
De Correspondent
Welkom op ons hoofdkanaal. Hier luister je naar Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Jesse Frederik Show en meer.
Koppel je Correspondent-lidmaatschap aan je favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts. Op die manier krijg je toegang tot al onze voorgelezen verhalen, die op deze apps voortaan alleen voor betalende leden te beluisteren zijn.
Hoe je jouw lidmaatschap kunt koppelen aan Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app, kun je hier lezen: decorrespondent.nl/luisterverderBen je nog geen lid? Activeer hier een gratis proefmaand of ga naar decorrespondent.nl/luisterverder
Latest episodes

16 snips
Jul 18, 2025 • 1h 4min
Een journalist moet partij kiezen – alleen niet die van de macht
Fréderike Geerdink, freelance journalist en auteur met expertise in Turkije en Koerdische kwesties, bespreekt de rol van journalistiek als activisme. Ze pleit voor een moedige journalistiek, vooral in een tijd van opkomend fascisme en extreemrechts. Geerdink bekritiseert de mainstream media en benadrukt het belang van het luisteren naar gemarginaliseerde stemmen. De aflevering verkent de uitdagingen van objectiviteit en verantwoordelijkheid, en roept journalisten op om een actieve rol te spelen in het waarborgen van de waarheid en sociale verandering.

8 snips
Jul 7, 2025 • 11min
Integratie? Je moeder!
Ömer Tuzkapan is een journalist die zich richt op integratie, identiteit en politiek. In het gesprek onthult hij hoe de belofte van integratie vaak een illusie is. Hij wijst op de geschiedkundige context van migratie in Nederland en de rol van cultuur in identiteit. Tuzkapan bespreekt ook hoe migranten steeds actiever worden in de politiek, waarbij ze traditionele verwachtingen uitdagen. Daarnaast gaat hij in op het belang van sociale media in de strijd tegen racisme en de strijd voor acceptatie en gelijkheid.

Jul 4, 2025 • 60min
Deze cartograaf laat je zien wat je niet vindt in de Bosatlas
Henk van Houtum, sociaal geograaf en kartograaf verbonden aan de Radboud Universiteit, bespreekt de verborgen verhalen achter traditionele kaarten. Hij legt uit hoe deze kaarten politieke boodschappen bevatten en vaak de realiteit van migratie en mensenrechten verhullen. Van Houtum pleit voor een kritische benadering van cartografie, waarbij de menselijke ervaring centraal staat. Ook komt hij met alternatieve benaderingen van kaarten, zoals experience mapping, en onderzoekt hij de verbinding tussen kunst en cartografie.

Jun 26, 2025 • 12min
De slotfase van de genocide is begonnen: zo drijft Israël de Palestijnen naar een concentratiekamp
Rinke Verkerk, Correspondent Omstanders, bespreekt de onontkoombare waarheid achter de huidige situatie in Gaza. Samen met Marit Gijsberts onthult ze hoe Israël Palestijnen via evacuaties naar een concentratiekamp drijft. Het onderzoek maakt duidelijk dat de voedselpunten daar onmenselijke omstandigheden creëren. Verkerk onderzoekt de strategische uithongering en de wereldwijde apathie, die dit systeem van controle en ontbering mogelijk maakt. Haar bevindingen zijn schokkend en vragen om dringend aandacht.

Jun 24, 2025 • 60min
In gesprek met de Gouden Kettingzaag van Mona Keijzer: dankzij deze regels krijgen we geen huis gebouwd
Friso de Zeeuw, een ervaren gebiedsontwikkelaar en leider van de adviesgroep Stoer, deelt zijn inzichten over de woningbouwcrisis in Nederland. Hij bespreekt hoe overmatige regelgeving de bouw belemmert en pleit voor herziening van regels zoals geluidsnormen en milieueffectrapportages. Friso wijst op de bureaucratische obstakels die projecten vertragen en de noodzaak voor innovatieve oplossingen zoals lagere parkeernormen. Hij roept op tot een efficiënter vergunningverleningsproces, om zo de bouw van betaalbare woningen te versnellen.

Jun 20, 2025 • 1h 2min
Door de liefde zag Maurits de Bruijn het lelijke gezicht van Israël
Maurits de Bruijn, schrijver en activist, deelt zijn persoonlijke ervaringen over Israël en Palestina, geïnspireerd door zijn boek 'Geweten'. Hij onderzoekt de erfenis van de Holocaust en hoe dit het huidige conflict beïnvloedt. De impact van onveilige hechting en ouderlijke verwachtingen komt aan bod, evenals de rol van de Israëlische overheid in het vormen van publieke perceptie. Zijn bezoek aan Hebron onthult de harde realiteit van onderdrukking en de complexiteit van de geschiedenis, met aandacht voor verhalen van verzet en hoop voor de toekomst.

Jun 17, 2025 • 7min
Hoe je het asielprobleem nóg groter maakt? Maak drie ministers verantwoordelijk
In deze aflevering worden de recente politieke ontwikkelingen rondom de ministerpost van Asiel en Migratie besproken. De functie is verdeeld tussen drie partijen, wat leidt tot chaos en inefficiëntie in het asielsysteem. Er wordt ingegaan op de kloof tussen de politiek in Den Haag en de uitvoering op de grond. Dit thema van migratie blijkt bijzonder complex te zijn en roept vragen op over verantwoordelijkheid en doeltreffendheid.

Jun 13, 2025 • 10min
In Gaza worden ondervoede gewonden verzorgd door ondervoede artsen
Thomas Oudman | Vorig jaar was Gaza een van de twee plekken met de ernstigste hongersnood op aarde, en ook nu is dat weer het geval. Wat dit predicaat in werkelijkheid voor een mensenlichaam betekent, is maar moeilijk te bevatten.Lees hier het artikelOpname, montage & mixage: Tom RuijgBeeld: Chaos bij een GHF-centrum in een Israëlische militaire zone (BBC 2025)Luister je graag dagelijks naar De Correspondent? Activeer hier een gratis proefmaand en krijg toegang tot al onze audio: https://decorrespondent.nl/luisterverder Vragen of opmerkingen? Mail onsSee omnystudio.com/listener for privacy information.

12 snips
Jun 11, 2025 • 1h 2min
In gesprek met Simon van Teutem, over de aantrekkingskracht van de gouden kooi
Simon van Teutem, correspondent en auteur van 'De Bermudadriehoek van talent', bespreekt zijn bijna verloren ervaring bij McKinsey en de aantrekkingskracht van consultancy en het bankwezen op jonge afgestudeerden. Hij reflecteert op de psychologische druk waarmee jonge professionals te maken hebben, evenals de schaduwzijde van de prestatiecultuur. Het gesprek biedt waardevolle tips voor jongeren om de gouden handboeien te vermijden en benadrukt het belang van persoonlijke betekenis boven alleen carrièredoelen.

Jun 10, 2025 • 7min
Een nieuw tijdperk van boekverbanning en censuur is aangebroken
Milou Klein Lankhorst, uitgever en schrijfster, duikt in de zorgwekkende wereld van boekverbanning en censuur. Ze onthult hoe in de Verenigde Staten een recordaantal boeken uit schoolbibliotheken is verwijderd, en wat dit betekent voor de vrijheid van meningsuiting. Ook in Nederland zijn er zorgen over vergelijkbare trends. Milou bespreekt de impact op de geestelijke gezondheid van jonge lezers en roept op tot actie om de vrijheid om te lezen en te schrijven te verdedigen.