
NRC Vandaag
Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Bram Endedijk en Gabriella Adèr.Zie meer over Vandaag op NRC.nl
Latest episodes

Jul 19, 2025 • 28min
Dit is ons land 5: Akiva uit Utrecht verhuisde naar een Israëlische nederzetting
Akiva van Koningsveld, een 28-jarige inwoner van de Israëlische nederzetting Eli, deelt zijn unieke verhaal van een leven dat begon in Utrecht en geleid heeft tot zijn bekering tot het jodendom. Hij biedt inzicht in de complexe realiteit van het wonen in de Westelijke Jordaanoever, waar religie en cultuur samenkomen. Akiva bespreekt de rechtvaardigingen voor de Israëlische kolonisatie en de spanningen die bestaan tussen zijn gemeenschap en de omliggende Palestijnse dorpen. Zijn persoonlijke ervaringen geven een gezicht aan de controversiële thema's van identiteit en landrechten.

Jul 18, 2025 • 21min
Waarom gaf Nederland geroofde Nigeriaanse kunst nu pas terug?
Eva Oude Elferink is correspondent en deed verslag van de recente teruggave van de Benin-bronzen aan Nigeria. In het gesprek worden de emotionele reacties van de lokale bevolking belicht, die juichend de geroofde kunstwerken terugontvangen. Oude Elferink bespreekt de complexe geschiedenis van deze bronzen beelden en de impact van kolonialisme. De uitdagingen rond restitutie en de rol van musea komen aan bod, evenals het bredere debat over de verantwoordelijkheden van landen met een koloniale achtergrond.

Jul 17, 2025 • 21min
Brengt de Epstein-zaak Trump aan het wankelen?
Merijn de Waal, expert in complottheorieën, duikt in de intrigerende relatie tussen Donald Trump en Jeffrey Epstein. Hij bespreekt hoe complottheorieën Trump aanvankelijk hielpen, maar nu tegen hem worden gebruikt. De zelfmoord van Epstein heeft nieuwe geruchten en verdeeldheid binnen Trump’s aanhang aangewakkerd. De Waal analyseert de impact van deze situatie op Trumps politieke toekomst en speculeert over de rol van rechts georiënteerde groepen. Een fascinerende blik op hoe complottheorieën politieke verhoudingen kunnen beïnvloeden.

Jul 16, 2025 • 21min
Wel werk, tóch dakloos: de verborgen slachtoffers van de wooncrisis
Noor van Leemput is redacteur bij NRC en deelt haar onderzoek naar economische dakloosheid en persoonlijke ervaringen. Cody Hochstenbach is stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam en expert op de wooncrisis. Samen bespreken ze de groeiende dakloosheid als gevolg van de oververhitte woningmarkt. Ze onthullen de schaamte en stress die mensen ervaren, zelfs wanneer ze werken. Daarnaast pleiten ze voor betere huisvestingsstrategieën en delen verhalen van slachtoffers die na een scheiding of door financiële problemen in de problemen komen.

Jul 15, 2025 • 21min
Hoe de klimaatcrisis uit de schijnwerpers verdwijnt
Wouter van Noort, Chef Opinie bij NRC, duikt in de verschuiving van aandacht voor klimaatverandering in het publieke debat. Ondanks de ernstige gevolgen, zoals extreme hitte in Italië, verplaatst de focus naar onderwerpen als geopolitieke conflicten. Hij bespreekt de frustratie over de trage maatschappelijke reactie en belicht de cruciale rol van steden in de klimaattransitie. Met een mix van persoonlijke verhalen en dringende analyses, onthult hij de noodzaak voor systeemveranderingen en collectieve actie om de crisis daadkrachtig aan te pakken.

Jul 14, 2025 • 20min
Hebben de Europese coronamiljarden wel geholpen?
In deze aflevering praat Rik Rutten, EU-correspondent bij NRC, over de impact van de Europese coronamiljarden. Hij onthult hoe het fonds de dynamiek binnen de EU heeft veranderd en onderzoekt de solidariteit tussen lidstaten. Verder bespreekt hij de effectiviteit van infrastructuurprojecten in landen zoals Griekenland en de aanvankelijke scepsis van Nederland over het fonds. De gespreksonderwerpen variëren van de uitdagingen bij het verkrijgen van subsidies tot de toekomst van Europese samenwerking in tijden van wederzijdse crises.

Jul 13, 2025 • 16min
Luisterverhaal op zondag: Vitamine-infusen zijn populair in het Verenigd Koninkrijk - maar hebben ze nut?
Vitamine-infusen winnen snel aan populariteit in het Verenigd Koninkrijk. Aan de hand van persoonlijke verhalen van jonge leerkrachten wordt de impact en effectiviteit besproken. De oorsprong van deze trend ligt zelfs op muziekfestivals. Hoewel een groeiend aantal mensen deze therapieën uitprobeert, zijn er twijfels over hun werkelijke gezondheidseffecten. Experts waarschuwen tegen overmatige inname en wijzen op misleidende marketing. Is de hype rondom vitamine-infusen echt gerechtvaardigd?

Jul 12, 2025 • 23min
Dit is ons land 4: Masoud strijdt tegen kolonisten die zijn stuk land innemen
Masoud Farhat deelt zijn aangrijpende ervaringen als Palestijnse boer wiens land is ingenomen door kolonisten. Hij beschrijft de dagelijkse dreiging en het onrecht dat hij en zijn familie moeten doorstaan. De strijd om identiteitsbehoud en de culturele impact van landonteigening komen duidelijk naar voren. Daarnaast worden de ongelijkheden in de rechtspraak belicht, die Palestijnen tegenkomen in hun gevecht tegen militaire bezetting. Dit verhaal onthult de veerkracht en vastberadenheid van een gemeenschap die hun erfgoed wil beschermen.

Jul 11, 2025 • 20min
Honderd kilometer lopen om Srebrenica niet te vergeten
Mark Middel, correspondent voor NRC, liep mee in een herdenkingsmars van 100 kilometer rond Srebrenica, waar hij aangrijpende verhalen hoorde van nabestaanden. Hij bespreekt de blijvende impact van de genocide en het belang van erkenning. Het gesprek gaat over de juridische definities van genocide, de strijd voor erkenning en de ontkenning van deze tragedies door lokale politici. Mark legt ook de sterke politieke spanningen bloot en trekt parallellen met hedendaagse conflicten, zoals in Gaza.

Jul 10, 2025 • 21min
Deze artsen gaan op TikTok de strijd aan met desinformatie
Karlijn Saris, redacteur bij NRC en expert in medische desinformatie, vertelt over de strijd van artsen op TikTok tegen schadelijke medische claims. Ze bespreekt hoe verkeerde informatie de gezondheidskeuzes van jongeren beïnvloedt en waarom persoonlijke verhalen van zorgprofessionals cruciaal zijn. De impact van influencers en de uitdagingen bij het modereren van content komen ook aan bod. Saris vraagt zich af welke autoriteit artsen hebben op deze platforms en hoe ze betrouwbare informatie kunnen bieden te midden van desinformatie.