Marcel aan de Brugh is een expert in stadsvergroening, terwijl Gemma Venhuizen zich richt op de impact van groen in stedelijke omgevingen. Ze bespreken de voordelen van bomen, zoals schaduw en waterafvoer, en hoe groen bijdraagt aan de mentale gezondheid. De kloof tussen gemeten hitte en de ervaring van bewoners wordt belicht. Ook gaan ze in op de uitdagingen van stadsplanning en de noodzaak van aandacht voor plantverzorging, met persoonlijke verhalen over hun liefde voor groen en de chaos die het met zich meebrengt.
Vergroening in steden vermindert hitte stress en bevordert een betere waterafvoer, maar de implementatie blijft een uitdaging.
Groen heeft significante voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, hoewel het meten van deze effecten complex is.
Deep dives
Het belang van vergroening in steden
Steden streven naar vergroening omdat bomen en planten schaduw bieden, wat helpt bij het verminderen van hitte stress veroorzaakt door klimaatverandering. Daarnaast zorgt minder bestrating ervoor dat water sneller wegloopt na hevige regenbuien, wat essentieel is voor de infrastructuur. Het bijkomende voordeel van vergroening is de positieve invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de inwoners. De discussie richt zich echter op hoe dit groen effectief geïmplementeerd en gemeten kan worden om daadwerkelijke voordelen te waarborgen.
Groen en psychologisch welzijn
Er zijn talrijke onderzoeken die aantonen dat natuur en groen een significant positief effect hebben op ons psychologisch welzijn. Mensen die zich in groene omgevingen bevinden ervaren minder stress en herstellen sneller, wat bevestigd werd door een studie over ziekenhuispatiënten die uitzicht hadden op groen versus een bakstenen muur. Zelfs recreatieve activiteiten buiten, zoals wandelen in bossen, zijn aangetoond dat ze blijer en kalmer maken. Dit roept de vraag op waarom er nog steeds uitdagingen zijn bij het meten van de specifieke voordelen van groen.
Onderzoek naar de effecten van groen
Het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van groen weerspiegelt enkele complexe dynamieken en factoren die in overweging moeten worden genomen. Scholieren blijken creatiever en actiever te zijn op groene schoolpleinen, en studies over stadsbewoners tonen aan dat mensen in groenere buurten langer en gezonder leven. Ondanks de duidelijke correlaties tussen groen en gezondheid, blijft het vinden van causale verbanden een uitdaging door de impact van sociaal-economische factoren. Lange termijn studies en interventieonderzoek zijn noodzakelijk om de effecten van groen beter te begrijpen.
De nuances van groene ervaringen
De subjectieve ervaringen van mensen met groen kunnen variëren, wat het moeilijk maakt om een universele conclusie te trekken over de beste vormen van natuur. Terwijl sommige mensen het idee van een ruige natuur aantrekkelijk vinden, geven anderen de voorkeur aan meer gecontroleerde groene ruimtes. Er zijn ook onderzoeken die het effect van groen op de waarneming en emotionele reacties van mensen bestuderen, maar deze zijn vaak inconsistent. Dit benadrukt de noodzaak voor diversiteit in groenvoorzieningen zodat aan verschillende wensen en ervaringen van stadsbewoners kan worden voldaan.
Steden willen vergroenen. Want bomen bieden schaduw, ze helpen bij hittestress en hoe minder bestrating er is, hoe beter water na een hoosbui weg kan lopen. Bovendien: vertoeven in het groen is goed voor lichaam en geest. Toch? ‘Meer groen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Welk groen is waar zinvol? En kun je de effecten ervan wel meten?
Presentatie: Laura Wismans
Gast: Marcel aan de Brugh & Gemma Venhuizen
Redactie en montage: Elze van Driel
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl