Karim Amghar is een MBO-docent en gastcorrespondent die zich inzet voor de erkenning van het MBO in Nederland. In het gesprek benadrukt hij de onderwaardering die MBO-studenten ervaren en levert hij praktische ideeën voor verandering. Er wordt gesproken over de noodzaak van hogere salarissen en verbeterde beloningssystemen voor MBO-opleidingen. Amghar pleit voor meer vertegenwoordiging van MBO-studenten in bestuurlijke functies, zodat ze een stem krijgen in het beleid dat hen betreft.
Het mbo moet herwaardering krijgen, waarbij salarissen in lijn moeten zijn met de maatschappelijke waarde van het werk van mbo'ers.
Er is een behoefte aan samenwerking tussen mbo-, hbo- en wo-docenten om wederzijds begrip en respect in het onderwijs te bevorderen.
Deep dives
Herwaardering van het mbo
Het mbo wordt vaak ondergewaardeerd, ondanks de cruciale rol die mbo-studenten spelen in de economie, zoals in de bouw, techniek en zorg. Dit leidt tot een significante salariskloof tussen mbo-ers en hoger opgeleiden, terwijl mbo'ers waardevolle bijdragen leveren aan de samenleving. De spreker pleit voor een herwaardering van mbo-er’s, waarbij het salaris in lijn moet zijn met de maatschappelijke waarde van hun werk. Er is een urgente behoefte aan aanpassing van de grondwet om discriminatie op basis van opleidingsniveau tegen te gaan.
Gelijke beloning en transparantie
De beloningsstructuren in Nederland zijn scheef, met aanzienlijke verschillen tussen de salarissen van verschillende opleidingsniveaus. Het modereren van deze verschillen vereist transparantie in salarissen en het belonen van bedrijven die gelijkwaardige lonen bieden. Aanscherping van loonvergelijkingen en beperking van topbonussen kunnen helpen de loonkloof te dichten. Het idee is dat lonen moeten reflecteren op de waarde van het werk dat wordt verricht, niet op het opleidingsniveau van de werknemer.
Samenwerking tussen onderwijsniveaus
Er is behoefte aan samenwerking tussen hbo-, wo- en mbo-docenten om wederzijds begrip en respect te bevorderen. Verplichte stages voor hbo- en wo-studenten in mbo-sectoren kunnen studenten helpen de uitdaging van essentiële beroepen te waarderen. Daarbij moet het curriculum ook de praktische ervaringen van mbo-docenten integreren in hbo- en wo-onderwijs. Dit leidt tot een versterking van de onderlinge relaties en een verbeterde kwaliteit van onderwijs voor alle niveaus.
1.
De onderwaardering van mbo-studenten en de weg naar erkenning
Karim Amghar | Een sterker mbo betekent een sterker Nederland — als mbo-docent verkondig ik dat overal. ‘Ja meneer, we weten nou wel dat mbo’ers ondergewaardeerd worden. Maar hoe moeten we dat veranderen?’ Goede vraag! Ik heb een aantal ideeën.
Opname: Kevin Schoenmakers Montage & mixage: Tom Ruijg Illustraties door Faria van Creij (voor de Correspondent)
Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk en word lid. Vragen of opmerkingen? Mail ons