
Macro met Boot en Mujagić | BNR
Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.
Latest episodes

May 9, 2025 • 10min
Uitspraken Hoekstra tijdens coronacrisis ‘dieptepunt van Nederlandse diplomatie’
Arnoud Boot is een gerespecteerde macro-econoom die ingaat op de kritiek van de Europese Rekenkamer op het coronaherstelfonds. Hij noemt de uitspraken van Wopke Hoekstra een dieptepunt voor de Nederlandse diplomatie. Boot verkent hoe deze fouten de Nederlandse positie binnen de EU hebben beïnvloed. Het gesprek belicht belangrijke thema's zoals controle, kosten en de gevolgde aanpak tijdens de coronaperiode. Kortom, een scherpzinnige blik op een cruciaal moment in de Europese samenwerking.

May 9, 2025 • 5min
Uitspraken Hoekstra tijdens coronacrisis ‘dieptepunt van Nederlandse diplomatie’
De Europese Rekenkamer uit stevige kritiek op het coronaherstelfonds, dat bedoeld was om Europa te helpen naar een groene en digitale toekomst. De opmerkingen van Wopke Hoekstra worden bestempeld als een dieptepunt in de Nederlandse diplomatie. De nieuwe benadering van het fonds, los van echte kosten, wordt als cynisch ervaren. Met ook een blik op de gevolgen van Trumps beleid voor wereldveiligheid, komt de noodzaak voor Europa om zijn defensiecapaciteiten te versterken sterk naar voren.

May 8, 2025 • 8min
‘Het kan zomaar eens een hete rentezomer worden’
De combinatie van hoge inflatie, werkloosheid en afnemende groei zorgt voor onrust binnen de Amerikaanse economie. Macro-econoom Edin Mujagic benadrukt dat deze situatie voor de Federal Reserve een complex dilemma vormt. Hoewel er momenteel geen alarmerende signalen zijn, blijft de impact van de handelsoorlog nog moeilijk te voorspellen. De onzekerheid over toekomstige rentestijgingen en beleidsbeslissingen is opnieuw onderwerp van discussie.

May 7, 2025 • 8min
‘China is nooit te beroerd om groeicijfers wat te masseren’
De Chinese centrale bank verlaagt rente om de verzwakte economie nieuw leven in te blazen. Ondanks enige verbetering blijft de situatie precair door de handelsoorlog. Macro-econoom Edin Mujagic wijst op de onbetrouwbaarheid van China's officiële groeicijfers, vooral door de vastgoedcrisis en verminderde Amerikaanse import. Binnenlandse consumptie moet stijgen om minder afhankelijk te worden van export. De podcast onderzoekt ook de gevolgen van deze maatregelen voor de VS, waar de Fed zich voorbereidt op een kritieke vergadering.

May 6, 2025 • 8min
‘Kosten handelsoorlog op termijn veel hoger dan je zou verwachten’
Edin Mujagić, een vooraanstaande macro-econoom, verkent de ins en outs van de huidige handelsoorlog en zijn gevolgen voor consumenten. Hij legt uit hoe consumenten meer moeten betalen voor minder keuze. Mujagić benadrukt dat de korte-termijneffecten vaak heftiger zijn dan de lange-termijneffecten, die vooral bedrijfskosten beïnvloeden. Bovendien bespreekt hij de winstkansen voor Europa door inzichten van Amerikaanse wetenschappers, terwijl hij de zorgen over de tevredenheid binnen de Europese Centrale Bank aanstipt.

May 2, 2025 • 9min
‘Hoge inflatie in Nederland is structureel’
Arnoud Boot, een vooraanstaand macro-econoom, analyseert de aanhoudende structurele inflatie van 4,1 procent in Nederland. Hij legt uit dat deze inflatie niet zomaar zal afnemen, mede door overheidsuitgaven en een krappe arbeidsmarkt. Boot benadrukt dat investeringen in onderwijs cruciaal zijn voor economisch herstel en groei. Tevens spreekt hij over de uitdagingen in de landbouwsector en de rol van arbeidsmigranten in het verhogen van productiviteit. Een intrigerend gesprek over de toekomst van de Nederlandse economie!

May 1, 2025 • 8min
‘Amerikaans groeicijfer geeft mogelijk vertekend beeld’
De Amerikaanse economie heeft in het eerste kwartaal onverwacht gekrompen met 0,3 procent, de eerste daling in drie jaar. Dit wordt toegeschreven aan het anticiperen van bedrijven op invoerheffingen, waardoor ze buitenlandse aankopen naar voren haalden. Tegelijkertijd steeg de consumptie van huishoudens met 2 procent en investeerden bedrijven bijna 4 procent meer. De impact van de handelsoorlog en de fluctuerende handelsrelaties maken het moeilijk om de werkelijke impact van deze fluctuaties op de economie in te schatten.

Apr 30, 2025 • 7min
‘We moeten weer op zoek naar groeiruimte Nederlandse economie’
Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt de recente magere groei van de Nederlandse economie. Ze benadrukt dat vanzelfsprekende inkomsten niet langer vanzelfsprekend zijn en dat we dringend op zoek moeten naar nieuwe groeiruimtes. De impact van geopolitieke ontwikkelingen, de woningnood en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen komen aan bod. Baarsma pleit voor duurzame investeringen en een bredere kijk op structurele veranderingen om de economie weer op de rails te krijgen.

Apr 29, 2025 • 9min
‘De VS is hét voorbeeld van jezelf rijk rekenen op een domme manier’
Wat begon als een ambitieuze belofte van Elon Musk om de Amerikaanse overheidsuitgaven met 2000 miljard dollar te verlagen, eindigt in een magere 160 miljard. Een forse tegenvaller, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. ‘Dit is een voorbeeld van jezelf rijk rekenen op een domme manier.’ Elon Musk kreeg 130 dagen om het Amerikaanse overheidsapparaat te reorganiseren. Zijn doel: 28 procent minder uitgaven. Maar al snel bleek dat er van die plannen weinig terecht zou komen. 'Nu, aan het einde van zijn termijn krabbelt hij terug', zegt Blom. 'Hij denkt dat er slechts 160 miljard te besparen valt. Dat is nog geen 2 procent van de totale uitgaven van 7000 miljard per jaar.' Bovendien is zo'n forse bezuiniging van 2000 miljard dollar volgens Blom economisch onrealistisch. 'Zodra je als overheid minder uitgeeft, dalen ook de belastinginkomsten. Minder opdrachten aan bedrijven betekent minder winst, minder werk, en dus minder inkomstenbelasting. Je trekt het geld als het ware uit je economie.' See omnystudio.com/listener for privacy information.

5 snips
Apr 28, 2025 • 8min
Pensioenhervorming creëert onnodige onrust: ‘Hoe een superrijk land zich arm kan voelen’
Arnoud Boot, een vooraanstaand macro-econoom, deelt zijn inzichten over de recente veranderingen in het pensioenstelsel. Hij wijst op de onnodige onrust die deze hervormingen met zich meebrengen. Boot betoogt dat de openheid en zichtbaarheid van het pensioen niet per se voordelen opleveren. Hij vraagt zich af waarom het oude systeem, dat als een 'black box' functioneerde, niet beter werd gewaardeerd. Zijn kritische blik op het nieuwe stelsel biedt interessante perspectieven op de toekomst van pensioenoverwegingen.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.