NRC Onbehaarde Apen cover image

NRC Onbehaarde Apen

Latest episodes

undefined
13 snips
Feb 19, 2025 • 42min

Leuk, in 9 maanden naar Mars. Maar hoe overleef je de gigantische zandstormen en de extreme kou?

Bruno van Waienburg en Laura Bergshoef zijn experts op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. Ze bespreken de fascinerende mogelijkheid van menselijke kolonisatie van Mars en de unieke uitdaging van extreme zandstormen en kou. Wat zijn de technische en logistieke eisen voor een Marsmissie? Hoe verhoudt de belangstelling van Elon Musk en Donald Trump zich tot de feitelijke mogelijkheden? Ook gaan ze in op de noodzaak van zelfvoorziening en de psychologische aspecten van het leven op de rode planeet.
undefined
Feb 12, 2025 • 42min

Hoe het bijna uitgestorven korhoen icoon van de stikstofcrisis werd

Een bolderend korhoen is al decennialang een waar Nederlands natuurspektakel, alleen te zien en te horen in de lente, bij zonsopgang, op de heide van de Sallandse Heuvelrug. Maar hoe lang is dit spektakel nog te zien? Van de tienduizend korhoenders die Nederland ooit had, zijn er nog maar enkele exemplaren over. Is deze vogel nog wel te redden voor Nederland?Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via podcast@nrc.nl.Host: Laura WismansGasten: Sander Voormolen en Harold TimansRedactie en montage: Rosa van ToledoFoto: Wouter de WildeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Feb 5, 2025 • 26min

Waarom je jojoot: vetcellen hebben een obesogeen geheugen

Martine Kamsma, redacteur Voeding en Gezondheid bij NRC en expert in gewichtsbeheersing, deelt interessante inzichten over het jojo-effect. Ze legt uit hoe vetcellen een obesogeen geheugen hebben dat de strijd tegen gewichtstoename bemoeilijkt. De invloed van hormonale veranderingen en omgevingsfactoren op eetgedrag komt aan bod. Verder bespreken ze het belang van persoonlijke aanpassingen in voeding en de tekortkomingen van crashdiëten. Dit alles biedt een fascinerende kijk op de complexiteit van gewichtsbehoud.
undefined
13 snips
Jan 29, 2025 • 43min

Aliens hebben benen, zeggen biologen

Gemma Venhuizen is wetenschapsredacteur bij NRC en schrijft over astrobiologie. Sander Voormolen bespreekt in zijn werk de zoektocht naar buitenaards leven. Ze duiken in de fascinerende wereld van astrobiologie en de uitdagingen van het vinden van leven, vooral op Mars. De historische zoektocht naar buitenaards leven krijgt aandacht, evenals de invloed van cultuur op onze ideeën hierover. Ontdek de mogelijke vormen van buitenaards leven en de impact van recente exoplanetaire ontdekkingen op de mensheid en intergalactische contacten.
undefined
Jan 22, 2025 • 40min

Waarom de wetenschap nog lang niet zonder proefdieren kan

Sjoerd de Jong, wetenschapsredacteur bij NRC en specialist in filosofie en ethiek, en Niki Korteweg, medisch redacteur gespecialiseerd in biomedisch onderzoek, bespreken de rol van proefdieren in de wetenschap. Ze duiken in de ethische dilemma's van dierproeven en de groeiende maatschappelijke bezorgdheid hierover. De gasten delen hun ervaringen tijdens bezoeken aan onderzoekinstellingen en de cruciale rol van apen in hersenonderzoek. Ook de politieke discussies en de zoektocht naar alternatieven komen aan bod, wat leidt tot een intrigerende reflectie op de toekomst van het onderzoek.
undefined
Jan 15, 2025 • 39min

Waarom is het zo moeilijk genocide vast te stellen?

Bart Funnekotter, geschiedenisredacteur bij NRC en expert op het gebied van genocide, en Sjoerd de Jong, filosofie-expert bij NRC, onderzoeken de complexiteit van genocide en de uitdagingen bij het vaststellen ervan. Ze bespreken de oorsprong van de term, de juridische definitie en recente controverses, zoals de aanklachten van Zuid-Afrika tegen Israël. Ook verkennen ze de verbinding tussen genocide en kolonialisme, en hoe deze zaken zich verhouden tot moderne conflicten zoals in Oekraïne en Gaza.
undefined
10 snips
Jan 8, 2025 • 41min

Van anti-vrieseiwit tot zon-zoekende bloem: winternatuur zit vol slimme overlevingstactieken

In dit gesprek met Harold Timans, biologieredacteur en natuurgids, en Gemma Venhuizen, wetenschapsredacteur gespecialiseerd in fenologie, worden de verborgen activiteiten van planten in de winter onthuld. Ze bespreken hoe wintergroene planten zich aanpassen aan kou en de invloed van klimaatverandering op bloei en groei. Interessant zijn de unieke flora zoals korstmossen en winterakonieten. Daarnaast komt het fenologische onderzoek aan bod, dat inzicht geeft in natuurlijke verschijnselen en onze perceptie van de seizoenen verandert.
undefined
Jan 1, 2025 • 43min

Herhaling: Het raadsel van Reinaert: hoe een gemene vos iedereen blijft fascineren

Je komt hem tegen in kinderboeken, stripverhalen, tekenfilms: Reinaert de Vos. Het oorspronkelijke dertiende-eeuwse dierenverhaal 'Van den vos Reynaerde' is de bekendste en misschien wel de meest moderne tekst uit de Nederlandse Middeleeuwen. Historici en taalkundigen raken niet uitgepraat over dit complexe gedicht dat vol staat met vileine humor en geniale listen. En over de schrijver bestaat niets dan mysterie. Hoe moeten we deze vos zien? Is hij een sadist of een held van het individualisme?Host: Gemma VenhuizenGasten: Hendrik Spiering & Thomas de VeenRedactie & montage: Jeanne GeerkenHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Dec 25, 2024 • 42min

Herhaling: Westers slapen is slapen onder druk

Hendrik Spiering, een expert op het gebied van slaap, deelt zijn kennis over de culturele aspecten van slaap. Hij bespreekt de complexe natuur van slaap en zijn belangrijke rol in emotionele verwerking. Van stressfactoren tot het effect van technologie, Spiering legt uit hoe deze onze nachtrust beïnvloeden. Hij benadrukt het belang van rituelen en geluid in het bevorderen van een goede slaapkwaliteit. Bovendien wordt de unieke kijk op slaap in verschillende culturen vergeleken met westerse normen, wat leidt tot verrassende inzichten.
undefined
Dec 18, 2024 • 51min

Nobelprijswinnaar Marie Curie werd gecanceld om haar geheime liefde

Margriet van der Heijden is hoogleraar wetenschapscommunicatie en auteur van 'Ongekend', terwijl Laura Wismans wetenschapsredacteur bij NRC is. Ze duiken in het opmerkelijke leven van Marie Curie, die ondanks talrijke obstakels twee Nobelprijzen won. De invloed van haar geheimen liefde op haar carrière en haar sterke band met Einstein worden belicht. Ook bespreken ze haar bijdragen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de blijvende impact van haar ontdekkingen op de medische wetenschap en de rol van vrouwen in de wetenschap.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode