Ендометриоза и репродуктивно здраве cover image

Ендометриоза и репродуктивно здраве

Latest episodes

undefined
Dec 21, 2022 • 1h 9min

"За връзката със себе си и личните ни граници" - с Нина Пенева и Ваня Стойчева

💛За любовта към себе си – що е то и как се прилага на практика?  💛За връзката със себе си – знам ли от какво имам нужда, наистина?  💛За жената и нейната роля в света – повече възможности = повече роли, какво правя с тях?  💛За режима на работа и почивка – как да се науча да превключвам между двата?  💛За емоционалното и физическо прегаряне – стискам зъби и продължавам… до кога?  💛За ролята на жената в семейството – трябва ли да покрия всички очаквания, “задължения” и отговорности?  💛За ролята на примера от жените в рода – защо повтарям познати модели?  💛За личните граници и нужди - как да ги комуникирам по здравословен начин в отношенията със себе си и с другите?  💛За нуждата от почивка – защо все не ми се получава и какво стои зад воала на “нямам време”?  💛За ролята на вината, когато правя нещо за себе си – как ни помага и защо ни пречи?   🎨Нина Пенева е арт-терапевт, фасилитатор и йога преподавател. Завършила е Институтът за терапия и експресивни изкуства в гр.София в две направления: Първична терапия (Лекуване на детски травми) и Арт терапия. Треньор и консултант по личностно развитие, преминала обучения за работа с хора в България, Холандия, Хърватска. В момента следва магистратура Психология. Сертифициран йога инструктор. Една от големите й страсти са тантричните практики. Открива тантра през 2019 година в много труден за нея период. От тогава съзнателно изследва това поле на разгръщане на женствеността и насладата в живота. През последните три години работи индивидуално с клиенти, организира групови събития и ритрийти на красиви природни места. Повече за Нина може да видите тук: https://www.facebook.com/peneva.p.nina  🍋Ваня Стойчева е сертифициран специалист по естествено хранене и активно води семинари и уебинари на различни здравословни теми, свързани с женското здраве. Лектор е и в пациентската конференция на фондацията в рамките на ежегодните кампании Ендо Март. Интересите на Ваня са свързани с женското здраве и влиянието на месечния цикъл върху цялостното здравословно състояние на жената. Тя изследва различни практики като дишане, йога, метода на Вим Хоф, смейни констелации и арт терапия, за да работи върху всички аспекти на здравето си.   Разговора води Анна Димитрова, управител на фондацията.
undefined
Dec 2, 2022 • 1h 37min

"Миома на матката" с д-р Румен Велев

Теми от уебинара: 1. Произход и рискови фактори за развитие на фиброми 2. Митове и истини за миомите 3. Видове фиброзни образувания в матката и класификация 4. Симптоми и диагноза 5. Лечение и видове терапевтични подходи – хирургия и медикаментозно лечение 6. Съвременни възможности за медикаментозно лечение – повлияване на естрогеновата компонента Говори д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София. Д-р Велев завършва медицина през 1985 год. в София, специализира Акушерство и гинекология в Майчин дом-София и придобива специалност през 1991 год. До 2001 год. работи в Майчин дом-София, а след това и досега във Втора САГБАЛ „Шейново“. От 2014 година е изпълнителен директор на болницата. Д-р Велев има професионални интереси в областта на акушерството, свързани най-вече с оперативните техники на цезарово сечение. През последните години специални интереси развива в областта на гинекологията с фокус върху миомната болест. Член на Консултативния съвет към Министерство на здравеопазването. Уебинарът се провежда с подкрепата на Гедеон Рихтер.
undefined
Nov 8, 2022 • 1h 34min

Ендо операции в чужбина - с Ваня Стойчева, Виктория Радославова и Десислава Чочева

Много жени с тежка ендометриоза в България търсят решение за своите проблеми в чужбина. Главните причини са мултидисциплинарния подход към заболяването и по-големия опит с тежки случаи, които лекарите в някои клиники в чужбина имат. Говорим с Ваня Стойчева, Виктория Радославова и Десислава Чочева, всяка от тях с операция в чужбина. Гледайте видео запис на разговора в youtube: https://youtu.be/IdtK7AVBDQE Въпроси, на които търсим отговори:  • Какво те кара да търсиш решение в чужбина и как се решаваш на тази стъпка?  • Кога има смисъл от такава стъпка и какви са различните оперативни техники там?  • Защо трябва да направя ядрено-магнитен резонанс преди операция?  • Как протича комуникацията с болницата преди самата операция? Кога и как да говоря с лекаря си там относно рисковете и изхода от операцията?  • Какви документи трябва да подготвя? Ще имам ли право на болничен лист? Как протича подготовката за влизане в болница в чужбина?  • Как да се подготвя и какво полезно може да си взема за болницата?  • Как протича операцията? • Какво да очаквам след операцията? Кога ще се възстановя?  • Има ли препоръчителен пост-оперативен престой в държавата където правя операцията?  • Какви документи след изписването ще получа и мога ли да имам запис от операцията си?  
undefined
Oct 4, 2022 • 1h 35min

Ендометриоза, прогестини и противозачатъчна терапия с д-р Атанас Александров

Уебинар на живо, проведен на 29.09.2022 г.  Хормоните играят основно значение за началото и за прогресията на ендометриозата и тяхната “контролирана регулация” от страна на медицинските специалисти стои в основата на лечението на това заболяване. Според последните препоръки на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология ESHRE в много от случаите на ендометриоза за намаляване прогреса на болестта и на симптоматиката действат с висока ефективност комбинираните орални контрацептиви (ОК), по-известни у нас като “противозачатъчни” и друга голяма група медикаменти – прогестини.  Тези групи медикаменти се предписват строго индивидуално, спрямо различни особености на пациента с ендометриоза – дали жената има или няма репродуктивни планове, дали се налага оперативна намеса или пък скоро е преминало оперативно лечение. Противозачатъчните често са първи избор в лечението на ендометриоза в препоръките на много международни асоциации и национални дружества, ето защо ще разгледаме по-детайлно действието им и последните тенденции в медикаментите при лечението на ендометриоза. Засегнати теми в епизода: 1. Хормонално лечение на ендометриоза – принципи на лечение – прогестини и противозачатъчна терапия 2. Орална контрацепция - механизъм на действие - естрогенова и прогестинова компонента 3. Естрогени, орална контрацепция и ендометриоза 4. Бъдещето на оралната контрацепция - нативен естроген със селективно действие в тъканите 5. Прогестини – видове препарати и действие Д-р Атанас Александров е специалист акушер-гинеколог с основен интерес в областта на минимално инвазивната гинекология и по специално в лечението на ендометриоза, репродуктивната хирургия и урогинекология. Провежда едногодишен стаж в Университетската болница в Клермон-Феран, Франция – един от най-големите световни центрове по минимално инвазивна гинекология, известен още като „Меката“ на лапароскопската хирургия. По време на престоя си във Франция д-р Александров развива интереса си към ендометриозата и работи в продължение на 2 месеца в специализираната клиника за лечение на дълбока ендометриоза на един от най-големите световни експерти проф. Хорас Роман в Бордо. От 2016 г. до сега работи в Медицински център за асистирана репродукция „Варна“ като репродуктивен специалист, а от юни 2021 и в сектора по минимално инвазивна гинекология на МБАЛ „Майчин дом“ Варна.  Д-р Александров поддържа собствен уебсайт https://www.dr-aleksandrov.com/ с цел повишаване информираността на пациентите относно основните гинекологични състояния, ендометриозата и проблемното забременяване. Уебинарът се провежда с подкрепата на Гeдеон Рихтер.
undefined
Sep 1, 2022 • 1h 52min

