De Atlantische Blik cover image

De Atlantische Blik

Latest episodes

undefined
Apr 18, 2025 • 32min

Een strategie voor Europa in het post-trans-Atlantische tijdperk

Volgens Michel Don Michaloliákos, verbonden aan de Universiteit Leiden en het Haagsch Instituut GeopolitiekNU, keert de trans-Atlantische band zoals we die tot een paar maanden geleden nog kenden nooit meer terug. Om een tegenwicht te bieden tegen zowel de VS als China moet Europa daarin strategische relaties aangaan met andere middenmachten zoals India, Brazilië, Japan en Zuid-Korea. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op het gebied van de defensie van gedeelde belangen. Een alternatief is er simpelweg niet. Link naar artikel: https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/het-post-trans-atlantisch-tijdperk-biedt-mogelijkheden-voor-een-europese-derde-weg/
undefined
Apr 10, 2025 • 59min

Tough Love: The Heritage Foundation’s Nile Gardiner on Trump and NATO

Op 20 maart was Nile Gardiner te gast bij de Atlantische Commissie. Gardiner is verbonden aan het Margaret Thatcher Center for Freedom van The Heritage Foundation, een conservatieve denktank uit de VS. Deze publiceerde vorig jaar onder meer de ‘policy blueprint’ Project2025. De daarin aangekondigde beleidsvoorstellen zouden bijzonder invloedrijk zijn in Washington. Dit maakt Heritage Foundation een belangrijke stem in het debat over het Amerika van nu en over de toekomst van de trans-Atlantische band. Ook voor een beter begrip van de ideologische wind die er rond de nieuwe regering waait en wat dit mogelijk voor Europa betekent, was het bezoek van Gardiner waardevol. Gardiner werd op verzoek van de Atlantische Commissie geïnterviewd door journalist Casper Thomas (Groene Amsterdammer/Het Financiële Dagblad. Luister hier het gesprek terug.
undefined
Feb 18, 2025 • 37min

India: een nieuwe wereldmacht en spreekbuis van het ‘Mondiale Zuiden’

Onlangs bezocht premier Narendra Modi van India president Trump in Washington. India is het meest bevolkingsrijke land ter wereld, heeft nog altijd een groeiende economie en investeert in hoog tempo in zijn leger en sinds kort ook in zijn vloot. Vanuit een geheel eigen visie op de wereld gaat het land steeds wisselende verbanden aan en vermijdt het te diepe verankering in een enkel bondgenootschap. Lukt het India ook te midden van alle huidige geopolitieke schokgolven om deze behoedzame balans-act vast te houden? Dat en meer over deze opkomende wereldmacht hoor je van correspondent Lisa Dupuy uit New Delhi, in deze aflevering van de Atlantische Blik. Nb. Deze podcast is opgenomen op 13 februari, kort vóór Trump en Modi elkaar in Washington ontmoetten. Onlangs schreef Lisa Dupey ook dit artikel over dit onderwerp: https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/india-de-kunst-van-multi-alignment/
undefined
Jan 31, 2025 • 1h 18min

Kijk op het Westen: de kantelende wereldorde in de praktijk

Het aankomende presidentschap van Donald Trump zorgt voor geopolitieke onzekerheid. Duidelijk is wel dat de Amerikaanse blik naar Azië verschuift en de trans-Atlantische veiligheidsband voor Washington geen vanzelfsprekendheid meer is. Tegelijk ontstaat voor onze ogen een nieuwe wereldorde en daarin staat Europa niet langer centraal. Nederland, Europa en het Westen staan voor de uitdaging om zich te verhouden tot nieuwe machtscentra zoals China, India en Brazilië die nieuwe internationale spelregels nastreven. In de week van de jaarlijkse ambassadeursconferentie organiseerde de Atlantische Commissie op maandag 27 januari een bijeenkomst rondom de complexiteit van deze nieuwe wereldorde. Hoe bekijken opkomende landen het Westen, hoe reageren zij op de veranderende geopolitieke dynamiek en wat verwachten zij van de terugkeer van Donald Trump? De inleiding van deze avond werd verzorgd door prof. dr. Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de WRR en medeauteur van het rapport “Nederland in een fragmenterende wereldorde”, die de bredere context van de mondiale veranderingen schetste. Joanne Doornewaard, ambassadeur in Zuid-Afrika, André Driessen, ambassadeur in Brazilië, en Marisa Gerards, ambassadeur in India, deelden hun perspectieven, onder leiding van Alex Krijger, die als moderator het gesprek leidde over de complexe vraagstukken rondom de verschuivingen in de wereldpolitiek.
undefined
Jan 23, 2025 • 26min

Hoe voorkom je dat je eigen medewerkers bedrijfsgeheimen doorverkopen?

