
Goede Gesprekken
Burgerschap. Lex Bohlmeijer in gesprek met Bilal Ben Abdelkarim
Mar 21, 2025
Bilal Ben Abdelkarim, mbo-docent en auteur, spreekt over zijn ervaringen als kind van gastarbeiders en de impact van 9/11. Hij pleit voor een nieuwe visie op burgerschap die dwarsdenkers omarmt en organisaties verenigt. Het gesprek verkent de kracht van lezen en muziek, en de aantrekkelijkheid van geweld en de rol van burgerschap. Bilal benadrukt trots en identiteit binnen de gastarbeider gemeenschap, en de noodzaak van samenwerking en kritisch onderwijs voor een rechtvaardige toekomst.
58:19
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Bilal Ben Abdelkarim benadrukt de noodzaak van emancipatie om een positieve identiteit te creëren binnen een vijandige samenleving, vooral voor jongeren van Marokkaanse afkomst.
- De rol van onderwijs is cruciaal in het ontwikkelen van een kritische geest en het versterken van weerbaarheid bij studenten uit achtergestelde gemeenschappen.
Deep dives
Identiteit en Emancipatie
Het gesprek behandelt het belang van emancipatie als reactie op extreem rechtspopulisme, waarbij Bilal Ben-Abdelkarim zijn ervaringen als zoon van gastarbeiders deelt. Hij legt uit hoe de aanslagen van 9/11 zijn leven en zelfbeeld veranderd hebben, waardoor hij zich plotseling als een moslim en potentiële terrorist ging voelen. Deze identiteitscrisis leidde hem naar een diepere politieke bewustwording en de noodzaak om op te komen voor zijn rechten als burger. In zijn boek 'Van Dankbaar naar Strijdbaar' benadrukt hij de waarde van emancipatie in het vormgeven van een positieve identiteit binnen een vijandige samenleving.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.