Judefrågan cover image

Judefrågan

Latest episodes

undefined
Jun 17, 2025 • 1h 49min

Niclas Bergquist, Vänsterpartiet: Om judarna och vänstern

Niclas Bergquist är lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Sjöbo och gästar Judefrågan i en tid då relationen mellan svenska judar och den politiska vänstern kanske är mer spänd än någonsin tidigare. Vi samtalar om antisemitism, Israel, sionism och om möjligheterna för judar att känna sig hemma i en vänster som allt oftare förknippas med kampen mot Israel – och i vissa fall även med antisemitism.
undefined
Jun 4, 2025 • 1h 55min

Patric Klagsbrun Lebenswerd om språk, identitet och ideologi

Patric Klagsbrun Lebenswerd är lingvist och doktorand vid Stockholms universitet. Han forskar om judiska språkliga praktiker i Sverige under de senaste 250 åren och om hur idéer om talspråk och liturgiskt språk förhandlas i relation till språkliga ideologier som haskala, sionism och jiddischism. I samtalet berör vi också hur språk fungerar som en avgränsare för judisk och nationell identitet – både historiskt och i dagens Sverige.
undefined
7 snips
Mar 8, 2025 • 1h 18min

Benjamin Gerber - HaMaggid från Göteborg talar om Purim

Benjamin Gerber, Maggid vid Göteborgs judiska församling, delar med sig av sin expertis om judisk tradition. Han diskuterar Purims betydelse och kopplar historiska förföljelser till dagens antisemitism. Gerber reflekterar över sin roll som berättare och ledare, och hur judisk identitet formas av gemenskapen och traditioner. Han utforskar även symboliken bakom Purim och Haman's öron, samt hur judiska traditioner anpassas i olika kulturer, vilket ger en djupare förståelse för judisk existens idag.
undefined
12 snips
Feb 20, 2025 • 56min

Eli Göndör - Judar i den muslimska världens ögon

I samtalet med Eli Göndör, svensk-israelisk jude och islamolog, utforskas den komplexa bilden av judar i den muslimska världen. Göndör delar insikter om judars och muslimers historiska relationer och deras gemensamma rötter. Han diskuterar också hur judisk identitet format hans liv och erfarenheter i Israel. Vidare analyseras antisemitismens rötter och mediediskurs kring judiska frågor, vilket ger en djupare förståelse för de kulturella och sociala spänningarna mellan dessa grupper.
undefined
Jan 25, 2025 • 1h 20min

Karin Zetterholm - om judendom och kristendom under de tidiga åren

Karin Zetterholm, docent och lektor i judaistik vid Lunds universitet, delar med sig av sin forskning kring den ömsesidiga påverkan mellan judendom och kristendom under de tidiga århundradena. Hon diskuterar hur gränserna mellan de två religionerna var flytande och människor umgicks med ömsesidig tolerans. Zetterholm betonar vikten av kulturell och religiös dynamik i det grekisk-romerska samhället samt hur texter och identiteter har utvecklats över tid, vilket fortsätter att påverka relationerna mellan dessa traditioner idag.
undefined
Dec 29, 2024 • 52min

Lars Erlandsson - arbetare, kommunist, mot antisemitism och för Israel

Lars Erlandsson är något så unikt som en svensk kommunist som i ord och gärning engagerar sig i kampen mot antisemitismen och för Israel och som stödjer Israels krig i Gaza. Lars berättar här om sitt liv och sin kamp, om Socialist Workers Party, om tidningen The Militant och om boken "The Fight Against Jew-Hatred and Pogroms in the Imperialist Epoch: Stakes for the International Working Class". Lars visar att en annan typ av socialism faktiskt är möjlig, en socialism som ser kampen mot judehatet som helt avgörande och central i det socialistiska projektet. Om boken: https://themilitant.com/2024/04/20/the-fight-against-jew-hatred-and-pogroms-in-the-imperialist-epoch/ Lars Erlandsson på X: @LarsErlandsson3     
undefined
Dec 21, 2024 • 1h 11min

Joseph - från Syrien med kärlek

Joseph växte upp i Syrien och kom till Sverige som flykting efter att hans familj förföljts av IS. Han har sedan dess kommit det judiska nära och utvecklat en sann kärlek till och engagemang för Israel. Josephs historia berör på djupet, och ger hopp om solidaritet bland Mellanösterns minoritetsfolk.
undefined
12 snips
Dec 11, 2024 • 1h 37min

Dan Korn - en Vizhnitzer chassid från Mölnlycke

Dan Korn är en framstående svensk intellektuell, rabbin och chefredaktör för Bulletin. Han diskuterar judisk identitet i relation till svensk kultur och nationalism. Korn reflekterar över sin uppväxt som invandrare och relationen till chassidiska traditioner. Han utforskar hur judisk identitet och sionism kan samexistera, samt chassidismens ursprung och dess betydelse. Med humor beskriver han också traditionernas inverkan genom intressanta anekdoter.
undefined
7 snips
Nov 17, 2024 • 1h 7min

Jehoshua Kaufman - Att våga synas och våga höras

Gästen Jehoshua Kaufman är en framstående jude och aktivist i Malmö som uppmanar till öppenhet kring judisk identitet och sionistiska ideal. Han delar med sig av sina erfarenheter av antisemitism och vikten av att synas. Upptäck hur judiska församlingar i Malmö kan samarbeta bättre och bemöta utmaningar med ledarskap och jämställdhet. Kaufman reflekterar över betydelsen av traditioner och aktivism i att bevara gemenskapen, samtidigt som han diskuterar nödvändigheten av att judar med vänstersympatisering vågar ta plats.
undefined
Nov 8, 2024 • 1h 33min

Jean-Pierre Barda - Artist och sionist

Jean-Pierre Barda, en känd artist och grundare av Army of Lovers, delar med sig av sin personliga historia om judisk identitet och återanknytning. Han diskuterar sin uppväxt, upplevelser av palestinskt våld och hur musiken "Israelism" påverkar hans liv. Barda reflekterar också över HBTQ-rättigheter i Israel och betydelsen av Tel Aviv som en fristad. Dessutom berörs skillnader mellan svenska och israeliska pandemistrategier och hur det påverkat samhället.

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app