Luisterverhaal op zondag: De twee gezichten van Wang Jingyu
Mar 23, 2025
auto_awesome
Hanneke Chin-A-Fo is journalist bij NRC en medeauteur van het verhaal over Wang Jingyu, een Chinese dissident die in Nederland verblijft. In het gesprek wordt de complexe persoonlijkheid van Wang onthuld, wiens betrokkenheid bij intimidatie controversieel is. Verder komen verhalen naar voren over politieke vervolging, met de nadruk op de impact van angst en de gevolgen voor Chinese vluchtelingen. De rol van de media in dit verhaal en de uitdagingen die dissidenten ondervinden worden eveneens uitvoerig besproken.
Wang Jingyu wordt zowel als dissident gepresenteerd als een manipulatieve figuur die andere dissidenten in gevaar brengt.
De impact van Wangs gedrag op de geloofwaardigheid van de Chinese diasporacommunity in Nederland is significant en zorgwekkend voor vluchtelingen.
Deep dives
De complexe identiteit van Wang Jingyu
Wang Jingyu wordt gepresenteerd als een Chinese dissident die in Nederland woont en internationaal bekendheid heeft gekregen vanwege zijn verhalen over onderdrukking door de Chinese staat. Echter, journalistiek onderzoek onthult dat hij ook beschuldigd wordt van betrokkenheid bij intimidatie van andere dissidenten en het in diskrediet brengen van mediafiguren. Zijn duale identiteit roept vragen op over de echtheid van zijn klachten en zijn rol in een netwerk van Chinese repressie, wat leidt tot twijfel bij andere dissidenten die openlijk hun twijfels uiten. Wangs gedrag heeft gevolgen voor de geloofwaardigheid van de Chinese diasporacommunity in Nederland en daarbuiten, waarbij zijn verhalen mogelijk een schadelijk effect kunnen hebben op asielaanvragen voor andere vluchtelingen uit China.
Bomb Threats and International Intimidation
Er wordt gedetailleerd ingegaan op de bommelding bij de Chinese ambassade in Den Haag, die gelinkt wordt aan Wang met de beschuldiging dat deze werd ingesteld om hem en een journalist te intimideren. Het Nederlandse parlement is overtuigd van betrokkenheid van de Chinese autoriteiten, wat de spanning tussen Nederland en China verder verhoogt. Onderzoek heeft aangetoond dat de intimidatie zich niet alleen tot dissidenten beperkt, maar ook journalisten in Nederland in gevaar brengt. Deze incidenten maken deel uit van een groter patroon van Chinese syndromen van intimidatie in het buitenland, waarbij de daadwerkelijke dader en de connectie met de Chinese overheid echter onduidelijk blijven.
Manipulatie en Misleiding in de Diaspora
Een aantal Chinese dissidenten in Europa onthult dat Wang hen ook probeert te manipuleren door hen te misleiden en hen in gevaar te brengen voor zijn eigen gewin. Verhalen van individuen die met Wang in contact zijn gekomen, tonen aan dat hij zich voordoet als een autoriteit op het gebied van asielprocedures maar tegelijk twijfelachtige methodes gebruikt voor persoonlijk profijt. Hierdoor ontstaan er ernstige vragen over zijn integriteit en de impact van zijn acties op de veiligheid van andere vluchtelingen. De verhalen van slachtoffers wijzen op een zorgelijk patroon waarbij de kwetsbaarheden van dissidenten worden misbruikt in een groter spel van politieke intimidatie en persoonlijke ambitie.
China zou de in Nederland verblijvende dissident Wang Jingyu hebben geïntimideerd en bedreigd. Maar uit verhalen van andere dissidenten komt het beeld naar voren van een man met twee gezichten.
Gast: Hanneke Chin-A-Fo
Stem: Nienke Brinkhuis
Redactie: Berit Kramer
Montage: Jan Paul de Bondt
Coördinatie: Elze van Driel
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via podcast@nrc.nl