht van Lucas Rijneveld: Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek, naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik. Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom zit een schuilkelder. Als de oorlog komt, mag Jort dan bij jou? Volgens navo-baas Mark Rutte moeten mensen er rekening mee gaan houden dat er oorlog uit kan breken. Een roep die vooral gericht is aan de politiek, die meer geld aan defensie moet besteden? Of moeten we ons serieus zorgen gaan maken? En áls -ie dan uitbreekt, hoeveel potentie staat er dan op ons front? Te gast is prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar bestuurs- en staatsrecht aan de universiteit in Leiden. Ook aangeschoven is dr. Daniela Hooghiemstra, auteur en historicus, die schreef dat de mannen weer de overhand lijken te krijgen. En natuurlijk de ‘doctorsassistente’ Milou Brand, met een gedicht van een heel jonge poëet genaamd Job, beschreven door VK-columnist Merel van Vroonhoven.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode