
Huisarts en Wetenschap Podcast
Het stellen van de diagnose dementie in de huisartsenpraktijk
Mar 17, 2025
Demi Ronner, arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker in Nijmegen, deelt haar inzichten over het stellen van de diagnose dementie in de huisartsenpraktijk. Ze bespreekt de belangrijke rol van huisartsen en hun kennis over diagnostische criteria. Ronner onderzoekt de uitdagingen die huisartsen tegenkomen bij het verwijzen naar geheugenpoliklinieken en benadrukt dat veel patiënten geen aanvullend onderzoek nodig hebben. Ook de impact van verwijsbrieven en diagnostische hulpmiddelen komt aan bod, wat cruciaal is voor een goede diagnose.
23:20
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Huisartsen hebben potentieel om meer dementiediagnoses te stellen dan ze denken, maar missen vaak vertrouwen in hun eigen vaardigheden.
- Het goed documenteren van klinische gegevens in verwijsbrieven is cruciaal voor het verbeteren van de diagnostische uitkomst bij geheugenpoliklinieken.
Deep dives
De rol van huisartsen bij dementiediagnoses
Huisartsen hebben de mogelijkheid om dementie zelf te diagnosticeren, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Slechts 40% van de dementiediagnoses wordt door huisartsen gesteld, terwijl het NAG-standaard aangeeft dat veel klinische diagnoses zonder aanvullend onderzoek gedaan kunnen worden. Dit wijst op een potentieel dat niet volledig benut wordt en suggereert dat huisartsen meer vertrouwen moeten hebben in hun vaardigheden. Het wordt aangemoedigd om het klinisch oordeel te versterken en dementiediagnoses eerder en vaker in de eerste lijn te stellen.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.