Tor Arne Andreassen er en journalist med fokus på internasjonale konflikter. I samtalen utforsker han opprinnelsen til IS og deres tidlige fremgang, samt hvorfor de tidligere tiltrakk seg fremmedkrigere. Andreassen diskuterer hvordan IS har tapt makt, men fortsatt utgjør en trussel gjennom lokale grupper og angrep. Han undersøker også mediedekningen av IS etter tapet av territorium, og belyser Norges innsats mot islamsk ekstremisme og betydningen av forebygging.
IS ble opprettet etter misnøye blant sunnimuslimer i Irak og Syria, og utnyttet kaoset som oppsto etter den amerikanske invasjonen.
Selv om IS har tapt territorium, utgjør de fortsatt en trussel med skjulte doktriner og evne til å mobilisere sympatisører.
Deep dives
IS sin opprinnelse og vekst
Den islamiske staten (IS) ble dannet etter misnøye blant sunnimuslimer i Irak og Syria, spesielt etter den amerikanske invasjonen i 2003 som førte til shiittisk dominans. Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av kalifatet i Mosul, og oppfordret muslimer over hele verden til å slutte seg til IS. Dette resulterte i at omtrent 10.000 mennesker, inkludert nordmenn, reiste for å bli med i kampen for kalifatet. Den raske etableringen av IS skyldtes de ødelagte statene Irak og Syria, som gjorde rom for en gruppering som kunne dra nytte av kaoset og uroen som rådet der.
Terroraktiviteter og global påvirkning
IS utførte en rekke brutale terrorangrep, ikke bare i Syria og Irak, men også i Europa, og skapte stor frykt i befolkningen. Angrep som Bataclan-massakren i Paris og angrepene i Brussel og Madrid illustrerer hvordan IS brukte vold for å fremme sin ideologi og terrorisere sivile. I sin storhetstid hadde IS mellom 40.000 og 50.000 fremmedkrigere, som bidro til å forsterke deres terrornettverk. Denne perioden fra 2014 til 2017 var preget av en intens frykt i Europa, hvor sikkerhetstiltak ble strammet inn og soldater ble utplassert i byene for å håndtere trusselen.
IS i dagens situasjon
Selv om IS har tapt mye territorium og makt, utgjør de fortsatt en potensiell trussel, med aktiviteter som fortsatt observeres i Afghanistan og i flere afrikanske land. Dagens IS-doktriner er mer skjulte og finnes ofte online, og deres mål om å utføre angrep er fortsatt tilstede. Sikkerhetstjenestene har avverget mange angrep, noe som har redusert forekomsten av alvorlige hendelser, men risikoen for terrorhandlinger lever fortsatt. Den generelle oppmerksomheten rundt IS har avtatt, men deres tilstedeværelse og evne til å mobilisere sympatisører gjør dem til en vedvarende bekymring.
Det er ti år siden terrorgruppen IS ble opprettet. På kort tid vokste de seg store og sto bak brutale terrorangrep. Nå rører de på seg igjen. Hvor står IS i dag?
Med journalist Tor Arne Andreassen.
Foto: Hadi Mizban / AP / NTB
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode