
Huisarts en Wetenschap Podcast
Wil je als huisarts op de hoogte blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op je vakgebied? Luister dan wekelijks naar H&W Podcast. In deze podcast bespreken wij samen met experts de actuele onderwerpen uit het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.
Latest episodes

Jun 30, 2025 • 47sec
Beluister de Huisarts en Wetenschap podcast
Wil je als huisarts op de hoogte blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op je vakgebied? Luister dan wekelijks naar H&W Podcast. In deze podcast bespreken wij samen met experts de actuele onderwerpen uit het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.

4 snips
Jun 30, 2025 • 44min
H&W-nieuws juli 2025
Deze maand worden verschillende boeiende thema's besproken. Van de rol van muziek bij de diagnose van dementie tot de effectiviteit van neurofeedback voor ADHD. Daarnaast is er aandacht voor het off-label gebruik van quetiapine als slaappil. Onderzoek naar bacteriële vaginose laat zien hoe het gelijktijdig behandelen van partners kan helpen. Bovendien wordt de impact van röntgenfoto's op de psychosociale perceptie van knieartrose besproken. Tot slot is er een interessante column over seksualiteit bij ouderen.

Jun 23, 2025 • 26min
Farmacogenetica in de huisartsenpraktijk
Ron van Schaik, hoogleraar Farmacogenetica aan het Erasmus MC, bespreekt met huisarts Tessa Dijksman de rol van farmacogenetica in de huisartsenpraktijk. Ze belichten de voordelen van DNA-analyse bij het voorschrijven van antidepressiva en clopidogrel. Er komen uitdagingen aan bod, zoals de logistiek van genetische testen en de kosten in Nederland. Bovendien bespreken ze innovatieve methoden voor DNA-afname via wangslijmvlies. Het belang van farmacogenetische paspoorten en ethische overwegingen worden ook behandeld, met aandacht voor de impact op patiënten en zorgverlening.

Jun 16, 2025 • 37min
Krachttraining en anabolesteroïdengebruik
Petra Ooms is een verslavingsarts en huisarts die haar ervaringen deelt over het gebruik van anabole steroïden onder amateurkrachtsporters. Ze bespreekt de ernstige gezondheidsrisico's zoals cardiovasculaire complicaties en psychische problemen. Ooms benadrukt de rol van huisartsen in het begeleiden van gebruikers naar herstel en de noodzaak van open communicatie. Daarnaast worden methoden zoals motivational interviewing en gespecialiseerde behandelklinieken besproken. Het gesprek biedt inzicht in de uitdagingen en het belang van goede begeleiding bij het afbouwen van anabolesteroïden.

Jun 9, 2025 • 38min
NHG-Standaard Maagklachten herzien
Otto Quartero en Lois van den Berg, beiden huisarts met expertise in maag-darmproblematiek, delen belangrijke updates over de NHG-Standaard Maagklachten. Ze bespreken de verlenging van de kuurde H. pylori-eradicatie van 7 naar 10 dagen. Daarnaast komen de invloed van leefstijl en voeding op maagklachten aan bod, evenals de rol van medicamenteuze behandelingen. Het gesprek benadrukt het belang van gepersonaliseerde zorg en testen voor Helicobacter pylori voordat met protonpompremmers wordt gestart. Ontdek waardevolle tips om patiënten te motiveren!

Jun 6, 2025 • 31min
H&W-nieuws juni 2025 (rectificatie)
In deze aflevering wordt de effectiviteit van vroege medicamenteuze zwangerschapsafbreking onderzocht, met positieve resultaten. Ook wordt de impact van voedingssupplementen zoals calcium en omega-3 vetzuren op de gezondheid besproken, waaruit blijkt dat een gevarieerd dieet belangrijker is. Daarbij staat de professionele identiteit van huisartsen in opleiding centraal, met aandacht voor hun ontwikkeling en de noodzaak van een goede werk-privébalans. Bovendien biedt een creatieve column reflectie op patiëntgerichte zorg in de huisartsenpraktijk.

5 snips
May 26, 2025 • 55min
Spraakherkenning als innovatie voor de huisartsenpraktijk
Maarten Timmers, een praktijkhoudend huisarts uit Rotterdam-Zuid en medeoprichter van Juvoly, praat over zijn innovatieve spraakherkenningssoftware voor de zorg. Hij legt uit hoe deze technologie de efficiëntie in huisartsenpraktijken kan verhogen, vooral in achterstandsgebieden. De podcast gaat in op de rol van kunstmatige intelligentie, de impact van spraakherkenning op communicatie met patiënten, en de belangrijke kwesties van dataveiligheid. Timmers inspireert luisteraars om buiten de lijntjes te denken en kansen in de gezondheidszorg te benutten.

May 19, 2025 • 43min
Ervaringen uit het AZC
Femke Veldman, huisarts, gaat in gesprek met Annet Sollie. Zij werkte meerdere jaren in een asielzoekerscentrum en houdt een pleidooi voor oprechte nieuwsgierigheid. Door vragen te stellen, aan te sluiten op de context en mee te veren kun je passende zorg bieden aan patiënten uit niet-westerse landen. Daarbij werk je met de Nederlandse richtlijnen in het achterhoofd, maar ben je ook flexibel. Luister mee!GerelateerdGZA Praktijklijn, telefoonnummer voor intercollegiaal overleg: 088 1122113Pharos | Begrijp je lichaamPharos | Gezondheid en zorg voor arbeidsmigranten

May 12, 2025 • 56min
Ambitie en welzijn: duet of duel?
Marjolein van de Pol, hoogleraar Studentenwelzijn aan het Radboudumc, bespreekt samen met huisarts Femke Veldman en anderen de delicate balans tussen ambitie en welzijn van studenten. Ze onderzoeken hoe leerongemak cruciaal is voor persoonlijke ontwikkeling en benadrukken het belang van zelfvergelijking en de druk die geneeskundestudenten ervaren. Met praktische inzichten over veerkracht en werk-privébalans, verkennen ze de waarde van menselijke connectie in de huisartspraktijk, ondanks de hedendaagse uitdagingen.

9 snips
May 5, 2025 • 46min
H&W-nieuws mei 2025
Verbeteringen in astmazorg voor kinderen staan centraal, met een focus op betere communicatie tussen ouders en kinderen. De voordelen van directe toegang tot fysiotherapie zonder verwijzing worden besproken, inclusief lagere kosten en betere zorguitkomsten. Een nieuw vaccin tegen dengue belooft minder infecties, vooral in endemische gebieden. Bovendien worden uitdagingen in de diabeteszorg en toegangsbarrières tot zorg in Nederland kritisch bekeken, terwijl de impact van anticoagulantia in de laatste levensfase wordt geëvalueerd.