
Macro met Boot en Mujagić | BNR
Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.
Latest episodes

4 snips
Jul 8, 2025 • 7min
‘EU-lidstaten in problemen laten fundament van muntunie liever wegrotten’
Tien jaar na de Griekse crisis blijft de EU worstelen met noodzakelijke hervormingen. Beleidsmakers wijzen op een gebrek aan lessen uit het verleden, wat de fundamenten van de eurozone verzwakt. De spreker Edin Mujagic benadrukt dat lidstaten op een gevaarlijke manier wantrouwen zaaien. Ook wordt de impact van verborgen begrotingstekorten besproken, evenals de noodzaak van solidariteit tussen landen. Verder komt de mogelijkheid van een Unie met verschillende snelheden aan bod, wat cruciaal lijkt voor de Europese integratie.

4 snips
Jul 7, 2025 • 9min
‘Financiële markten zullen Trump niet nog eens terugfluiten’
Arnoud Boot bespreekt de invloed van Trump op de financiële markten en hoe zijn behoefte aan aandacht gevolgen heeft voor Europa. Zijn constante aanwezigheid kan een gevaar vormen, aangezien markten gewend zijn geraakt aan zijn onvoorspelbaarheid. Daarnaast worden de economische strategieën van Trump en hun impact op internationale handel onderzocht. Er is ook aandacht voor de noodzaak om de Europese economie te versterken en innovaties te bevorderen in een wereld vol druk van andere grootmachten zoals China.

4 snips
Jul 4, 2025 • 9min
‘Meeste centrale bankiers zijn doodlopers’
Arnoud Boot is een macro-econoom en bracht recent een eerbetoon aan Klaas Knot, die veertien jaar De Nederlandsche Bank leidde zonder blunders. Hij deelt humoristische anekdotes over de afscheidsreceptie en de aanwezige topbankiers. Boot stelt kritische vragen over de rol van centrale banken en de rechtvaardigheid van de huidige positieve perceptie van banken. Hij benadrukt de noodzaak van stabiel leiderschap en meer invloed in Brussel, vooral in deze onzekere economische tijden.

5 snips
Jul 3, 2025 • 8min
‘Onbekend maakt onbemind, maar 60 procent banenverlies is onnodig alarmistisch’
Edin Mujagić, een macro-econoom, bespreekt de mythen rond automatisering en kunstmatige intelligentie. Hij benadrukt dat de angst voor massaal banenverlies ongegrond is; in feite zijn de werkloosheidspercentages historisch laag. Mujagić stelt dat technologie niet alleen banen vernietigt, maar ook nieuwe kansen creëert, zoals in de IT-sector, waar sinds de jaren '80 miljoenen banen zijn bijgekomen. Hij pleit voor omscholing en een actieve rol van de overheid in deze transitie.

Jul 3, 2025 • 8min
Fed-baas Powell overweegt de rente tóch in juli te verlagen: ‘Hij kon niet anders’
Jerome Powell overweegt een renteverlaging in juli, ondanks eerdere uitspraken die dit tegenspraken. Macro-econoom Edin Mujagic legt uit dat de veranderende economische omstandigheden dit noodzakelijk maken. Verder wordt de impact van globale handel en invoerheffingen op rentebesluiten besproken. Ook de politieke situatie in de VS, inclusief gezondheidszorgwetgeving en de druk op de president komen aan bod, wat gevolgen kan hebben voor de economische stabiliteit.

5 snips
Jul 1, 2025 • 8min
ECB presenteert nieuwe strategie: ‘Het gaat meteen al fout’
Edin Mujagić, een macro-econoom en regelmatig gast, bespreekt de nieuwe monetaire strategie van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij wijst op de blijvende inflatiedoelstelling van twee procent, maar benadrukt dat zowel te hoge als te lage inflatie nu meer aandacht krijgen. Mujagić stelt dat dit al meteen fout gaat. Daarnaast worden de variaties binnen de inflatie in Nederland en de impact van externe factoren op de ECB-strategie behandeld, waarbij de rol van de nieuwe president van de Nederlandse Bank ook aan bod komt.

4 snips
Jun 30, 2025 • 9min
‘De politiek moet zich leren beheersen: beleid moet een stabiliserende kracht zijn’
Arnoud Boot, een invloedrijke econoom, verkent de fascinerende wereld van de BIS, de centrale bank achter de centrale banken. Hij legt uit hoe het jaarverslag van de BIS een verfrissend feitelijk perspectief biedt, te midden van onheilspellende berichten. Boot benadrukt de noodzaak van zorgvuldige politieke beheersing voor economische stabiliteit en bespreekt de rol van centrale banken in het waarborgen van prijsstabiliteit en duurzame groei. Een intrigerende kijk op de fundamenten van ons financiële systeem!

Jun 27, 2025 • 9min
‘Europa wordt pas weerbaar met een duidelijke koers voor bedrijven’
Arnoud Boot, macro-econoom en voorvechter van sterke bedrijven, bespreekt de weerbaarheid van Europa. Hij pleit voor economische onafhankelijkheid door het opbouwen van zelfstandige industrieën. Boot wijst op de kloof tussen de vergroeningseisen van de grachtengordel en de behoeften van het bedrijfsleven. Hij benadrukt de noodzaak van een helder en stabiel overheidsbeleid om bedrijven te versterken. Ook staan ze stil bij de afschaffing van de CO2-heffing en het belang van samenwerking voor duurzame investeringen.

6 snips
Jun 26, 2025 • 7min
‘Beleggers laten de VS vaker links liggen, maar het blijft the place to be’
Beleggers trekken zich terug van langlopende Amerikaanse staatsobligaties, met een uitstroom van maar liefst 11 miljard dollar in het tweede kwartaal. Deze opmerkelijke verandering roept vragen op over de aantrekkelijkheid van de VS, vooral nu steeds meer investeerders kiezen voor Europese opties. Daarnaast wordt de impact van het huidige beleid van de Amerikaanse president en de handelsoorlog op de markten besproken. Ondanks de onzekere tijden blijft Amerika sterk, terwijl Zwitserland zich ontpopt als een alternatieve haven voor bezorgde beleggers.

Jun 25, 2025 • 4min
‘Goede groeicijfers laat manco van economische modellen zien’
De groei van de Nederlandse economie is onverwacht met 0,4 procent gestegen. Dit roept vragen op over de betrouwbaarheid van economische modellen. Er zijn grote verschillen tussen voorlopige groeicijfers van het CBS, wat leidt tot de noodzaak voor herijking. De sprekers benadrukken dat modellen schijnzekerheid bieden, maar nooit exact de effecten van beleid kunnen voorspellen. Ook wordt er ingegaan op de rol van centrale banken en de uitdagingen van het werken met schattingen.