Kennis is macht. Dus ook bedrijfsgegevens, cruciale technologieën en inzichten in hoe overheden en bedrijven werken zijn wapens in tijden van hybride oorlogsvoering. En juist nu IT-systemen van bedrijven en overheden steeds beter beschermd zijn tegen inbraken van buitenaf, wordt het aantrekkelijker voor kwaadwillenden om te zoeken naar hulp van binnenuit. In gesprek met Nina van Lanschot, directeur bij consultancy firma Signpost Six en auteur van het artikel Securing Our Knowledge in an Era of Hybrid Warfare https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/securing-our-knowledge-in-an-era-of-hybrid-warfare/
undefined
Dec 19, 2024 • 34min

Ook Nederland zou een zelfstandig space command moeten hebben

Hoog boven onze hoofden is in korte tijd een enorm netwerk van satellieten ontstaan. We zijn ervan afhankelijk geworden voor veel aspecten van ons dagelijks leven denk aan internet, communicatie, navigatie en weersverwachtingen. Wat gebeurt er als vijandige mogendheden erin slagen delen van dit netwerk uit te schakelen, en wat kunnen we doen om de ruimte veilig te houden? Hoe bereiden de VS en China zich voor op confrontaties in de ruimte, en wat zijn de Russen van plan met hun geheimzinnige satelliet Kosmos 2553, die zich ongebruikelijk hoog boven de meeste andere satellieten bevindt en misschien zelfs een nucleaire lading aan boord heeft? Te gast is Patrick Bolder, strategisch adviseur bij HCSS.
undefined
Dec 5, 2024 • 34min

The Divide: Why We Should Be Concerned About Polarization in America

The divide between Democrats and Republicans is deeper than ever, making it difficult to find common ground on crucial issues like migration, the economy, social policies, and Ukraine. Also within the parties debates rage over topics like America's role in the world, abortion, and the U.S. relationship with Israel. Social media and online echo chambers push urban and rural areas further apart. René Cuperus, who researched polarization and the disconnect between voters and decision makers in the Netherlands, talks to Sara Polak of Leiden University and Dario Fazzi of the Roosevelt Institute of American Studies about internal divisions in the United States and why Europe should pay attention. This podcast was recorded on President’s Night 2024, an American election night event hosted by the Netherlands Atlantic Association, BKB Het Campagnebureau and The John Adams Institute.
undefined
Nov 26, 2024 • 43min

End of the Pax Americana? America's Role in the World After the 2024 Presidential Election

The United States faces a world that is increasingly complex and unpredictable. Russia’s war in Ukraine has intensified security concerns amongst European allies, while escalation in the Middle East and China's expanding global influence pose new challenges. At the same time, there's debate in Washington about America's role on the world stage - should the U.S. continue to be the global peacekeeper? Europe has little choice but to prepare for a different kind of Pax Americana. This podcast was recorded on President's Night 2024, an American election night event hosted by the Netherlands Atlantic Association, BKB Het Campagnebureau and The John Adams Institute.
undefined
Nov 21, 2024 • 32min

Hoe passen Trumps authoritaire ideeën in de Amerikaanse politieke traditie?

Op 5 november won Donald Trump met zijn Make America Great Again-boodschap overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn onverholen antidemocratische neigingen en autoritaire leiderschapsstijl hebben voor nu de strijd om de ziel van Amerika gewonnen. Ze lijken een scherpe breuk met het overwegend liberaal-democratische gezicht dat we de afgelopen decennia van Amerika hebben gezien. Toch zijn ook autoritaire ideeën altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Amerikaanse politieke cultuur. Om ons voor te bereiden op wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, raadt historicus Maarten Zwiers ons dan ook aan om de geschiedenis van zuidelijke staten als Alabama, Mississippi en Louisiana te bestuderen. In die staten tekende zich lang gelden al een blauwdruk voor het hedendaagse Trumpisme af.
undefined
Nov 14, 2024 • 24min

Nathan Thrall on the Middle East and the U.S. Election

Nathan Thrall is een in Jeruzalem gevestigde Amerikaanse journalist en Pulitzer Prize-winnaar, bekend om zijn diepgaande analyses van het Israëlisch-Palestijnse conflict. In dit gesprek wordt de impact van de Gaza-oorlog op de Amerikaanse verkiezingscampagnes onderzocht, met een focus op jongeren en progressieve stemmers. Daarnaast worden de effecten van pro-Palestijnse protesten op de Amerikaanse politiek besproken. Thrall deelt aangrijpende verhalen van Palestijnen die leven onder de bezetting, waarmee hij de menselijke kant van de situatie belicht.

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app