
Huisarts en Wetenschap Podcast
Samen beslissen bij dementie
Oct 7, 2024
Iris Linden, postdoctoraal onderzoeker met een specialisatie in dementiediagnostiek, deelt haar inzichten over samen beslissen in de eerstelijnszorg. Ze bespreekt de uitdagingen van het stellen van een dementiediagnose en het belang van gedeelde besluitvorming met patiënten en hun families. Daarbij worden de conflicten tussen de wensen van patiënten en mantelzorgers belicht. Verder gaat ze in op de ontwikkeling van een keuzehulp die helpt bij het maken van beslissingen rondom dementie, met een focus op communicatie en betrokkenheid.
37:03
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Huisartsen staan voor de uitdaging om samen met de patiënt te beslissen over de timing van dementiediagnostiek, waarbij de unieke behoeften van elke patiënt centraal staan.
- Vroegdiagnostiek biedt voordelen zoals tijdige ondersteuning, maar kan ook leiden tot angst, waardoor het essentieel is om een open communicatie te waarborgen.
Deep dives
Diagnostische Keuzes bij Dementie
Bij het diagnosticeren van dementie is het uitdagend voor huisartsen om te beslissen wanneer ze een test moeten doen. Veel oudere patiënten maken zich zorgen over hun geheugen, wat leidt tot verzoeken om een diagnose, zelfs bij milde symptomen. Huisartsen bevinden zich in een spagaat tussen het voldoen aan de wensen van de patiënten en het begrip van wat een vroege diagnose voor de kwaliteit van leven kan betekenen. Dit dilemma wordt nog gecompliceerder door de beperkte therapeutische opties die momenteel beschikbaar zijn voor dementie.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.