686. Hoe had Femke Bol wél een wereldrecord kunnen breken? (Live in Carré)
Jan 2, 2025
auto_awesome
Eline van de Kruk, een biomechanisch ingenieur aan de TU Delft met expertise in topsportprestaties, deelt haar inzichten over hoe techniek het verschil kan maken in de atletiek. Ze onthult de fysiologie achter snelheid en benadrukt het belang van elk detail in de prestaties van atleten. De rol van spierbewegingen wordt verkend, met aandacht voor hoe biomechanische modellen atleten kunnen helpen. Ook komt de onderrepresentatie van vrouwen in deze studies aan bod, samen met de tijdsaspecten van training en records.
Zenuwsnelheid is cruciaal voor topsportprestaties, waarbij zelfs tienden van een seconde het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.
Biomechanische modellen helpen atleten hun techniek te optimaliseren, maar zijn vaak niet specifiek genoeg voor vrouwelijke atleten, wat verbetering behoeft.
Deep dives
De rol van zenuwsnelheid in topsport
Zenuwsnelheid speelt een cruciale rol in het verbeteren van prestaties in de topsport, waarbij tienden van een seconde bepalend kunnen zijn voor succes. Bij het starten van een race ontvangt het lichaam signalen die bijna direct door de zenuwen naar de spieren worden verzonden, een proces dat gemiddeld tussen de 15 en 30 milliseconden duurt. Dit betekent dat zelfs atleten van verschillende lengtes, zoals sprinters van twee meter versus één meter zeventig, invloed ondervinden op deze zenuwsnelheid door hun anatomie. Het is opmerkelijk dat het volledige proces van signaaloverdracht en spieractivatie drie tot vijf honderdsten van een seconde in beslag kan nemen, wat aanzienlijk is in een wedstrijd waar elke milliseconde telt voor het behalen van wereldrecords of medailles.
Biomechanische modellen en prestaties verbeteren
Biomechanische modellen kunnen helpen bij het optimaliseren van atletische prestaties door het complexe proces van bewegingwiskunde en spieractivatie te simuleren. Dit houdt in dat in plaats van duizenden bewegingen te proberen, atleten hun optimale techniek kunnen vinden via computersimulaties, waarmee de benodigde rekentijd drastisch verkort wordt. Historisch gezien zijn er al decadeslange vooruitgangen in deze modellen, maar ze zijn vaak gebaseerd op de gemiddelde man, wat betekent dat de toepassingen voor vrouwelijke atleten nog te wensen overlaten. Het ontwikkelen van accurate modellen die rekening houden met beide geslachten zou een grote stap voorwaarts betekenen in het verbeteren van de training en prestaties van vrouwelijke atleten zoals Femke Bol.
1.
De wetenschap achter topsportprestaties en wereldrecords
Om tweehonderdste van een seconde miste de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter het wereldrecord tijdens de Olympische Spelen van Parijs. In deze aflevering onderzoeken we met biomechanisch ingenieur Eline van de Kruk van de TU Delft wat we nog kunnen verbeteren aan de techniek van de hardlopers om volgende keer bovenop het goud dat ze wonnen ook de tijd te verslaan en een nieuw wereldrecord te vestigen.
Deze aflevering is opgenomen in Carré Amsterdam tijdens de tiende verjaardag van de Universiteit van Nederland.