Maurits Martijn - Waarom de meeste complotdenkers niet echt in hun complotten geloven
Sep 18, 2024
auto_awesome
In dit gesprek zijn Maurits Martijn, expert op het gebied van complottheorieën, en Hugo Mercier, evolutionair psycholoog, te horen. Ze bespreken hoe aanhangers van complottheorieën vaak niet echt in hun overtuigingen geloven, maar deze gebruiken als excuus voor antisociaal gedrag. Mercier legt uit hoe complottheorieën zoals Pizzagate de samenleving beïnvloeden en hoe die niet altijd serieus genomen worden door degenen die ze aanhangen. Een intrigerende blik op de psyche achter complotdenken!
Aanhangers van complottheorieën gedragen zich vaak inconsistent, wat suggereert dat ze niet volledig geloven in hun overtuigingen.
Complottheorieën worden vaak gebruikt als een excuus voor antisociaal gedrag, voortkomend uit diepere persoonlijke frustraties.
Deep dives
De Psychologie van Complotdenken
Aanhangers van complottheorieën vertonen vaak inconsistent gedrag dat niet logisch lijkt voor mensen die daadwerkelijk in deze theorieën geloven. Bijvoorbeeld, terwijl sommige gelovigen als Edgar Madison Welch gewelddadige acties ondernemen, zoals het bestormen van een pizzeria, blijven de meeste gelovigen in dergelijke theorieën passief en ondernemen ze geen actie. Dit roept de vraag op hoe serieus deze mensen hun overtuigingen eigenlijk nemen, vooral als ze zich niet gedragen alsof ze er echt in geloven. Evolutionair psycholoog Hugo Mercier legt uit dat deze gedragingen kunnen wijzen op een verschil tussen reflexieve overtuigingen, die ons dagelijks leven beïnvloeden, en reflectieve overtuigingen, waarbij mensen geloven wat hen geleerd is zonder dit altijd in hun gedrag te vertalen.
Complotten als Excuses voor Gedrag
Mercier wijst erop dat complottheorieën vaak dienen als excuses voor antisociaal gedrag in plaats van de directe oorzaak te zijn. Hij merkt op dat gewelddaden, zoals het aanvallen van 5G-zendmasten, vaak voortkomen uit diepere persoonlijke frustraties en niet gewoon uit de gelovige overtuigingen zelf. Dit suggereert dat als de specifieke complottheorie of misinformatie werd verwijderd, mensen nog steeds een andere rechtvaardiging zouden vinden om hun behavioristische neigingen te uiten. Het is essentieel om de onderliggende oorzaken van dit gedrag te begrijpen, in plaats van te focussen op de oppervlakkige verklaringen die met complottheorieën gepaard gaan.
Aanhangers van complottheorieën gedragen zich bijna nooit alsof ze er echt in geloven. De enkeling die wel overgaat tot het beschieten van een pizzeria of het in brand steken van een 5G-mast gebruikt het vaak als excuus voor wangedrag, zegt evolutionair psycholoog Hugo Mercier.
Opname & Montage: Tom Ruijg
Probeer De Correspondent nu een gratis maand uit: decorrespondent.nl/gratismaand