

Simone Pauw
Presenteert de tuchtzaak van de week in de podcast.
Top 5 podcasts with Simone Pauw
Ranked by the Snipd community

Mar 13, 2025 • 28min
Zijn we klaar voor een volgende pandemie?
In deze aflevering bespreken Anja Schreijer, arts maatschappij en gezondheid, en Simone Pauw, die de tuchtzaak over een mislukte stuitbevalling belicht, de staat van onze pandemische paraatheid. Anja werpt licht op de gevolgen van bezuinigingen op infectieziektebestrijding en werpt vragen op over het voorbereiden op toekomstige pandemieën. Ze benadrukt de noodzaak van investeringen in publieke gezondheid en flexibele zorgstrategieën. Simone belicht de ethische en professionele implicaties van de tuchtzaak, die de zorg onder druk zet.

Jun 26, 2025 • 29min
Zijn welvaartsziekten die samenhangen met bovenmatige suikerinname nog tegen te gaan?
Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog en hoogleraar aan het Maastricht UMC+, gespecialiseerd in metabole ziekten, deelt zijn inzichten over het verband tussen suikerinname en welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes. Hij bespreekt de invloed van fructose op levergezondheid en hoe overheden kunnen ingrijpen. Daarnaast onderzoekt Simone Pauw een complexe tuchtzaak van een vader die zich zorgen maakt over de zorg voor zijn dochter. De issues van juridische strijd en emotionele verwaarlozing komen ook uitgebreid aan bod.

Jun 12, 2025 • 30min
De rol van artsen in massaschadeclaims
Robbert-Jan Kamstra is een ervaren advocaat en managing partner bij Milburg Amsterdam, gespecialiseerd in collectieve acties. In deze aflevering bespreekt hij de cruciale rol van artsen in massaschadeclaims en de impact van de WAMCA-wet. Kampstra legt uit hoe deze claims druk uitoefenen op fabrikanten van ongezonde producten en beleidsmakers. Daarnaast komen de tuchtzaak van een cardioloog en de juridische complicaties rondom aortaklepstenose aan bod, waarbij de verantwoordelijkheden van medische professionals duidelijk worden belicht.

May 22, 2025 • 27min
Hoe komen keuzes voor de vergoeding van zorg tot stand? - aflevering 139
Johan Mackenbach, emeritus hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg, bespreekt hoe zorgvergoedingen worden bepaald en hoe milieu-impact en personeelstekorten hierin een rol gaan spelen. Hij legt uit dat kosteneffectiviteit belangrijk is voor nieuwe behandelingen. Daarnaast behandelt Simone Pauw een tuchtzaak over een huisarts die galantamine bleef voorschrijven aan een patiënt met Lewy Body Dementie, en de juridische complicaties die daaruit voortvloeien. Het verkennen van samenwerking tussen huisartsen en neurologen komt ook aan bod.

May 1, 2025 • 26min
Chatbots ter vervanging van geestelijke zorg: wie is verantwoordelijk? - afl. 136
Edwin van Dellen is psychiater en universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht, terwijl Hanneke ten Hag gezondheidsjurist en arts in opleiding tot psychiater is. Ze bespreken de risico's van chatbots in de geestelijke gezondheidszorg, vooral voor patiënten op wachtlijsten, en de ethische en juridische verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Daarnaast wordt er een tuchtzaak behandeld over taakdelegatie bij een leverpunctie, die leidde tot ernstige complicaties, wat de nadruk legt op de noodzaak van goede communicatie en verantwoordelijkheid in de zorg.