Goede Gesprekken cover image

Goede Gesprekken

Latest episodes

undefined
Feb 14, 2025 • 1h 2min

Verzeeën. Lex Bohlmeijer in gesprek met Arita Baaijens

De natuur wordt uitgebuit omdat de mens haar niet als volwaardige partner ziet. Als we die relatie radicaal willen verbeteren, hebben we een andere taal nodig, vindt bioloog Arita Baaijens. In haar nieuwe boek gaat ze op ontdekkingsreis – te voet, te paard en per kameel.Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk en word lid. Vragen of opmerkingen? Mail onsOpname en montage: Lex BohlmeijerMixage: Tom RuijgSee omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Jan 31, 2025 • 1h 1min

Water. Lex Bohlmeijer in gesprek met Elif Shafak

In de nieuwe roman van de befaamde Brits-Turkse schrijver Elif Sharak speelt water de hoofdrol. Van de Tigris tot de Theems tot de traan op je wang: het zijn allemaal dezelfde druppels, schrijft ze. En die verbondenheid is iets om te koesteren. ‘We zijn als mens slechts een klein onderdeel van een kwetsbaar ecosysteem. En als we het ecosysteem vernietigen, vernietigen we onszelf.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Jan 24, 2025 • 1h 5min

Digitalisering. Lex Bohlmeijer in gesprek met Haroon Skeikh

Haroon Sheikh is politicoloog en filosoof, en auteur van 'De Atlas van de Digitale Wereld'. In het gesprek onthult hij hoe digitalisering de geopolitieke verhoudingen ondermijnt en de machtuitwisseling tussen het volk, politici en Big Tech beïnvloedt. Hij bespreekt de donkere kanten van technologie en de morele implicaties ervan. Ook de strijd om technologische dominantie, vooral tussen de VS en China, en de noodzaak voor Europa om strategische keuzes te maken, komen aan bod. De impact van het Internet of Things op de industrie wordt eveneens belicht.
undefined
Jan 10, 2025 • 1h

Gaza. Lex Bohlmeijer in gesprek met Berber van der Woude (II)

Volgens het Internationaal Gerechtshof bestaat het vermoeden dat Israel zich in Gaza schuldig maakt aan Genocide. Dat geeft de internationale gemeenschap de opdracht, de morele verplichting, om een einde te maken aan het geweld. De Nederlandse regering houdt zich volledig doof voor die morele verplichting en blijft samenwerken met Israel. Sterker nog, volgens Berber van der Woude, voorzitter van The Rights Forum, hanteert Israel een dwingende publieksdiplomatie waarmee het land zich inmengt in ons openbare leven en daarmee niet alleen de democratische rechtsstaat ondermijnt, maar zelfs de veiligheid bedreigt. Van der Woude nam zelf in 2021 ontslag bij Buitenlandse Zaken uit gewetensnood. Dit is mijn tweede gesprek met haar.Opname en montage: Lex BohlmeijerMixage: Julius van IJperenMaak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk: corr.es/wordlidSee omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
9 snips
Dec 27, 2024 • 1h 4min

De toekomst. Lex Bohlmeijer in gesprek met Roman Krznaric

Roman Krznaric is een filosoof en politicoloog uit Sydney, gespecialiseerd in verandering. In dit gesprek benadrukt hij hoe lessen uit het verleden ons kunnen helpen om huidige crises zoals klimaatverandering en ongelijkheid het hoofd te bieden. Hij introduceert het concept van 'radicale hoop', waarbij hij het verschil tussen optimisme en hoop uiteenzet. Verder wordt de wereldwijde watercrisis besproken, evenals de waarde van gezamenlijke middelen en collectieve actie in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Inspirerende voorbeelden uit de geschiedenis bieden een fundament voor een hoopvolle toekomst.
undefined
Dec 13, 2024 • 1h 3min

Duurzaam bankieren. Lex Bohlmeijer in gesprek met Sandra Phlippen

Sandra Phlippen is hoofdeconoom bij ABN AMRO en bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren. Ze deelt inzichten over hoe datagedreven scenario's helpen bij economische vooruitzichten in het licht van klimaatverandering en geopolitieke spanningen. De rol van metaforen in complexe thema's spreekt tot de verbeelding, net als de uitdagingen van duurzaam bankieren. Ook bespreekt ze de impact van politieke beslissingen op de economie en het belang van samenwerking tussen banken, overheid en consumenten voor een groene toekomst.
undefined
Dec 6, 2024 • 1h 3min

Morele paniek. Lex Bohlmeijer in gesprek met Nadia Bouras

Nadia Bouras, migratiehistoricus en universitair docent in Leiden, levert scherp commentaar op de recente geweldsincidenten in Amsterdam. Ze onthult hoe media en politiek morele paniek creëren om repressief beleid te rechtvaardigen. De rol van jongeren in hedendaagse conflicten, de complexiteit van identiteit en integratie, en de invloed van racisme op de politiek komen voorbij. Bouras pleit voor een breder begrip van integratie, gericht op armoede en onderwijs, en benadrukt de kracht van literatuur in het bevorderen van menselijkheid en dialoog.
undefined
Nov 29, 2024 • 56min

Voltooid leven. Lex Bohlmeijer in gesprek met Joost Oomen

In 2023 interviewde de schrijver en theatermaker Joost Oomen (De Bilt, 1990) zijn eigen vader, die euthanasie-arts is in Friesland, over zijn werk. Het leidde in eerste instantie tot een stuk in de Groene Amsterdammer, maar daarmee was het nog niet klaar. Nu is er een roman over euthanasie bij voltooid leven: 'Het paradijs van slapen'. Daarmee levert hij een originele en gedurfde bijdrage aan het debat over dit onderwerp: waarom mag je niet willen sterven in schoonheid? Waarom moet er altijd eerst ondragelijk lijden aan te pas komen? Overigens is het boek ook een poëtisch en weemoedig liefdesverhaalSee omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Nov 8, 2024 • 50min

Marathon. Lex Bohlmeijer in gesprek met Abdi Nageeye

Abdi Nageeye (Mogadishu 1989) won op zondag 3 november 2024 de marathon van New York, een van de zwaarste en belangrijkste marathons ter wereld. Hij was de eerste Nederlander ooit. Wat maakt hem zo sterk? Hij heeft veel getraind met de Kenianen die van oudsher de sport domineren. Maar misschien is het nog wel meer zijn levenshouding die hem in staat stelt elk jaar opnieuw progressie te boeken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
undefined
Nov 1, 2024 • 59min

Armoede. Lex Bohlmeijer in gesprek met Emine Ugur

Als sociaal dienstverlener werkte Emine Ugur (Gaziantep, 1978) jarenlang met mensen aan de onderkant van de samenleving. Ze ontdekte dat het sociale stelsel inmiddels zo krankzinnig ingewikkeld is dat de overheid zelf het systeem niet meer begrijpt én dat het mensonterend uitpakt voor de mensen die ermee te maken krijgen. Maar liever betaalt de politiek voor dit gedrocht aan regelingen dan dat ze de mensen zelf een bestaansminimum verleent. Daarom zegt zij: armoede is een keuze, een politieke keuze. En ze kan het weten, want ze heeft zelf na een scheiding ook een tijd in armoede geleefd.Ze schrijft er openhartig over in haar tweewekelijkse column in Trouw. Net als over dat andere grote onderwerp in haar leven: moslimhaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode