Dit is de Bijbel cover image

Dit is de Bijbel

Latest episodes

undefined
May 24, 2025 • 1h 3min

#125 - Luisteraarsvragen over je geloof kwijtraken, radicaliteit, Jezus' zonde, mooie bijbels, militairen, Judas en meer.

De eerste van twee afleveringen waarin de vragen van luisteraars centraal staan. Zoals: Laten deze teksten zien dat Jezus ook zonde beging? Mag je als christen in het leger? Leidt meer theologische Bijbelstudie tot lauwheid? En is het wel terecht dat we Judas zien als slechterik (ingestuurd door Tim Hofman)? David Boogerd vraagt het de drie theologen van 'Dit is de Bijbel' van het eerste uur: Almatine Leene, Arnold Huijgen en Stefan Paas. 💭 Download gespreksvragen🗃 Handige tool om het archief van 'Dit is de Bijbel' door te zoeken📱 Volg David op Instagram of LinkedIn🎼 Slotlied: Lied 663: Al heeft Hij ons verlaten | Petrus in het land | KRO-NCRV Relevante afleveringen:🎧 #91 - De liefde van God🎧 #48 - Het hartstochtelijke en emotionele boek Hosea🎧 #101 - Het literaire genie van de profeet Amos🎧 #77 - Politiek en de Bijbel🎧 #115 - De zonde: een verbluffend goede diagnose van de mens🎧 #124 - De hof van Eden en de zondeval (literair gelezen)
undefined
15 snips
May 17, 2025 • 1h 14min

#124 - De hof van Eden en de zondeval (literair gelezen)

Wat als je de Bijbel zou kunnen lezen alsof het de allereerste keer is – zonder enige voorkennis? Wat valt je dan op in die eerste bladzijden, over de schepping, Adam, Eva en de zondeval? In deze aflevering doen we een poging. Meesterverteller en theoloog Catharinus van den Berg helpt ons het paradijsverhaal met andere, literaire ogen te lezen. Interessant genoeg was dit verhaal ooit juist een groot struikelblok voor hem. Nu is het zijn fundament geworden. Wat zegt dit oerverhaal eigenlijk over wie wij zijn – en wie God is? David Boogerd in gesprek met Catharinus van den Berg, geestelijk verzorger bij Het Leger Des Heils en Heilige Ruimte. 💭 Download gespreksvragen🗃 Handige tool om het archief van 'Dit is de Bijbel' door te zoeken📱 Volg David op Instagram of LinkedIn Relevante afleveringen:🎧 #10 - Het mysterie van de scheppingsverhalen🎧 #115 - De zonde: een verbluffend goede diagnose van de mens🎧 #101 - Het verhaal van de verloren zonen
undefined
May 10, 2025 • 1h 18min

#123 - Het meeslepende verhaal van Jozef: van lieveling tot leider

Koert van Bekkum, hoogleraar Oude Testament, duikt diep in het verhaal van Jozef. Hij bespreekt de complexe dynamiek van Jozef's familie, waaronder jaloezie en verraad. Jozefs opmerkelijke reis van slaaf naar machthebber in Egypte en zijn vermogen om dromen te duiden worden belicht. De spanningen tussen Jozef en zijn broers komen aan de orde, evenals thema's van vergeving en Gods invloed in het verhaal. Uiteindelijk verbindt Koert Jozefs leven met bredere spirituele lessen en de symboliek van zijn rol.
undefined
18 snips
May 3, 2025 • 51min

#122 - Waarom lijkt God in het Oude Testament strenger en gewelddadiger dan in het Nieuwe Testament?

In deze aflevering is theoloog Alain Verheij te gast, die de Bijbel van kaft tot kaft heeft gelezen. Hij bespreekt de schijnbare tegenstelling tussen de gewelddadigheid van God in het Oude Testament en de liefdevolle boodschap van Jezus in het Nieuwe Testament. Verheij legt uit hoe historische context en theologische ontwikkeling bijdragen aan onze interpretatie van deze teksten. Daarnaast komt de verbinding tussen beide testamenten aan bod, evenals morele vragen die de Bijbel oproept in het licht van hedendaagse situaties.
undefined
8 snips
Apr 26, 2025 • 48min

#121 - Vreemdelingen, migranten en vluchtelingen

Van Abraham, die als vreemdeling door Kanaän trok, tot Jezus, die vluchteling was in Egypte – de Bijbel staat werkelijk boordevol verhalen over migranten en vreemdelingen. Wat zegt dat? Hoe kijkt God naar vreemdelingen, migranten en mensen zonder thuis? Heeft dit politieke consequenties? En hoe moet onze omgang met deze mensen zijn? David Boogerd vraagt het theoloog en hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit Utrecht: Arnold Huijgen. 💭 Download gespreksvragen🗃 Handige tool om het archief van 'Dit is de Bijbel' door te zoeken📱 Volg David op Instagram of LinkedIn Relevante afleveringen:🎧 #35 - Het meesterwerk Ruth🎧 #22 - Het hilarische Bijbelboek Jona🎧 #28 - Geld en rijkdom in de Bijbel🎧 #8 - De Bijbel als multicultureel boek
undefined
Apr 19, 2025 • 42min

#120 - Maria Magdalena, 'de apostel der apostelen'

Almatine Leene, theoloog en predikant, gaat in gesprek over Maria Magdalena, de intrigerende vrouw uit de Bijbel en haar rol in het paasverhaal. Ze analyseert haar bijnaam ‘de apostel der apostelen’ en ontkracht enkele mythen rondom haar identiteit. Leene legt uit dat Maria niet alleen aanwezig was bij de kruisiging, maar ook als eerste getuige van de opstanding van Jezus, wat haar unieke plaats in de vroege kerk benadrukt. De symboliek van de tuin in dit verhaal wordt ook verkend, met een rijke reflectie op hoop en betekenis.
undefined
18 snips
Apr 12, 2025 • 1h 9min

#119 - Handelingen deel II: de ironie en slimheid van Paulus

Suzan Sierksma-Agteres is theoloog en classicus, en universitair docent Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ze bespreekt de intrigerende transformatie van Paulus van vervolger naar verspreider van het geloof. De complexe machtsdynamieken met figuren als Herodes Agrippa I komen aan bod. Daarnaast wordt zijn interactie met Griekse filosofen in Athene belicht en de betekenis van zijn boodschap voor de moderne samenleving. De aflevering biedt rijke inzichten in de uitdagingen en ironieën van het vroege christendom.
undefined
10 snips
Apr 5, 2025 • 1h

#118 - Handelingen deel I: hoe leefden de eerste christenen?

Suzan Sierksma-Agteres, theoloog en universitair docent Nieuwe Testament, neemt ons mee naar de levendige wereld van de eerste christenen. Ze bespreekt de rol van de Heilige Geest en belangrijke figuren zoals Jezus, Paulus en Petrus. Het gesprek onthult de uitdagingen en wonderen van de vroege gemeente, van economische ongelijkheid tot de dramatische val van Ananias en Safira. Ook belicht ze de invloed van christelijk altruïsme in het Romeinse Rijk en de inclusiviteit die de vroege christenen nastreefden voor nieuwe bekeerlingen.
undefined
22 snips
Mar 29, 2025 • 1h 22min

#117 - De wereldkaart waardoor je de Bijbel beter begrijpt

In deze aflevering praat Koert van Bekkum, hoogleraar Oude Testament, over de cruciale rol van wereldrijken zoals Egypte en Babylon in de Bijbelse geschiedenis. Hij legt uit hoe deze rijken de context van bijbelse verhalen vormen en de confrontaties met de Israëlieten beïnvloeden. Verder wordt besproken wat de Bijbel ons leert over onze omgang met hedendaagse machtsstructuren en hoe koning Cyrus als bevrijder van de Joden belangrijke veranderingen in de geschiedenis teweegbracht. Een diepgaande en actuele blik op de invloed van de verleden op nu!
undefined
10 snips
Mar 22, 2025 • 1h 6min

#116 - Muziek in de Bijbel: hoe klonk het en hoe belangrijk was het?

Catharinus van den Berg, theoloog en initiatiefnemer van 'Psalmen voor Nu', deelt inzichten over de muzikale tradities in de Bijbel. Hij verkent hoe muziek fungeert als een krachtig medium voor emotionele expressie en spirituele verbinding. Van de psalmen van David tot de lofzang van Maria, de rol van muziek in religieuze rituelen wordt belicht. Catharinus bespreekt de reconstructie van oude liederen en de impact van deze muzikale ervaringen op gelovigen door de eeuwen heen.

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app