Ondertitel van dit boek van Hans Schnitzler is, Een zoektocht naar de geest van digitalisering.
Het is een boek dat me aan het denken heeft gezet over het effect van de digitalisering op mijn vrije wil. Hoeveel van mijn besluitvorming en gedrag, wordt beinvloed door digitale oplossingen? Ik heb al veel social media platformen verwijderd uit mijn dagelijkse activiteiten (geen Facebook, Instagram of Twitter accounts meer), maar ik realiseer me nu dat vrijheid veel onrust met zich meebrengt die ik afkoop met digitaal gemak (Whatsapp, Google Maps, Calendar Gmail).
Het is een interessant boek, ook voor ondernemers, het is anders, dun, en zet aan tot nadenken over je handelen en gedrag, en de macht van nerds die steeds groter wordt.
Het boek past binnen de Inner Development Goals met name in het domein 'Denken' bij de vaardigheden Kritisch denkvermogen, complexiteitsbewustzijn, perspectieve vaardigheden, betekenisgeving, en lange termijn oriëntatie en visievorming.
Het boek heeft de volgende hoofdstukken:
Ten geleide: het geval van de lector
Welkom in Nerdistan
Het nihilisme van de nerd
De opstandigheid tegen het menselijk bestaan
Uitleiding: het gevecht met onze innerlijke nerd
Ten geleide: het geval van de lector
In dit hoofdstuk vertelt Hans over een persoonlijk verbazing van hoe een lector PR en social media veel zaken klakkeloos accepteert en niet kritisch nadenkt over wat hij opgeeft voor het gemak van de digitalisering. Het achteloos overlaten van keuzes aan digitale grootmachten en dataverzamelaars. Waarin deze lector zo ver gaat dat hij gerust de privacy op wil geven om de locatie van zijn dochter te zien.
Het is een inleiding met een overzicht van het essay in dit boek. In het boek haalt hij vele bekende filosofen, denkers en schrijvers aan. Interessante boeken om te verdiepen, modern en uit de geschiedenis.
Wij zijn het browsende dier dat de digitale tredmolen in gang houdt, en dat kan anders.
Welkom in Nerdistan
De datascheppers geloven niet in personen, maar in gegevens.
Wat is het in ons, inwoners van cybertopia, dat we ons gewillig in het digitale maatpak laten naaien, terwijl we steeds beter op de hoogte zijn van de knellende effecten ervan?
We denken niet meer in termen van schaarste en nood, maar in termen van oneindige keuzemogelijkheden. Daar past het internet goed bij. Met data vatten we de mens samen en willen gebreken, fricties en onvoorspelbaarheden verwijderen in een digitale comfortzone.
De nerd probeert de wereld aan hem aan te passen. De andere mensen zorgen er vooral voor dat software niet meer werkt.
Het nihilisme van de nerd
Dit deel laat Schnitzler zien dat we de houvast in gelof, in god, zijn verloren. Nu zoeken we het steeds meer in onszelf. Of vertrouwen onszelf onvoldoende en hopen we dat data meer inzicht geeft?
Het geloof van dit moment zit in het maakbaarheidsgeloof (meritocratie), dat een gezond en lang leven een individuele verdienste is. Met data kunnen we onderzoeken hoe gezond, fit, moe we zijn. Zoals Sandel ook liet zien, wie niet gezond is heeft dat aan zichzelf te danken en is de gezonde medemens tot last (hogere gezondheidskosten).
Het nihilisme is een waarheidscrisis die de mens de vaste grond on der de voeten ontneemt. Het besef dat er geen hoger plan of doel achter het leven schuilgaat en dat de ware aard der dingen onkenbaar is, ontneemt elk geloof zijn geloofwaardigheid en elke overtuiging zijn overtuigingskracht.
De opstandigheid tegen het menselijk bestaan
De vlucht voor de vrijheid neemt verschillende gedaanten aan. De meeste bekende is opgaan in de massa. Een profiel op LinkedIn als alle andere werkzoekende levert vooral onvrijheid op.
De zin van het leven bestaat niet en we zullen dus zelf moeten bepalen hoe we onze individuele levensgangen betekenis geven in een wereld zonder vooraf gegeven betekenis.
Wetenschappers, techneuten, politici en denkers zijn al zo'n vijf eeuwen bezig ons te bevri...
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.