"Пробиотици и ендометриоза" с Ваня Стойчева и Самуела Вълкова

Доброто чревно здраве повлиява симптомите на ендометриозата, а храносмилателните проблеми и нарушеният микробиом може да доведат до по-силно възпаление, болки и цялостно влошаване симптомите. Бактериите в организма ни са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло и влияят на множество процеси в него. Отделни видове лактобацили са с доказан ефект за облекчаване на болката при ендометриоза, а добавките с пробиотици повлияват възпаленията, чревната пропускливост и оксидативния стрес в тялото. *Специално за жените с ендометриоза Пролакт  предлагат 10% отстъпка за  всичките си пробиотици с код #endowoman. 20% от печалбата подкрепят  дейностите на фондацията. В уебинара търсим отговори на следните въпроси: 1. Как пробиотиците повлияват симптомите на ендометриоза? Каква е връзката между различни храносмилателни състояния и ендометриоза? Има ли връзка между микробиома, възпалението в тялото и хормоналния баланс? 2. Каква е връзката на естрогените с хистаминовата непоносимост и как пробиотиците могат да ни помогнат? 3. Каква е връзката между микробиома и настроението? 4. Какви са различните генерации пробиотици? Какво трябва да знаем за сертифицирането на производителите? 5. Как да изберем пробиотик и как да четем етикета? 6. Какви са различните пробиотични бактерии и как те ни помагат? 7. Как да приемаме пробиотици? 8. Как ни помагат пробиотиците след хирургични намеси или курс с антибиотици? Дискутираме тези теми със Самуела Вълкова и Ваня Стойчева. Самуела Вълкова живее с ендометриоза и активно работи в научната сфера по разработка и производство на пробиотици, и пробиотични космически храни, заедно с екип биотехнолози. Науката е това, което я пали, защото чрез нея можем да бъдем по-здрави и по-щастливи. Тя вярва, че всяко едно заболяване идва, за да научим и променим нещо в начина си на живот и че човешкото тяло е една съвършена система, която понякога се нуждае от малко “подбутване”, за да се върне в баланс. Ваня Стойчева е сертифициран специалист по естествено хранене, сътрудник към фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” и пациент с ендометриоза. Ваня активно води семинари и уебинари на различни здравословни теми, свързани с женското здраве. Лектор е и в пациентската конференция на фондацията в рамките на ежегодните кампании Ендо Март. Интересите на Ваня са свързани с женското здраве и влиянието на месечния цикъл върху цялостното здравословно състояние на жената. Дискусията води Мария Георгиева.
undefined
Jun 21, 2022 • 1h 24min

„Био-индивидуалния подход при ендометриоза. Нутригеномика и хранителен режим.„ с доц. д-р Дарина Найденова, д. м.

Лекция на доц. д-р Дарина Найденова от 20.03.2022 в рамките на Пациентската конференция "Митове и истини за ендометриозата". Програмата на конференцията можете да видите тук: https://www.endometriosis.bg/k2022/ Видео запис на лекцията е достъпен в Youtube: https://youtu.be/yqHpyQHmrWs
undefined
May 11, 2022 • 1h 6min

„Микробиом и ендометриоза. Хранене, хранителни навици и чревна флора като фактори за развитие и прогрес на ендометриоза.“ Проф. д-р Мария Малинова

Лекция на проф. д-р Мария Малинова от 19.03.2022 в рамките на Пациентската конференция "Митове и истини за ендометриозата". Програмата на конференцията можете да видите тук: https://www.endometriosis.bg/k2022/ Видео запис на лекцията е достъпен в Youtube: https://youtu.be/-0T62oi-S3Y
undefined
May 4, 2022 • 50min

“Бременност и ендометриоза – как бременността повлиява ендометриозата? Имунологичния фактор при зачеване с ендометриоза” Д-р Александър Калчев, доц. д-р Снежина Михайлова

Лекция на д-р Александър Калчев, доц. д-р Снежина Михайлова от 19.03.2022 в рамките на Пациентската конференция "Митове и истини за ендометриозата". Програмата на конференцията можете да видите тук: https://www.endometriosis.bg/k2022/ Видео запис на лекцията е достъпен в Youtube: https://youtu.be/FrRWiDRO9_o
undefined
Apr 27, 2022 • 57min

“Хормонално лечение и ендометриоза. Презентация на резултатите от проучването за хормонално лечение на ендометриоза в България” Д-р Ангел Налбански

Лекция на д-р Ангел Налбански от 19.03.2022 в рамките на Пациентската конференция "Митове и истини за ендометриозата". Програмата на конференцията можете да видите тук: https://www.endometriosis.bg/k2022/ Видео запис на лекцията е достъпен в Youtube: https://youtu.be/fH1GBG7hlP8
undefined
Apr 20, 2022 • 53min

“Неуловимите симптоми на ендометриозата. Диференциална диагноза и важността на връзката лекар-пациент.” Д-р Николай Николов

Лекция на д-р Николай Николов от 19.03.2022 в рамките на Пациентската конференция "Митове и истини за ендометриозата". Програмата на конференцията можете да видите тук: https://www.endometriosis.bg/k2022/  Видео запис на лекцията е достъпен в Youtube: https://youtu.be/2ZV3__uJWC8

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode