Tommy Wieringa, een auteur bekend van zijn essay 'Optimisme zonder hoop', bespreekt zijn unieke benadering van de klimaatcrisis. Ondanks het gebrek aan hoop op snelle oplossingen, pleit hij voor actie, zoals het planten van bomen, en weerlegt hij het idee dat het te laat is om te veranderen. Wieringa onderzoekt de kracht van optimisme en moed, de invloed van literatuur, en het belang van zintuiglijke ervaringen in het creatief proces. Zijn boodschap is helder: zelfs kleine acties kunnen een groot verschil maken.
58:01
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Optimisme zonder Hoop
Optimisme zonder hoop is geen contradictie.
Het is een optimisme vanuit je eigen aard, los van de toekomst.
question_answer ANECDOTE
Gesprek met een Zenmeester
Wieringa besprak met een zenmeester de wereld en de toekomst.
Ze concludeerden dat optimisme zonder hoop een goede oplossing is.
insights INSIGHT
Moed boven Hoop
Je kunt leven zonder hoop, maar niet zonder moed.
Moed is essentieel om te blijven handelen en niet op te geven.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
In 'De mythe van Sisyphus' onderzoekt Albert Camus de absurditeit van het menselijk bestaan door de mythe van Sisyphus te gebruiken als metafoor voor de zinloze maar noodzakelijke strijd van de mens. Camus stelt dat het erkennen van deze absurditeit ons in staat stelt om ons lot te accepteren en gelukkig te zijn in onze strijd. Het boek is een klassieke verhandeling over existentialisme en absurdisme.
Het levende laten opvlammen
Het levende laten opvlammen
null
Baptiste Morisot
De eenzame eeuw
De eenzame eeuw
null
Norina Hertz
Autocratie BV
Autocratie BV
null
Anne Applebaum
Nirvana
Nirvana
null
Tommy Wieringa
In "Nirvana" duikt Tommy Wieringa in het oorlogsverleden van zijn grootvader, Pieter Schelte Herema, en de gevolgen daarvan op latere generaties. De roman volgt de kleinzoon van Herema, die worstelt met het verleden van zijn familie en de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Wieringa verweeft fictie en werkelijkheid op een meesterlijke manier, waardoor een complex en meeslepend verhaal ontstaat over schuld, verwerking en de langdurige impact van oorlogstrauma's. De roman is een reflectie op de menselijke natuur en de cyclus van geweld en verzoening. Het boek daagt de lezer uit om na te denken over de verantwoordelijkheid van individuen en de maatschappij ten aanzien van het verleden.
Optimisme zonder hoop
Optimisme zonder hoop
null
Tommy Wieringa
In "Optimisme zonder hoop" verkent Tommy Wieringa de paradox van optimisme zonder hoop in het licht van de onomkeerbare klimaatverandering. Hij beschrijft hoe, ondanks het ontbreken van hoop op een radicale verandering van de situatie, een positieve levenshouding en actie mogelijk zijn. Het essay weerspiegelt Wieringa's eigen ervaringen en gedachten over het klimaatprobleem en de noodzaak tot actie. De tekst combineert filosofische reflectie met persoonlijke anekdotes, waardoor een intieme en toch universele kijk op de klimaatcrisis ontstaat. Het werk stimuleert tot zelfreflectie en het vinden van eigen manieren om bij te dragen aan een betere toekomst, ondanks de sombere vooruitzichten.
Zen mind, beginner's mind
Shunryū Suzuki
In 'Zen Mind, Beginner's Mind', Shunryu Suzuki explores the core principles of Zen Buddhism, focusing on the concept of 'shoshin' or 'beginner’s mind'. This mind is empty, free of the habits of the expert, and open to all possibilities. The book discusses various aspects of Zen practice, including zazen (sitting meditation), breathing techniques, and the importance of maintaining a non-dualistic and compassionate mindset. Suzuki uses simple language and everyday examples to illustrate how to apply Zen principles in daily life, emphasizing the need to approach each experience with freshness and openness, rather than preconceptions or a sense of achievement.
On liberty
John Stuart Mill
Published in 1859, 'On Liberty' is a seminal work by John Stuart Mill that argues for the protection of individual freedoms from the tyranny of the majority and government interference. Mill uses utilitarian philosophy to justify the value of liberty, emphasizing the importance of freedom of thought, discussion, and action. He introduces the 'harm principle,' which states that individuals should only be restrained from acting when their conduct may harm others. The essay is structured into five chapters, each addressing different aspects of liberty, including the liberty of thought and discussion, individual liberty, the limits of authority, and practical applications of his theories. Mill argues that protecting individual liberties is essential for societal progress and the avoidance of social stagnation[2][3][5].
Voor de Maand van de Filosofie schreef Tommy Wieringa het essay Optimisme zonder hoop. Wat de klimaatcrisis betreft heeft hij het hopen op een betere toekomst opgegeven. Juist daarom probeert hij positief te blijven en zelf zijn steentje bij te dragen. Zo plant hij bomen en verzamelt hij afval.
Zijn doel is dat over een paar jaar niet 10 procent van Nederland bedekt is met bomen, maar de helft. Het argument dat het te laat is om de klimaatcrisis nog om te draaien, wil hij daarbij niet horen. "Het is voor een heleboel dingen te laat, maar er is ook nog heel veel te verdedigen."
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar podcast@nrc.nl.